ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat gebeurt er allemaal in jouw hersenen net vooraleer je sterft?

We zijn nog meer dingen over de werkzaamheden van ons brein te weten gekomen.
door Tsenne Kikke - zondag 21 april 2019 19:50

Een team neurologen van het 'Hospital Charité Universitätismedizin Berlin' en van de 'University of Cincinnati' hebben enkele maanden geleden samen een interessante neurologische ontdekking gedaan. Ze konden namelijk definitief achterhalen wat er onder jouw hersenpan allemaal gebeurt net voordat de dood intreedt.

Net vóór de dood creëren de hersenen een enorme golf van elektrische activiteit. Ze noemen dit fenomeen een ‘hersentsunami’. Zodra de storm voorbij is, is de dood onvermijdelijk.

Dit onderzoek kreeg de naam 'Terminale spreidingsdepolarisatie en elektrische stilte bij hersendood'. Het werd in februari gepubliceerd in het tijdschrift 'Annals of Neurology'. Deze studie heeft eigenlijk twee enorme ontdekkingen gedaan...

Ten eerste, stelden ze vast dat ons bewustzijn gedurende meerdere minuten langer actief kan blijven dan de rest van het lichaam. Ten tweede, ontdekten ze dat deze vertraging samengaat met een grotere kans dat we het proces van schijndood kunnen omkeren. Dat kan tijdens deze paar minuten van actief bewustzijn in een niet-actief lichaam.

Als proefpersonen gebruikte het team van Duitse en Amerikaanse neurologen negen patiënten. Ze kwamen uit Duitsland en uit de Verenigde Staten. Alle patiënten hadden onherstelbare hersenschade als gevolg van ongelukken, beroertes of hartaanvallen.

Dat is de reden dat alle artsen en onderzoekers met deze patiënten een overeenkomst hadden om niet te reanimeren. Maar, om ervoor te zorgen dat het oké was om deze mensen niet te reanimeren wanneer ze het nodig hadden, moesten de onderzoekers eerst de toestemming krijgen van de familieleden van de patiënten.

Werkwijze

Ze wilden de activiteit van de hersenen bestuderen. Dus hebben ze op het oppervlak van de hersenen elektroden geplaatst. Hier was het grootste doel om alle dingen na te gaan die een rol speelden bij hersendood. Bovendien wilden ze ook weten welke neurologische gebeurtenissen zich in die periodes voordeden.

En dat hebben ze echt gedaan! Ze zijn erin geslaagd om deze zogenaamde 'hersentsunami' op een rechtstreekse manier waar te nemen. Ze observeerden de golf van elektrische ontladingen die de volledige hersenen doorkruisen en onherstelbare schade veroorzaken. Voor onze hersencellen is dit het begin van het einde. Het is het exacte moment waarop ze voor eeuwig uitgezet worden. En dit leidt zonder meer tot de dood.

Neuronale depolarisatie

Een hersentsunami kan zelfs optreden vijf minuten nadat je hart gestopt is met kloppen. Het lijkt dus alsof onze neuronen zelfs zonder een hartslag kunnen blijven werken. Maar zodra jouw hart stopt, beginnen de neuronen langzaam hun elektrochemisch vermogen te verliezen. Dit fenomeen noemen wetenschappers: 'neuronale depolarisatie'.

Waarom gebeurt dit?... Onze neuronen hebben zuurstof nodig om op een goede manier te blijven werken. Het bloed bereikt niet langer het brein, waardoor de neuronen niet langer die brandstof ontvangen. Dus gaan ze hun energiereserves gebruiken, en dat is dan ook de manier waarop ze nog enkele minuten kunnen blijven werken vooraleer ze volledig worden afgesloten.

“Nadat de bloedsomloop gestopt is, neemt de gespreide depolarisatie het verlies van opgeslagen elektrochemische energie in de hersencellen over en het begin van giftige processen waar die uiteindelijk tot de dood leiden”, zei hoofdonderzoeker Dr. Jens Dreier. “Belangrijk is dat het tot op een bepaald punt omkeerbaar is wanneer de bloedsomloop hersteld wordt.”

Necrose

Deze langzame afname van vermogen leidt tot een reeks giftige processen. Uiteindelijk veroorzaken ze necrose, en daarna sterven de cellen. Maar net zoals Dr. Jens Dreier het zegt, kan je het proces omkeren als je de bloedcirculatie opnieuw kan opstarten.

Dit is de reden waarom de deskundigen tot de conclusie kwamen dat er een overeenkomst bestaat tussen hersendood bij dieren en bij mensen. Ze zeiden ook dat er een tijdsperiode is waarin het in theorie mogelijk is om de hersenen weer te laten functioneren.

Het belang van de ontdekking

De hersenen zijn één van de menselijke organen waarover we nog steeds het minst weten. Maar de laatste tien jaar zijn er veel grote stappen vooruit gezet. Dit is vooral te danken aan de technieken van neuro-imaging. Hun grote ontdekking “kan in de toekomst tot betere diagnostische procedures en behandelingsmethoden leiden,” aldus Dreier.

Volgens de University of Miami is hersendood 'de onomkeerbare stilstand van alle hersenfuncties'. Maar op dit moment zijn wetenschappers niet 100% zeker hoe ze de diagnose moeten stellen. Ze weten ook niet op welk precies moment we vóór de dood het bewustzijn verliezen.

Daarom is dit onderzoek zo’n belangrijke stap voorwaarts geweest. Want het kan echt helpen om strategieën te ontwikkelen voor hartaanvallen en CVA’s. De resultaten van dit onderzoek geven ons verbazingwekkende en hoopvolle informatie over de neurobiologie van de dood.

"Kunnen we dus iemand, die net een hartaanval gehad heeft, redden van een hersendood?", is misschien één van de vele vragen die we ons kunnen stellen. Maar, weten we dan tegelijkertijd ook of die hersenen achteraf nog opitimaal kunnen werken?...

Nog iets...

Die hersentsunami kan natuurlijk ook verklaren waarom mensen bij een zogenaamde bijna-dood ervaring dat witte licht ondervinden. Ook zouden de hersenen dan eveneens in staat zijn om tijdens een coma of narcose - met behulp van het gehoor - zaken, waaronder gesprekken, te registreren.

Bron: Metro

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht