ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Relaxatie

Relaxatie kan verwijzen naar (1) spanningsrelaxatie, zijnde: de afname van spanning door voortdurende belasting, naar (2) relaxatietherapie, ofwel (3) naar alle vormen van vrijetijdsbesteding.

Relaxatie is een ander woord voor 'ontspanning', het tegenovergestelde van spanning. Hoe voor die ontspanning wordt gezorgd, hangt af van de soort van spanning. Zo kan men zichzelf ontstressen door aan sport doen, of door de omgeving, die de spanning veroorzaakt, in te ruilen voor een andere, bijvoorbeeld; gaan wandelen in de open natuur, verhuizen, een beklemmende relatie opbreken, nieuw werk zoeken, et cetera, of - indien geen één van de reeds toegepaste middelen of vluchtwegen niet hielpen, kan men zich wenden tot een relaxatietherapeut.

Ook hier zijn de bestaande therapeuten legio. Ademhalingstechnieken, massage, autogene training, meditatie, zelfinstructie, yoga, qigong, qihuna, mindfulness, tai chi, zen, sauna, maar ook hypnose, zelf-hypnose en sommige 'genees'-middelen kunnen bijdragen aan het ontspanningsproces. In dit laatste geval is de huisarts de therapeut.

In elk geval is het altijd aangewezen om in de allereerste plaats de oorzaken van de spanning te kennen - en, meestal zijn er meerdere.

Spanningen op het werk, spanningen met de kinderen, spanningen in en met jezelf, verbeeldingen, piekeren, tezamen met spanningen in een relatie kunnen, eenmaal met elkaar samengebracht, tot ongekende climaxen leiden.

Spierspanningen, bijvoorbeeld, ten gevolge van lichamelijke overbelasting, vragen dan alweer een andere aanpak dan psychische spanningen door blootstelling aan situaties, zoals angst, stress, of woedeaanvallen. Slapeloosheid, of aanvallen van depressie, die vrij snel worden opgevolgd door euforische momenten, hebben dan weer een andere aanpak nodig.

Slapeloosheid kan door spanningen worden veroorzaakt. Als de insomie langer dan een paar nachten duurt, kan de aandoening chronisch worden en kan het slaaptekort een zeer nadelige uitwerking op het welzijn hebben met alle nare gevolgen van dien.

Alle zachte methoden, waarvan er honderden bestaan, teneinde  te kunnen relaxeren - inclusief het kiezen van een hobby - worden in eerste instantie aangeraden. Maar, indien de spanningen onverdraagzaam worden, kan men zich wenden tot, bijvoorbeeld, psychotherapie, of tot fysiotherapie, kinesitherapie, een stress management programma volgen, en zo meer, en zo meer.

Kortom: eender welke vorm van relaxatie-aanpak is afhankelijk van de oorzaak - of, van de talrijke oorzaken.

Organisaties gespecialiseerd in relaxatie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in relaxatie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht