ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zuivere of vervalste honing?

Pure honing zal na een tijdje stollen, bewerkte honing blijft vloeibaar.
door Tsenne Kikke - donderdag 25 april 2019 18:50

Daar waar geraffineerde suikers schadelijk voor het lichaam kunnen zijn, biedt de natuur ook een fantastische en smakelijke diversiteit aan natuurlijke suikers aan. Deze kan je vinden in fruit, wortelgroenten, en honing. Ze voeden het lichaam en bevorderen de gezondheid.

Het is, bijvoorbeeld, aangetoond dat kaneel in combinatie met honing de aders van het hart kan revitaliseren. Ook zou het de hoeveelheid cholesterol in het bloed tot 10% kunnen verminderen. Wanneer je dit mengsel regelmatig nuttigt, zou dit het risico op een hartaanval kunnen verminderen en zelfs helpen voorkomen dat je er opnieuw een krijgt.

Om te genieten van deze voordelen meng je 1 tot 2 eetlepels honing met een derde theelepel kaneel in een kop warm water. Drink dit vervolgens elke dag één keer.

Dankzij de antimicrobiële en antischimmel eigenschappen van honing is het ook een uitgelezen product voor de verzorging van de huid. Smeer een beetje pure honing op een plek en laat het daarna ’s nachts in je huid inwerken. Was het er in de ochtend meteen af. Bij regelmatig gebruik zal je zien dat de honing de gezondheid van je huid zal helpen verbeteren.

Honing kan ook erg efficiënt zijn voor andere huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en ringworm. Ook al kan honing deze aandoeningen niet verhelpen, het kan wel de ontsteking remmen en de droogheid verminderen.

Kotom: honing staat bekend om zijn vele positieve effecten op jouw gezondheid dankzij de grote hoeveelheid mineralen en vitamines die het bevat. Jammer genoeg is niet alle honing die je in de supermarkt vindt per se zuivere honing. Het wordt namelijk vaak vervalst.

Dit betekent, dat het gemengd wordt met glucose-oplossingen, of met honing van een lagere kwaliteit die erg waterig is. Die is afkomstig van cellen die niet voldoende met was zijn bedekt tijdens de productie.

Hieronder vind je enkele eenvoudige tests die je thuis kunt toepassen. Zo kun je zelf kijken of jouw honing zuiver en van een goede kwaliteit is of juist onzuiver is en een hoog watergehalte heeft.

Lees het etiket

Het eerste wat je moet doen alvorens een pot honing te kopen is het etiket lezen. Kijk na of de ingrediëntenlijst geen glucose-fructosestroop of commerciële glucose bevat. Deze twee additieven worden namelijk regelmatig gebruikt om het stolproces van honing te vertragen.

Zuivere honing stolt

Honing is altijd vloeibaar, maar na verloop van tijd begint de vloeistof te stollen of kristalliseren en wordt het een substantie die erg op suikerkorrels lijkt. Wanneer je een pot honing koopt die reeds gekristalliseerd is, kun je ervan uitgaan dat het om zuivere honing gaat.
 
Als de honing echter nog vloeibaar is, kun je enkele dagen wachten om te kijken of deze stolt of de pot in de koelkast zetten en het proces op die manier versnellen. Wanneer de honing op geen enkele manier kristalliseert, dan is het zeer waarschijnlijk dat het om vervalste honing gaat.

Tips om na te gaan of jouw honing zuiver is...

Hier zijn enkele eenvoudige trucs die handig kunnen zijn om na te gaan of de honing die je gekocht hebt ook zuiver is of dat het gaat om honing die op de een of andere manier vervalst is of een hoog watergehalte bevat.

- Neem een eetlepel honing en steek deze in een glas water. Wanneer de honing oplost, gaat het om onzuivere honing. De zuivere vorm zou namelijk vast en onopgelost moeten blijven.

- Neem een beetje honing en meng grondig met water. Voeg vervolgens vier of vijf druppels azijn toe aan de oplossing. Wanneer het geheel begint te schuimen, kan het zijn de honing vervalst is met calciumsulfaat.

- Schep een beetje honing op een lepel. Laat deze vervolgens uit de lepel druppelen. Honing met een hoog watergehalte zal snel van de lepel vallen. Zuivere honing van een goede kwaliteit zal echter langer op de lepel blijven en veel trager vallen.

Probeer een beetje honing te verbranden. Wanneer de honing vuur vat en brandt, is deze waarschijnlijk zuiver. Onzuivere honing of honing van een slechte kwaliteit bevat vaak veel water, waardoor deze geen vlam vat.

- Gebruik wat jodium... Als je thuis jodium hebt liggen, kun je honing met water mengen en daar enkele druppels jodium aan toevoegen. Wanneer de oplossing blauw kleurt, dan is de honing vervalst met een bepaald soort zetmeel of meel.

- Neem een klein stukje oud en hard brood, en dompel deze vervolgens onder in honing. Wanneer na tien minuten het brood nog steeds hard is, dan heb je te maken met zuivere honing. Zoals reeds vermeld, bevat onzuivere honing vaak veel water, wat het brood zacht maakt.

Zoals je kunt zien, zijn dit allemaal zeer eenvoudige trucjes om de kwaliteit van de honing die je koopt na te gaan. Zo kun jij je de meest zuivere en beste optie aanschaffen en optimaal gebruik maken van de vele voordelen die honing op jouw dieet kan hebben.  

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht