ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Muziek

Iemand die muziek beoefent is een musicus.

Muziek is een kunstvorm, die niet enkel en alleen meeslepend of ophitsend hoeft te zijn, maar ook kalmerend en therapeutisch op het menselijke lichaam kan inwerken. Muziek, gecombineerd met dans, is dan ook van een geheel andere genre, dan de achtergrondmuziek waarop men, bijvoorbeeld, mediteert. Marsmuziek kan opwekkend zijn indien men zich futloos voelt, maar als men tot rust wil komen, mag het er wel iets rustiger aan toegaan.

Zo is muziektherapie ook een vorm van preverbale psychotherapie. Het is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie worden gehanteerd om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.

Door gericht gebruik te maken van muziek in al haar verschijningsvormen biedt dit eigen specifieke psychotherapeutische mogelijkheden in de behandeling van psychische problemen. Het vormgeven en doorwerken van deze problemen op het muzikaal symbolisch niveau en de verbale reflectie daarover doet inzicht ontstaan in de eigen psychische problematiek, zodat stoornissen in gedrag en beleving verminderd en opgelost worden.

Veel muziektherapeuten maken gebruik van een psychodynamisch denkkader. Ook kan muziektherapie worden ingezet als vorm van gedragstherapie.

Doordat taal bij de muziektherapeutische behandeling amper een rol hoeft te spelen, is deze behandelvorm uitermate geschikt voor eender welke doelgroep. In een muziektherapeutische sessie wordt, via muziek of specifieke instrumenten, contact gemaakt met gevoelens, gedachten,  beelden en creativiteit.

Ook thuis is het belangrijk om jezelf met de juiste muziek te voeden. Wat is juiste muziek?... Ten eerste, is het de muziek die bij jou past - ten tweede: de muziek die enkel en alleen bij jou past, afhankelijk van de voeding die jouw brein en lichaam op dat ogenblik nodig hebben, en ten derde: herlees punt #1.

Hieronder geven we enkele totaal van elkaar verschillende voorbeelden...

Organisaties gespecialiseerd in muziek


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in muziek op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over muziek


Gewoon geniaal
Gewoon geniaal
Ervin Laszlo
10/10
Beethoven
Beethoven
Jan Caeyers
10/10
Niet bij Bach alleen
Niet bij Bach alleen
Martin Kaaij
6/10
Jouw ziel wil zingen
Jouw ziel wil zingen
Jan Kortie
10/10
De rest is lawaai
De rest is lawaai
Alex Ross
10/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht