ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

The Secret is gebaseerd op één wet: op die van Aantrekking

'The Secret': het Boek der Geheime Dromen?
door Tsenne Kikke - vrijdag 17 oktober 2008 6:28

Wat wil je? Enig idee wat je wilt? Dat is de basisvraag die men in 'The Secret' stelt. Het doet me zo'n beetje denken aan 'Think and Grow Rich' van Napoleon Hill uit 1937, maar dan in een gloednieuwe verpakking. Daarvan werden meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht. Een beetje té Amerikaans misschien, maar 'Te Secret', of 'The Law of Attraction' kan jouw leven veranderen, naar het schijnt. Niet morgen, niet volgende week of volgende maand, maar nu: vandaag. Natuurlijk zijn er verschillende mensen, zowel in België en in Nederland, die op die kar zijn gesprongen. Ze ruiken geld..., maar dat maakt nu eenmaal deel uit van hun 'Secret'.

'The Secret', wat is dat nu eigenlijk?

'The Secret' is gebaseerd op de zogeheten wet van de aantrekkingskracht, ook wel 'Law of Attraction' genoemd. Het boek 'Think and Grow Rich' was gebaseerd op 'The Law of Succes'. 'The Secret' staat nu zo in de belangstelling dat er zelfs workshops, seminars, een boek en film over zijn uitgebracht. Zelfs Oprah Winfrey heeft al 2 shows aan 'The Secret' gewijd. Maar de tijd is rijp! Ook 'Think and Grow Rich' kwam uit aan het einde van de 'Grote Depressie', net voor de tweede wereldoorlog. Anders gezegd: in tijden van recessie en economsiche crisis zojn mensen er zowel rijp als gevoelig voor.

Zie..., in goede tijden, als alles goed verloopt en de centjes binnenstromen, dan leven de mensen in de overtuiging dat zijzelf de oorzaak zijn van hun eigen succes. Van zodra ze tegenslag ervaren, staan ze niet meer in dat middelpunt, en ook niet meer de oorzaak. De oorzaak ligt dan buiten henzelf. Het is in zulke tijden dat de leegte in zichzelf met iets van buitenaf moet worden opgevuld. Met 'Het Geheim', bijvoorbeeld.In de theorie van de 'Law of Attraction' komt het erop neer dat de mens dingen in zijn leven aantrekt, waar hij zich op focuseeerd. Dat kunnen goede en minder dingen zijn. Je zou het kunnen benoemen als de wet van het afstoten en aantrekken. In het boek 'The Secret' vertellen psychologen, filosofen, schrijvers, kwantumfysici en ondernemers over hoe men de die wet moet toepassen en wat voor resultaten daar mee te behalen zijn in je leven. Het boek is zo populair, dat het al enige tijd bovenaan veel bestsellerlijsten in Amerika, Canada, Engeland en Australie staat.

Deze wet is gebaseerd op het principe van de dualiteit. Het komt er op neer dat jij als mens alles kunt verkrijgen wanneer je daarop ingesteld bent: met je gedachten, gevoelens en intenties. Dit dan wel binnen menselijk bereik; we zullen nooit uit onszelf kunnen vliegen maar we kunnen wel een vleigtuigticket kopen. Dat is in het kort gezegd wat 'The Secret' inhoudt.

Eigenlijk moet je hele leven in het teken staan van wat je graag wilt, je leeft er als het ware naar. Het is hierbij wel belangrijk dat je ook daadwerkelijk weet wat je wilt, en dat kunnen maar weinig mensen zeker zeggen. Mensen die zich succesvol met 'The Secret' bezig willen houden, dienen zich individueel en spiritueel te ontwikkelen. Dat is de énige manier waarop je een idee krijgt van wat je gevoel van je vraagt.

'The Secret' is alles wat je maar wilt: een carrière, geluk, gezondheid, een goede relatie, een degelijk inkomen, et cetera. Als je het maar echt wilt. Je zou kunnen zeggen; als je maar hard genoeg fantaseert over je verlangens, dan worden ze een werkelijkheid.

Deze hele theorie van de wet van de aantrekkingskracht is niet zozeer gekoppeld aan een religieuze kracht, die jouw verlangens als het ware stuurt: er is juist gekozen voor een wetenschappelijk soort insteek, in combinatie met spiritualiteit.

De wet zegt dat je positiviteit kan aantrekken, maar ook negativiteit. Het is aan de mens de keus waar hij de nadruk op wil leggen. Wie je bent, is afhankelijk van hoe je je mentaal hebt opgesteld in je verleden. Een voorbeeld hiervan is, dat het zou kunnen dat je je hele leven al bang bent een ernstige ziekte te krijgen. Kijk dan niet gek op als zoiets je daadwerkelijk ook overkomt. Het tegengestelde is niet minder waar; geloof je er in dat jou geen ziekte zal overkomen, dan heb je grote kans dat dit jou bespaard blijft, aldus 'The Secret'. Als we ons vasthouden aan iets waar we erg naar verlangen, pinnen we ons als het ware erop vast, en zorgen we zelf voor de realisatie ervan.

Iedereen heeft wel eens te maken met een probleem. Je kunt dan bij de pakken blijven zitten, maar wat je ook kan doen, is het als een uitdaging aanschouwen; een uitdaging, die overwonnen moet worden.

Zij die zich concentreren op negatieve beelden zouden verder moeten kijken dan hetgeen ze op basis van die negatieve beelden verwezenlijken. Je hebt een keus! Wanneer je elke dag van je werk thuis komt, de tv aanzet, iets gaat eten, en weer naar bed gaat, dan is dat geen keuze. Het is een automatisme, je leeft onbewust. Door bewuster met je keuzes om te gaan, zul je beter in het leven staan en je dromen kunnen verwezenlijken. Boeddha zei dan ook: "Alles wat we zijn is een resultaat van wat we hebben gedacht".

Het zou te mooi om waar te zijn dat we dingen konden bereiken, gewoon door 'hard te denken'. Alles wat in de potentie van de mens ligt, kan je verwezenlijken. Je moet alleen geen twijfel hebben in een goede afloop. Je moet er zeker van zijn dat je het wilt. Het kleinste beetje twijfel leidt al tot een mislukking van je verlangen. Door je te visualiseren wat je wilt, kun je je wil als het ware ondersteunen met beeld.

Je kunt het zien als een atleet die in gedachte voor de wedstrijd de marathon loopt, of, zo je wil, doorneemt. Ook zijn er voorbeelden bekend van mensen die met hun wilskracht, om het maar zo te noemen, het onmogelijke gedaan kregen. Zo was er een vrouw waarbij borstkanker geconstateerd was, drie maanden later bleek ze genezen. Kan dit met slechts een positieve instelling? Op een, twee, drie komen we daar niet achter. Maar het is wel een mooie manier om met de negatieve dingen om te gaan. Probeer overal het positieve van te zien. Leer veel tijdens je leven.

'The Secret' klinkt als iets wat een geheim genootschap zou kunnen zijn, maar dat is het niet. Eigenlijk is het niet echt een 'geheim'. De mens bestaat uit een bepaalde energie, waar we tegelijkertijd ook in leven. Deze energie kunnen we bewust sturen als we er maar in geloven. Alles binnen die energie, het gehele universum, staat met elkaar in verband. De keuzes die jij binnen dat universum maakt, zullen ook van invloed zijn op jou en je omgeving.

Ask, believe and receive...

Werkt het?... Natuurlijk, vooral voor degenen die het promoten. Dat was indertijd als zo. Vraag het maar eens aan Napoleon Hill, Dale Carnegie, Frank Bettger, Norman Vincent Peale, Anthony Robbins, en aan nog honderdtallen anderen, die er ook boeken over hebben geschreven. En, van ons wordt er natuurlijk verwacht dat we die boeken laankopen en lezen, hun seminaries en workshops volgen - want, anders verkrijgen zij niet wat ze in die boeken schrijven.

Begin maar al te dromen...: morgen zal die droom uitkomen, misschien.

In elk geval: 'The Secret' zal nog zeer vele opvolgingen krijgen van zodra mensen gaan beseffen dat het niet voor iedereen werkt. Met 'voor iedereen' bedoel ik: 99,99% van de mensheid.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht