ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Persoonlijke bevindingen aangaande Zelfkennis, het Spirituele en het Paranormale

Over Eénogen in het land der Blinden…
door Tsenne Kikke - donderdag 8 maart 2018 19:41

Met deze blog waag ik me - voor de zoveelste maal - op glad ijs... :-)

Een mens mag geen dingen klakkeloos aannemen, maar als een gezonde scepticus alle zaken voor zichzelf napluizen en onderzoeken. Ik bedoel: voor zover dat mogelijk is, natuurlijk. Ikzelf, bijvoorbeeld, beschik niet over een laboratorium met de nodige instrumentalia, noch over geschikte proefpersonen. Het énige wat ik momenteel kan doen, is ruchtbaarheid geven aan andermans bevindingen, en rustig afwachten of ze door anderen worden bevestigd, of afgebroken.

Met dit laatste bedoel ik dan weer: afgebroken..., maar dan wel niet door geboren sceptici, die meestal niets anders doen dan alles af te breken. Niet, omdat ze er een grondig onderzoek naar hebben gedaan, maar gewoonweg omdat de inhoud van hun hersenen hen daarin aanspoort. Weet, dat dit type scepticus nu eenmaal de gewoonte heeft om dingen te vernietigen, omdat hij/zij in de meeste gevallen niet in staat is om zélf iets concreets op te bouwen. Maar ja: die negatief ingestelde menstypen bestaan er nu eenmaal ook... :) Mijd ze, net zoals ik.

Nota: Wat 'andermans bevindingen' betreft..., meer daarover in een eerstvolgende blog.

Ter zake...

Sedert beginjaren 1970 stel ik interesse in het paranormale. Ik herinner me zeer goed dat ik daarin met zeer veel enthousiasme begonnen ben. Met een wijdopen geest, maar te allen tijde - trachtend met beide voeten op de grond te blijven staan - stond ik voor alles en nog wat uit die 'occulte', 'spirituele' en 'paranormale' werelden open.

In 1976 stichtte ik zelfs een eigen Antwerpse vereniging, Psychon vzw genaamd, waarin diverse cursussen en werkgroepen door diverse cursusleiders werden gegeven, et cetera.

Nu, meer dan 50 jaar later, moet ik toegeven dat het enthousiasme sterk geluwd is, maar nog immer bestaat, en dat het aantal van de overblijvende onderwerpen - waarnaar mijn aandacht nog steeds uitgaat - tot slechts enkelen zijn gereduceerd; gewoonweg, omdat zeer veel zaken op (bij)geloof zijn gebaseerd, op horen zeggen, op de inhoud van boeken, waarmee de auteurs zich hebben trachten te verrijken, op boeken waarvan de inhouden uit andere boeken werd gekopieerd, en zo meer, en zo meer. Ik heb dus op mijn manier het kaf van het koren proberen te (onder)scheiden - en, 'k ben er nog mee bezig.

Een grappig voorbeeld over 'plagiaat plegen'... Eergisteren ontving ik daarover in mijn e-mail een artikel, getiteld 'The Dirty Secret of ‘Secret Family Recipes’, waarvan hier de link. Wel gaat het over kookboekrecepten... :-)

Leugens versus Waarheden

Uit respect voor alle beoefenaars van disciplines, waarin ik onmogelijk nog enig geloof kan stellen - gewoonweg, omdat ze op verbeelding, bijgeloof, of op beuzelachtige onwaarheden zijn gebaseerd - vernoem ik nu geen één van die onderwerpen. Tenslotte moet elke zogenaamde 'Zoeker naar de Waarheid' zélf leren om het kaf van het koren te scheiden. Bovendien kan geen mens de 'waarheid' kennen, zolang hij/zij zich met de 'leugens/onwaarheden' blijft identificeren.

Laat me het op een andere, meer verzachtende manier uitdrukken... Neem, bijvoorbeeld, het boek 'Think and Grow Rich', uit 1937 van Napoleon Hill, vernoemd als 'de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes', waarvan er meer dan 100 miljoen exemplaren zijn verkocht. Een boek met een prachtige inhoud, waaruit auteurs van 'The Secret', 'The Law of Attraction', en dergelijke meer, hun inspiratie hebben geput.

Napeolon Hill werd er schatrijk door, maar mijn vraag is: "Hoeveel van de meer dan 100 miljoen lezers zijn er even rijk of succesvol mee geworden?..."

Toegegeven: het antwoord laat zich gissen, maar als ik zeg; "1.000", vermoed ik dat dat getal véél te hoog is.

Een ander voorbeeld...

Je hebt mensen die daadwerkelijk met een gave werden geboren. Neem, een Beethoven, een Mozart, een Chopin, bijvoorbeeld. Maar als mensen, waarin die gave ontbreekt, jarenlang bij hen in de leer zouden gaan, zouden ze dan eveneens tot befaamde componisten kunnen uitgroeien...?

Zo heb je mensen, die alle biografieën over Beethoven hebben gelezen, en daarbij nog een beetje piano hebben leren spelen, die zich daarna dan uitroepen tot Eénogen in het Land der Blinden. Snap je waar ik - met betrekking tot de werelden van het Spirituele en Paranormale - naartoe wil gaan?...

Feit is: mensen, die met een bepaalde gave geboren werden, en Hill's boek in hun jeugdjaren in handen kregen, werden er gegarandeerd door geïnspireerd!

Maar, dat sluit niet uit dat men onderweg met totaal onverwachte tegenslagen kan geconfronteerd worden. In Antwerpen, bijvoorbeeld, was er ooit een gehele, lange straat met meer dan 15 zelfstandigen, die allemaal hetzelfde verkochten (dezelfde artikelen, maar van andere merken). Eén voor één hebben ze hun deuren moeten sluiten; simpelweg, omdat niemand nog een schrijfmachine wilde aankopen...

Kortom, en zoals  ik reeds eerder meermaals schreef: een Jezus is als Jezus geboren, een Boeddha als een Boeddha, een Beethoven als Beethoven, enzovoorts. Jezussen, Boeddha's, Beethovens, en zo meer worden niet gemaakt, maar wél - net als jijzelf - als zichzelf geboren. Ooit de vraag gesteld: "Wie of Wat Ben Ik?"...

Misschien snap je nu ook, beste lezer, waarom ik zoveel malen schreef dat Ware Zelfkennis slechts tot 0,01% van de mensheid is gericht. Anders gezegd: tot mensen, die met die gave, of noem het 'roeping' geboren zijn, en het dan ook levenslang in zichzelf meedragen. Maar dat geldt dan ook voor eender welke discipline. Zo zal niet iedereen, die leert fietsen, aan de Ronde van Frankrijk kunnen meedoen, nietwaar?

Toch zijn er in de 'Spirituele wereld' personen, die het fietsen hebben aangeleerd, en het aangeleerde aan anderen doorverkopen alsof ze daarin grootmeesters zijn. Op hun website staat er, bijvoorbeeld: "Ik ben bij XYZ in de leer geweest, en bla, bla, bla". :-) Copycats, en éénogen in het Land der Blinden, schreef ik al eerder.

Volgens mij wist George Ivanovitch Gurdjieff dat ook wel. Niet, toen hij aan de expeditie, 'Het Zoeken naar de Waarheid' genaamd, op een prille leeftijd begon, maar wél op het einde van zijn leven. Wijsheid komt nu eenmaal niet vóór de jaren.

Maar dan nog zijn er nog zeer vele andere voorwaarden aan verbonden, waaronder leefomgeving. Stel, dat de baby Beethoven op 16 december 1770 niet in Bonn, maar in het Zwarte Afrika was geboren... Oké: hij had hoogstwaarschijnlijk getrommeld. Terug naar de Wereld van het paranormale...

Wat is er voor mij nog overgebleven?

Antwoord: "Zeer veel dingen die iets met energieën te maken hebben." Bijvoorbeeld: volgens mij zijn thema's als Telepathie en Psychometrie nauw aan elkaar verwant, waarbij zowel dieren, mensen en voorwerpen energieën inhouden en uitstralen, die dan door een 'ontvanger' kan worden vertaald. Maar ook hier heb ik het over 'ontvangers' die met die gave werden geboren, en die zijn moeilijk te vinden. Meer daarover in een eerstvolgende blog...

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een James Randi een prijs van 1 miljoen Amerikaanse dollar uitreikt aan al degenen die kunnen bewijzen dat een paranormaal fenomeen daadwerkelijk bestaat, en dat er tot op heden geen mens in staat is geweest om die centjes te komen ophalen... Toch een nadenkertje, nietwaar?

Och, daar houd ik van! Ik bedoel; van mensen die durven na-denken; een denken, dat het gewone denken opvolgt.

Nota #1: Bij psychometrie vertelt een helderziende, of medium, meer over een persoon alleen al door het vasthouden van een foto, of een persoonlijk voorwerp. Het mag dus ook een foto van een overledene zijn, of een voorwerp dat die persoon tijdens zijn leven op zich droeg. Maar, dit betekent niet dat de geest van die persoon in de ruimte aanwezig is, tenzij je daarin geloven wilt, en dan is dit voor jou 'dé volle waarheid'!

Nota #2: Eénogen zijn broodnodig! Net zoals God duivels heeft geschapen om de mens te testen, en te laten ontsporen, tenzij hij/zij sterk genoeg is en blind-af wil worden, door de ogen te openen en te 'ontwaken'.

Nota #3: Zoals je misschien uit de tekst hebt kunnen afleiden, zouden enkel en alleen mensen met een aangeboren gave - of, noem het 'roeping', die gave of roeping moeten kunnen ontwikkelen. Oké: al de anderen kunnen ook 'leren fietsen', dat wel, maar dan mogen ze zich daarna niet als cursusleider, therapeut, healer, of wat dan ook, uitgeven, vind ik.

Doch nogmaals: ook Eénogen hebben kunnen nuttig zijn. :-) Bovendien moet er - daar waar vraag is - aanbod zijn...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door op deze link te klikken. Alvast bedankt!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht