ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook onze maan heeft een naam

Eigenlijk heeft onze maan veel namen gekend…
door Tsenne Kikke - zondag 21 juli 2019 15:14

De manen in ons zonnestelsel pronken met welluidende namen zoals Europa, Io, Triton, Titan, Phobos, Oberon. Waarom heeft onze maan dat niet?

We beginnen al meteen met een rechtzetting: de maan van de Aarde heeft wel degelijk een eigen naam, namelijk: 'Maan'. Maar het feit dat het woord 'maan' ook wordt gebruikt voor andere manen - in de betekenis van de natuurlijke satelliet van een planeet - zorgt het soms voor verwarring met de eigennaam 'Maan'.

De term 'maan' is afgeleid van het Oergermaanse woord 'mani' dat duizenden jaren geleden werd gebruikt door heel wat volkeren in Noord-Europa. De Engelse versie 'moon' werd daarom goedgekeurd als officiële naam door de 'International Astronomical Union' toen die in 1919 werd opgericht.

Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis, was er evenwel geen specifieke term nodig om onze maan te onderscheiden van de manen die rond andere planeten in het zonnestelsel draaien. De eenvoudige reden was dat we gewooneg niet wisten dat er nog andere manen waren.

Totdat in 1610 Galileo ontdekte dat ook de planeet Jupiter manen had, dachten de mensen dus dat onze maan de enige maan was die bestond. Wanneer de andere manen werden ontdekt, kregen die meer specifieke namen zodat men de verschillende manen niet met elkaar zou verwarren. Zo bedacht de mensheid exotische namen zoals Styx (Pluto), Ganymedes (Jupiter) en Enceladus (Saturnus).

De maan heeft veel namen

We eindigen met een tweede rechtzetting: onze maan heeft doorheen de mensheid eigenlijk juist veel namen gehad zoals 'Luna' (Romeinse Rijk) en 'Selene' (Oude Grieken), 'Thoth' (Oude Egypte) en 'Sin' (Mesopotamië).

Ook vandaag herkennen we deze namen nog steeds in bepaalde situaties. Denk maar eens aan het Engelse woord 'lunatic' dat verwijst naar het oude geloof dat de maan een invloed had op menselijk gedrag en mensen zelfs tot krankzinnigheid kon drijven. Selenologie is dan weer het vakgebied dat de geologie op manen bestudeert.

Kortom: 'maan' kan zowel als 'maan' evenals als 'Maan' geschreven worden als het om een geografische eigennaam gaat. Zo heeft onze planeet Aarde slechts één maan, waarvan de eigennaam 'Maan ' is.

Bron: Knack.be & Live Science

Selene is in de Griekse mythologie een maangodin, die vaak vereenzelvigd wordt met Artemis (of Diana). Ze is te herkennen door de maansikkel in haar diadeem. Selene was verliefd op de herder Endymion, maar vanwege haar kuisheid durfde ze hem alleen 's nachts te bezoeken, als hij sliep. Eros (of Cupido), de god van de liefde, leidde haar onder de volle maan naar hem, terwijl hij lag te slapen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht