ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Yoga

Yoga werd tussen 200 - en 300 voor Chr. voor het eerst beschreven: in de Bhagavad gita (in een passage uit de Mahabharata) en eveneens in dat tijdperk in de Yogasoetra's van Patanjali.

Het woordje 'yoga' kan - letterlijk vertaald - zowel 'juk', als 'verenigen', of 'beheersen' betekenen. In bredere context staat het, onder andere, voor een hindoeïstische filosofie, die aanleert hoe men de geest, het gevoel en het lichaam kan beheersen. 

Er bestaan diverse yogasoorten, waaronder:

- Hatha-yoga een tak van yoga, die bestaat uit een systeem van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama) speciaal gericht tot de Westerse mens, teneinde te onthaasten of om stress te verminderen.

- Ashtanga vinyasa-yoga is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yogaseries.  De methode, dat in het manuscript Yoga Korunta staat, wordt rond 5.000 jaar oud geschat.

- Chakra-yoga is een spirituele benadering van de energievelden in het lichaam, chakra's genoemd. Volgens deze filosofie kent elk menselijk lichaam zeven energieke lichamelijke wielen. Deze wielen zouden in een snel tempo ronddraaien en de levensenergie doorheen het lichaam laten gaan.

- Jnana-yoga: de yoga van onderzoek langs de weg van het intellect, van het rationeel-experimentele, en als zodanig niet gebaseerd op enige godsdienst, geloof of doctrine.

- Bhakti-yoga: de yoga van liefdevolle toewijding en overgave aan God (Ishvara), de Allerhoogste, of aan een incarnatie van God (avatara), en daardoor als systeem sterk dualistisch van aard. In de dagelijkse praktijk van de bhakti staat de verering van God - of, van één van zijn incarnaties in een beeltenis (murti) centraal.

- Raja-yoga: de yoga van de naar binnen gerichte concentratie waarbij de geest wordt beheerst zodat deze geen enkele vorm aanneemt. 'Raja' staat voor 'koninklijk' en yoga voor 'vereniging' of 'eenwording'. Wie deze vorm van yoga beoefent, bewandelt dus de 'koninklijke weg'. Het doel van raja-yoga is om door die volledige beheersing van de geest tot eenwording, oftewel yoga te komen, en daarmee tot bevrijding (kaivalya of moksha).

- Karma-yoga: de yoga van onbaatzuchtig werk. Deze yoga wordt in de praktijk vaak gecombineerd met bhakti-yoga.

- Kum nye-yoga maakt deel uit van het het Tibetaanse Boeddhisme en Bön tradities, en richt zich op in balans komen. Het was Lama Tarthang Tulku die het in het Westen introduceerde en er een vijftal boeken over heeft geschreven.

- Yoga nidra, dat 'slaap van de yogi's' betekent, is een geestelijke voorbereiding op de beoefening van yoga en yogamethode op zich.

- Bij Tantra-yoga worden mystieke spreuken aangewend en een rituele praktijk uit de Vedische traditie, die gericht is op geestelijke verruiming en bevrijding. In de tantra ligt de nadruk op de ontwikkeling van menselijke sterkte, zowel door middel van meditatie alsook door de directe confrontatie met moeilijke omstandigheden voor het overwinnen van angsten en zwakheden.

- De Mantra-yoga maakt men gebruik van mystieke spreuken die op geluidsvibraties zijn gebaseerd en mantra's worden genoemd.

- Kundalini-yoga zou zijn gebaseerd op het opwekken van de psychische kracht, oftewel 'slangenkracht' genaamd, omdat die kracht ter hoogte van ons staartbeentje er opgerold bijligt en als een slang via de ruggengraat kan opklimmen om zodoende een bepaald deel van de hersenen te bereiken, teneinde 'verlichting' of 'verlossing' te realiseren.
 
- Boeddhi-yoga wordt 'de yoga van de spiritueel verlichte intelligentie' genoemd, en maakt deel uit van Karma-yoga.

- Daoyin-yoga is een yogasoort uit China, gebaseerd op het daoïsme en zen, die sterk de nadruk legt op dhyana, oftewel concentratie-meditatie.

- Dru-yoga is een bewegelijke vorm van yoga die werkt met series, die 'Energy Block Release' (EBR) worden genoemd. Het woord 'Dru' verwijst naar Dhruva, een prins uit de hindoeïstische mythologie, die door de god Vishnoe werd vereerd met het eeuwige verblijf op de poolster. Dru-yoga bestaat uit verschillende onderdelen: klassieke yoga asana’s (houdingen), pranayama (de wetenschap van de ademhaling), mudra’s (handgebaren), positieve affirmaties, bekrachtigende visualisaties en ontspanning.

- Integrale yoga is gebaseerd op de leer van Sri Aurobindo (1872-1950), een Indiaas nationalist en vrijheidsstrijder, yogi, goeroe, hindoe-mysticus, filosoof en dichter. Hij was een van de belangrijke onafhankelijkheidsstrijders van India.

- Kriya-yoga werd door Paramahansa naar het westen gebracht. De naam komt van het Sanskriet: kri - handelen, en ya - ziel, hetgeen wordt opgevat als het bewust waarnemen van de ziel, of goddelijke in jezelf, en om die in al jouw activiteiten tot uiting te brengen.

- Laya-yoga is de beoefening van een staat van opgaan in de lagere natuur door de hogere goddelijke spirituele krachten.

- Okido-yoga komt uit Japan en afkomstig van Masahiro Oki. Het biedt levenskracht door goede houding en ademhaling.

- Sahaja-yoga is een vorm van meditatie die ontwikkeld werd door Nirmala Srivastava in Poona, India. Sahaja-yoga, wat 'herboren' of 'verbinding' betekent, is verwant aan het shaktisme, met de nadruk op de kundalini.

- Satyananda-yoga is een soort van integrale yoga met een sterke nadruk op tantra. Hiermee wordt er wel niet de integrale yoga van Sri Aurobindo bedoeld.

- Saswitha-yoga werd door de Nederlander Jan Rijks ontwikkeld en gebaseerd op hatha yoga, maar daarnaast aangevuld met een dynamisch yogasysteem dat enkele eeuwen geleden is ontworpen in Tibet en dat aangepast was aan het koude klimaat van dat land.

Organisaties gespecialiseerd in yoga


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in yoga op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over yoga


Powerfood, Yoga & Meditatie
Powerfood, Yoga & Meditatie
Tara Stiles
8/10
Clean mind, clean body
Clean mind, clean body
Tara Stiles
5/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht