ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

The Secret berustte op The Law of Attraction - oftewel: De wet van de aantrekking

'The Secret'... oude wijn in nieuwe vaten?
door Tsenne Kikke - zaterdag 10 augustus 2013 10:12

'The Secret' kan zowel naar een boek verwijzen als naar een film en documentaire van ‘Prime Time Productions’ en Rhonda Byrne. Het centrale thema is ‘Het Geheim’ - The Secret - om zélf geluk en succes te realiseren. Dit geheim zou berusten op wat ‘The Law of Attraction’ - oftwel ‘De wet van de aantrekking’ - genoemd wordt.

De film kwam in 2006 uit, eerst via het internet en vervolgens op dvd. Ook is het in verschillende tv-programma's besproken, zoals bij The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Ellen DeGeneres Show, Netwerk en Rondom Tien. Inmiddels is de inhoud van de film dus ook in boekvorm verkrijgbaar.

De film en het boek ‘The Secret’ zijn gebaseerd op het boek ‘The Science of Getting Rich’ van Wallace D. Wattles uit 1910. Dit is het boek wat maakster Rhonda Byrne in de film krijgt aangeboden van haar dochter wanneer zij een uitvlucht zoekt in alle tegenslag die zij ervaart. In het Nederlands werd dit boek bewerkt tot ‘De Oorsprong van The Secret’.

In ‘The Secret’ vertelt de Australische tv-producente Rhonda Byrne, met behulp van '24 inspirerende leraren', over de ‘Law of Attraction’. Die luidt als volgt: "Gedachten zijn magnetisch, en gedachten hebben een frequentie. Wanneer je denkt, worden die gedachten uitgezonden in het universum en trekken op magnetische wijze alle soortgelijke dingen op dezelfde frequentie aan. Al het uitgezondene keert terug naar de bron. En die bron ben Jij."

De ‘Law of Attraction’ is een lang bewaard geheim, maar Byrne heeft het nu voor ons onthuld: in het boekje, en op een dvd. Het is dus geheim-af.

“De grootste geesten in de geschiedenis wisten het reeds,” schrijft ze. “Plato, Shakespeare, Newton, Hugo, Beethoven, Lincoln, Emerson, Edison, Einstein.” In het boek wordt dit lijstje van historische grootheden nog aangevuld met losse citaten van bijvoorbeeld Boeddha en Martin Luther King.

In de film ‘The Secret’ wordt uitgelegd hoe je de zogenaamde ‘Wet van de Aantrekking’ kan aanwenden om iets te bereiken. Technieken zijn, onder andere, ‘het ankeren van een intentie’ en ‘visualisatie’. Volgens de film kan men op die wijze van een goede gezondheid genieten, zijn/haar droombaan verkrijgen, én de relatie hebben die je maar wil. In de oude, Griekse literatuur is dit ook bekend als het 'Pygmalion-effect'.

De manier waarop dit volgens de film zou werken is dat de persoon zich, bijvoorbeeld, via visualisatie voorstelt dat hetgeen hij/zij wenst al in zijn/haar bezit is, of, als het een bepaalde gebeurtenis is, dat deze al heeft plaatsgevonden. Zo’n beetje gebaseerd op: ‘Vraag en je zult krijgen’, met dit verschil dat er al is.

Deze regels zouden dan zonder onderscheid gelden voor alles wat gewenst kan worden; rijkdom, vrijheid, gezondheid, bezit, maar ook een bepaalde gebeurtenis, of persoon.

Een voorbeeld uit de film: Het personage wil een bepaalde auto. De persoon sluit de ogen en voelt wat hij zou voelen als hij die auto al zou hebben - in plaats van te wensen dat hij hem zou krijgen. Door alleen maar te wensen ben je in lijn met het hebben van het specifieke object in de toekomst waardoor deze gebeurtenis altijd in de toekomst zal blijven. Door te voelen dat je hem al hebt, zul je hem aantrekken en zal het vanzelf op je pad komen.Pygmalion, een Griekse Mythe...

Omdat Pygmalion, die vrouwen jarenlang in zonde had zien verkeren en een afkeer voelde van het kwaad dat de natuur zo ruimschoots sinds Eva in de vrouwenziel gelegd heeft, bleef hij steeds vrijgezel en vrouwloos.

Maar ondertussen maakt hij wel met schitterend vakmanschap een wit-ivoren beeld, geeft het een schoonheid die geen vrouw van huis uit ooit bezit en wordt verliefd op zijn eigen werkstuk. Pygmalion bewondert haar en brandt van hartstocht voor dit namaaklichaam.

Op een dag was het jaarlijkse feest van Aphrodite aangebroken. Jonge koeien werd geofferd. Pygmalion bleef na het offer bij het altaar staan en sprak een stille wens: "O goden, als u alles geven kunt, geef mij een vrouw". Aphrodite, zelf aanwezig op haar feest, begreep wat deze wens beduidde: driemaal schoot de vlam hoog op en blies een vuurtong in de lucht, ten teken van genade.

Zodra hij thuiskwam, haastte hij zich naar zijn geliefde beeld en kust haar mond. Zij lijkt erdoor te smelten, hij kust haar nomaals, raakt met een vingertop haar borsten aan: het aangeraakte ivoor wordt week, de kilte lijkt te verdwijnen, het voegt zich naar zijn druk, is soepel, net zoals bijenwas van de Hymettus zacht wordt door de zon en zich laat drukken tot vele vormen en juist door het kneden kneedbaar wordt.

Terwijl hij eerst, totaal verbijsterd, nog geen vreugde toelaat, bang voor bedrog, streelt hij verliefd steeds weer, steeds meer dat lieve beeld en op de duur streelt hij een levensechte vrouw: zijn tasten deed haar bloed veel sneller door de aderen stromen.

Dan spreekt Pygmalion woorden uit waarmee hij Aphrodite dankt, diep uit zijn hart, en drukt zijn lippen op lippen die niet meer onecht zijn en het meisje heeft zijn kus gevoeld, begint te gloeien, opent de ogen, kijkt schuchter in het daglicht, om vervolgens haar minnaar aan te staren.

Het huwelijk, eerst door Aphrodite voorbereid, ontving haar zegen: negenmaal had de maan haar sikkel tot een schijf gevuld, toen Paphos werd geboren. En de stad Paphos, op het eiland Cyprus, draagt die nog altijd die naam.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met 'The Secret'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Gepost op: 10/08/2013 17:23:44

Het is een boeiende film maar helaas niet compleet. De wet van de tegendelen is hierin helaas niet opgenomen. De werking van deze wet komt in het kort hier op neer.;

Er zal eerst dat verschijnen wat je niet wilt, opdat er contrast wordt gecreeerd voor dat wat je wel wenst...

 

Daarom haken veel mensen af bij het toepassen van positieve affirmaties en visualisaties. Want bijna altijd komt eerst het tegengestelde in de beleving... Maar juist dit gegeven zou een stimulans kunnen zijn door te weten dat je op de goede weg zit..  ;-)


Sonja Gepost op: 10/08/2013 23:29:32
Sonja

Ik kan me wel wat voorstellen bij het idee dat gedachten een frequentie hebben en als je ze uitzendt dat ze terug komen naar de bron, zijnde de afzender. 
Maar als ik dit idee dan naast dat wat ik ook ooit eens gehoord heb leg, namelijk; dat je gedachten niet van jou zijn, dan raak ik toch weer even verdwaald. Zijn hier reacties op? I'm waiting....

 


Tsenne Kikke Gepost op: 11/08/2013 0:18:20
Tsenne Kikke

De dagdagelijkse gedachten die in het hoofd opwellen zijn mechanische gedachten en het resultaat van de werkzaamheden van het brein. Terwijl de mens 's nachts slaapt, blijven ze opborrelen en tijdens de REM-slaap worden ze in beelden getransformeerd. Doch, tijdens de dag gebeurt in wezen hetzelfde: ogen zien niet, maar zenden de fotonen via zenuwstrengen op een elektromagnetische manier naar het brein, alwaar ze in beelden worden omgezet. Anders gezegd: de hersenen maken zowel de beelden als de gedachten aan, evenals de dagdromen. Maar..., een mens is in staat om zich bewust op één bepaalde gedachte te concentreren. Anderzijds bezit hij nooit over de nodige energie om dit lang vol te houden, verzinkt vrij snel in zijn gewone gedachtenwereld en vergeet meestal waaraan hij begonnen is.

Wat Arno schrijft, kan ik aanvaarden, omdat het een uitleg is net als eender welke andere uitleg. Zo verkrijgt alles dé betekenis die men er zélf aan geeft. Maar, los van welke uitleg die men er ook aan geeft, is het resultaat datgene wat telt, zijnde: nihil. Geen mens kan 'doen' in de ware betekenis van het woord. Praat met mensen: wie heeft de partner van zijn/haar dromen? Wie heeft het geld waarvan hij/zij droomt op de bankrekening staan? Wie is gelukkig? Voor 100% gezond? Wie bezit al datgene waarvan hij/zij ooit heeft gedroomd? Wie zendt gedachten uit en krijgt wat hij/zij heeft gevraagd? Et cetera, et cetera.

Toch zijn er mensen, die als bedelaars onder bruggen slapen, en beweren dat ze het leven leiden waarvan ze altijd hebben gedroomd...

Weet, bijvoorbeeld, dat de meeste alternatievelingen alternaïevelingen zijn, die meestal geen rooie duit op zak hebben maar de inhoud van boeken napraten omdat het hun droom- en verbeeldingswereld voedt. Kortom...

De énige mensen voor wie dingen als 'The Law of Attraction' 'werkt', zijn zij die het promoten, er boeken over schrijven, et cetera. Al de anderen 'weten' dat het werkt en 'weten' ook waarom het niet werkt... - met als gevolg, dat het ene weten het andere annuleert. :-)

Hij/zij die zwak is in het leven is zwak in het Werk. Kom in contact, Sonja, met jouw zogenaamd 'spiritueel' bewustzijn, ook 'geestes- of mentaal bewustzijn' genoemd: dan pas hebben dingen, die auteurs van elkaar al eeuwenlang kopiëren, zin. Een betere raad kan ik jou niet geven. Succes!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht