ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een sint met een hoge virale lading de zwartepiet werd

Van sint-baard tot onvoldoende ventilatie: wat kan oorzaak zijn van corona-uitbraak in woonzorgcentrum in Mol?
door Tsenne Kikke - zondag 13 december 2020 17:17

Ondanks het feit dat er aan alle scholen het verbod werd gegeven de sint te ontvangen, dacht men er in het Molse woonzorgcentrum 'Hemelrijck' anders over.

Na de doortocht van zo'n sint en twee pieten, die wel degelijk een mondmasker droegen, werd er in dat centrum op 3 december een corona-uitbraak vastgesteld. Momenteel werden er al 75 besmettingen genoteerd bij 61 bewoners en 14 personeelsleden. Er kunnen nog meerdere volgen...

Enkele dagen na het bezoek kreeg die sint symptomen en testte hij positief op het coronavirus, waardoor alle 169 bewoners en ook het personeel werden getest.

“Er zijn geen bezoekregels overtreden," verdedigde zorginstelling 'Armonea' - de groep waar het woonzorgcentrum in Mol toe behoort - zich'. “De roetpieten zijn medewerkers van het woonzorgcentrum. En die ene foto van de sint typeert het bezoek niet.”

Ene foto?...

Feit is, dat de man, die voor sint speelde, er als vrijwilliger werkt en zijn moeder regelmatig bezoekt, omdat zij er ook verblijft. Als coronadrager kon hij haar normaliter besmetten - en, kon zij het achteraf aan anderen doorgeven. Maar, vanwege het feit dat hij als verklede sint met alle bewoners in contact kwam, was de ravage op één namiddag zo groot.

Wat de pieten betreft, die de kamers zijn binnengeweest om er cadeautjes uit te delen: het waren ergotherapeuten, die sowieso in alle kamers mogen komen.

Jannes Verheyen, woordvoerder van de zorggroep Armonea, benadrukte nochtans in een reactie opnieuw dat de superverspreider enkel in gemeenschappelijke ruimtes geweest is, steeds een mondmasker droeg en nooit cadeautjes heeft uitgedeeld. "Er zijn wel mensen verkleed als Zwarte Piet op de kamers geweest en zij hebben cadeautjes uitgedeeld. Maar dit waren medewerkers van het woonzorgcentrum. Zij waren op de bewuste foto’s te zien."

De feiten zijn dat er op meerdere beelden duidelijk te zien was dat de afstand niet gerespecteerd werd, dat er wel degelijk bezoek was in kamers, de bewoners geen mondmasker droegen, en de sint wél cadeautjes uitdeelde.

Viroloog Marc Van Ranst: "Hij had een grote sint-baard met daarover een mondmasker. Dat laat heel veel ruimte over om virusdeeltjes te laten ontsnappen. Als je een veel te grote baard hebt, kan je mondmasker niet goed aansluiten. Aan mensen in de zorg wordt niet voor niets gevraagd om hun baard te scheren als ze een mondmasker moeten dragen."

Bovendien bleek uit de coronatest dat de sint een superverspreider was. Een superverspreider is iemand die heel veel virusdeeltjes uitstoot, waardoor die persoon besmettelijker is dan gemiddeld. "Dan is afstand houden heel relatief," zei Van Ranst. Ook het feit dat het maar om korte contacten ging, is relatief. "Als je pech hebt, kun je bij de eerste seconde van een contact besmet geraken."

"Het zou ook kunnen te maken hebben met een gebrek aan ventilatie in het woonzorgcentrum. Bij zo'n uitbraak kan dat bijna niet anders.Die piste zou ook onderzocht moeten worden." Hij vermoedde ook dat er nu in veel woonzorgcentra minder snel een raam zal worden opengezet, omdat de verwarming opstaat. "Ik zou alle woonzorgcentra aanraden om te investeren in een CO2-meter, zodat ze kunnen controleren of er voldoende verluchting is in de gemeenschappelijke ruimtes."

 “Het bezoek was nobel bedoeld, maar ook een heel zware inschattingsfout,” beweerde Wim Caeyers, burgemeester van Mol. “Aan alle scholen hadden we verboden de sint te ontvangen. We gingen ervan uit dat zoiets niet in een woonzorgcentrum zou gebeuren. Op de foto’s die we zagen, droegen de bewoners géén mondmasker. Als we dit hadden geweten, hadden we er nooit toestemming voor gegeven. Dit is zeer pijnlijk voor alle mensen die het georganiseerd hebben.”

Nawoord

In totaal zijn er al 121 bewoners en 36 medewerkers van het woonzorgcentrum besmet geraakt. En, intussen zijn er al 24 bewoners overleden.

Onderzoekers van het Rega Instituut hebben de virusstalen geanalyseerd van 125 besmette personenl. Uit de resultaten bleek dat 115 ervan afkomstig waren van dezelfde virusstam. Daarnaast werden er bij tien bewoners ook nog drie andere virusstammen gevonden. Het gaat om veelvoorkomende varianten in ons land.

De sint testte op 6 december positief. De variant die bij hem werd aangetroffen, was de meest voorkomende in het woonzorgcentrum. Toch is het niet zeker dat hij het virus heeft binnengebracht, gezien hij ook als vrijwilliger regelmatig in het woonzorgcentrum kwam, is het theoretisch mogelijk dat hij zelf ook al door een bewoner of personeelslid was besmet. Draai, of keer het: dat evenement had nooit mogen doorgaan...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht