ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Jouw geheugen is minder betrouwbaar dan je denkt

Ooit al eens de vraag gesteld: 'Wie Ben ik?'.... En? Wat was het antwoord?
door Tsenne Kikke - woensdag 21 april 2021 14:32

Wie ben je? Ben je de persoonlijkheid die dit nu aan het lezen is? De persoon van een half uur geleden? Het 'ikje', die vanmorgen wakker werd en uit bed opstond? Of, dezelfde 'ik' die naar het werk ging? En, eenmaal op het werk: wie was je dan? Dezelfde persoonlijkheid die na het werk thuiskwam?...

P. D. Ouspensky: "Als we onszelf gaan bestuderen, stuiten we allereerst op een woord dat we meer dan enig ander gebruiken, en wel het woord 'ik'. We zeggen: 'Ik doe', 'ik zit', 'ik voel', 'ik bemin', 'ik heb afkeer van', enzovoort. Hierin schuilt onze voornaamste illusie, want dé vergissing die we ten opzichte van onszelf begaan, is dat we onszelf als een eenheid zien; we hebben het altijd over onszelf als een 'ik', en nemen aan dat we daarmee altijd hetzelfde bedoelen, terwijl we in werkelijkheid verdeeld zijn in honderden verschillende 'ikken'. De ene maal als ik 'ik' zeg, spreekt er één deel van mij, en dan weer bij een ander 'ik' een geheel ander 'ik'. We weten niet dat we niet één 'ik' hebben, maar vele verschillende 'ikken', welke verbonden zijn met onze gevoelens en verlangens en dat we geen alles-beheersend en alles-omvattend 'ik' bezitten. Deze 'ikken' veranderen voortdurend; het ene onderdrukt het andere, het ene neemt de plaats in van een ander, en deze strijd vormt ons innerlijk leven.
De 'ikken' die we in onszelf opmerken, zijn verdeeld in verschillende groepen. Sommige van deze groepen zijn rechtmatig, ze behoren tot de ge-eigende onderdelen van een mens, en andere zijn volslagen kunstmatig, en ontstaan door onvoldoende kennis en bepaalde waandenkbeelden die de mens over zichzelf heeft."

Wie ben je, of denk je te zijn? Volgens geheugenspecialiste Julia Shaw moet je zelfs oppassen voor de mogelijke antwoorden die in jouw brein opdoemen. "Ons geheugen is veel onbetrouwbaarder dan we denken", zei ze. "Het is schrikwekkend hoe makkelijk je 'herinneringen' opdoet aan zaken die nooit gebeurd zijn."

Iedereen kent wel een situatie waarin het geheugen jou in de steek laat, zoals dat moment waarop je een kamer binnenstapt en vergeten bent wat je daar kwam zoeken - of, wanneer je niet op de titel van een lied kunt komen dat je al honderd keer beluisterde. Toch is haast niemand zich ervan bewust dat onze herinneringen eigenlijk voortdurend geteisterd worden door verzinsels, perceptiefouten en vooringenomenheid, zonder dat we het beseffen, dat schreef de in Keulen geboren Julia Shaw in haar eerste boek, getiteld: 'De illusie van het geheugen'.

Dat verklaart dan ook waarom mensen een misdaad toegeven, die ze nooit hebben begaan. Of, beweren dat ze een vliegende schotel hebben gezien - of, door buitenaardse wezens ontvoerd zijn geweest, et cetera. Eigenlijk wil Julia er jou op haar manier op duiden dat jij misschien niet de persoon bent die je denkt te zijn.

Mens, ken uzelf

Ooit al eens de vraag 'Wie Ben Ik?' gesteld? Zo ja: wat was het antwoord? Geloof er geen bal van, want jezelf écht kennen kan je nooit. Toch niet met al die diverse persoonlijkheden en al de meer dan 1001 ondergeschikte ikjes. Nu ben je deze, en binnen enkele minuten een totaal iemand anders. :-)

Zelfs indien je niet aan Zelfkennis doet, en nog immer geen contact met DIMschool hebt opgenomen - om, privélessen te volgen, bijvoorbeeld - (oké, waarom zou je?), heb je geen universiteitsdiploma nodig om jezelf (ooit) van deze beginselen écht bewust te zijn. En, wat jouw geheugen betreft, kan Julia Shaw enkele dingen een klein beetje opfrissen. Het 'hoe?' ervan kom je dankzij onderstaande filmpjes aan de weet.

Valse herinneringen

Hoe gemakkelijk is het, bijvoorbeeld, om gebeurtenissen in de hersenen van mensen te introduceren; zaken, die zich in wezen nooit hebben voorgedaan?

Iets meer over Julia Shaw's 'Memory hacking'

'Waarom zou je DIMschool contacteren?' schreef ik. Weet je dat nog? Zelfs indien je het enkele seconden geleden wist, is de kans groot dat je het nu al vergeten bent, en morgen zeker. Daarom deze 'reminder'.

Maar ja...: zelfs als één ikje aan jou de belofte geeft om aan Zelfkennis te gaan doen, staan er verschillende luie 'ikjes' tegenover die daar niet voor willen opdraaien. "Blijf dan maar de persoon die je denkt te zijn," zou Gurdjieff zeggen. :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht