ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekrecensies: hoe objectief is de subjectief ingestelde mens?

Over smaak valt niet te redetwisten…
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 augustus 2021 19:02

Smaken verschillen

Een boek recenseren is geen gemakkelijke opdracht - vooral, omdat je niet weet wie die recensie leest.

Neem 'Vijftig tinten grijs', bijvoorbeeld. Ikzelf hoef het niet te lezen, maar door gewoonweg de meningen van andere recensenten na te pluizen zou ik tot de conclusie kunnen komen dat het geen gezonde voeding voor mijn brein is, en het dan 'hoogstwaarschijnlijk' ook niet meer dan een 4 op 10 verdient, ... zonder het gelezen te hebben. Zelfs op IMDb verkreeg de film slechts een 4,1, waardoor die lage score zou kunnen worden bevestigd.

Anderzijds lezen we op Wikipedia daarover, onder andere, het volgende van...

"Vijftig tinten grijs is een erotische roman van de Britse schrijfster E.L. James, pseudoniem van Erika Leonard. Het boek werd na publicatie in 2011 een internationale bestseller en is het eerste deel van een drieluik. De andere delen heten Vijftig tinten donkerder (Fifty Shades Darker) en Vijftig tinten vrij (Fifty Shades Freed). Begin 2013 waren er in Nederland al meer dan 1,5 miljoen exemplaren van verkocht, wereldwijd ruim 60 miljoen."

Anders gezegd...

Zelfs indien ik de inhoud van 'Vijftig tinten grijs' zou lezen, en het een 0 op 10 geef, met de vermelding: "Pure rommel! Besteed jouw centjes aan iets nuttigers...", dan breng ik aan de uitgever ervan enorm veel schade toe - en, dat is dan ook weeral niet de eigenlijke bedoeling. Tegelijkertijd benadeel ik de auteur die er een groot deel van zijn/haar tijd, energie en emotie heeft in geïnvesteerd. Zaken, waarmee ik rekening moet houden... Ook met het feit dat miljoenen mensen het een tof boek vonden. Dus, wie ben ik om een boek aan te raden of af te breken? Ik kan me dus beter op een neutrale manier gedragen, nietwaar?

Zo schreef iemand: "Vijftig tinten grijs is een boek dat iedereen ooit eens gelezen moet hebben. Of je het nu goed vind of niet, het opent een geheel nieuwe wereld in de literatuur. Ik vond het een fantastisch boek omdat het perfect een verhaal wist te schetsen over hoe een jong en onschuldig meisje door haar verlangens voor een oudere en meer ervaren man alles wil doen. Het boek neemt het taboe rond pornografische literatuur weg en maakt het bespreekbaar voor iedereen. Daarbij heeft het boek een zeer eenvoudige structuur waardoor je niet afgeleid wordt door te lange zinnen en je je puur op de ruwe inhoud kan focussen. Alhoewel dit boek vooral bekend staat om zijn BDSM, gaat het om veel meer dan dat en komen er ook echte gevoelens aan te pas. Kortom, dit boek is de perfecte guilty pleasure, maar het is ook echt een goed opgesteld boek."

Professor Eva Illouz van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem schreef het boek 'Hard-Core Romance' waarin ze een verklaring gaf voor het succes van 'Vijftig tinten grijs'.

In de eerste plaats gaf ze aan dat ze het boek bijzonder slecht geschreven vond. Dat het toch een bestseller werd, komt volgens haar doordat het de lezer vooral inspireert om zelf in bed te experimenteren en daarbij de nodige praktische tips bevat in plaats van dat het boek alleen opwindend werkt. Daarnaast is er volgens haar in de hedendaagse maatschappij, waarin man en vrouw steeds meer elkaars gelijke zijn, behoefte bestaat aan een rollenspel waarin juist weer ongelijkheid bestaat.

Met andere woorden: in alles kan men het positieve aantreffen; een iets, dat je dan ook best aan de lezer overlaat.

Een boek is nu eenmaal niet tot iedereen gericht, en bij het uittypen van een recensie zou er moeten rekening worden gehouden met de eigen voorkeuren en verwachtingen van de potentiële lezer, niet met die van de recensent. Zo is er, zoals ik reeds meermaals vermeldde voor elk menstype een bepaalde soort literatuur, muziek, kunst, en zo meer.

Hopelijk kan je me begrijpen waarom een boek op deze Spiritualia website recenseren geen gemakkelijke opdracht is, omdat je in de eerste plaats niet weet wie de recensie lezen zal.

En, wees eerlijk, beste lezer. Uitgevers prijzen nu eenmaal met veel lof en trompetgeschal hun eigen boeken aan - en, indien je waarde hecht aan hetgeen recensenten publiceren, kan je achteraf concluderen dat je niet dezelfde mening deelt. Dus ben je altijd verplicht om voor jezelf te denken en op goed gevoel af te gaan. Het énige dat ik jou kan toewensen, is: veel leesgenot!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht