ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Plastic afval wordt overal gedumpt: ook in ons eigen lichaam

Microplastics in het zeewater, maar ook in ons eigen lichaam.
door Tsenne Kikke - woensdag 12 juni 2019 17:06

Plastic afval wordt overal gedumpt ook in ons eigen lichaam

Nadat China de import van plastic afval verbood, moest de wereld op zoek gaan naar een andere bestemming voor een trafiek van zeven miljoen ton vuilnis per jaar. In Maleisië rezen de maanden daarop tientallen recyclagefabrieken op. Het voorbije jaar ontving dat land dan ook in totaal 870.000 ton plastic afval. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover twee jaar voordien...

Maar datzelfde Maleisië stuurde onlangs zestig containers, met in totaal 3.000 ton illegaal binnengebracht plastic afval, terug naar landen waar het vandaan kwam, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Ook in de Filipijnen heeft president Rodrigo Duterte recentelijk beslist om een rederij in te schakelen om een lading afval terug naar Canada te sturen. Indien Canada de vracht niet zou aanvaarden, dreigde Duterte ermee de lading in de Canadese territoriale wateren achter te laten.

De Canadese regering benadrukte in een reactie dat het afval een vijftal jaar naar de Filipijnen was verscheept. “Het betrof hier een commerciële transactie die niet door de overheid was goedgekeurd,” aldus de verklaring van de Canadese regering. Canada gaf aan het afval te willen terugnemen, maar dat gebeurde volgens Duterte niet snel genoeg.

De Filipijnen zouden eveneens plastic afval terugsturen naar Australië, Bangladesh, Canada, China, Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Uit cijfers van het World Wildlife Fund (WWF) blijkt dat jaarlijks ongeveer 300 miljoen ton plastic wordt geproduceerd. Een aanzienlijk gedeelte van die voorraad komt na gebruik in de oceanen terecht. Van alle plastic dat sinds het midden van de voorbije eeuw is geproduceerd, zou slechts ongeveer 9 procent zijn gerecycleerd.

Ook wij consumeren microplastics

Volgens een nieuwe studie schatten onderzoekers dat we per persoon jaarlijks tussen de 74.000 en 120.000 deeltjes microplastics binnen krijgen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze zich over 26 studies bogen. Deze studies analyseerden de hoeveelheden microplastics die zich in vissen, schaaldieren, toegevoegde suikers, zouten, alcohol (kraan)water en lucht ophopen. Vervolgens pasten de onderzoekers de informatie toe op ons eigen voedselpatroon en bekeken hoeveel van deze voedingsmiddelen mannen, vrouwen en kinderen volgens de aanbevolen richtlijnen consumeren. En uit de resultaten bleek dat we meer dan 74.000 microplastics per jaar tot ons nemen. “Het werk laat zien dat plastic overal in doordringt en dat het niet alleen beperkt blijft tot de oceanen op aarde," zei professor Kevin Thomas, niet verbonden aan de studie.

Mensen, die daarnaast water uit plastic flesjes drinken, krijgen per jaar nog eens 90.000 deeltjes extra binnen. En hoewel dit al behoorlijk verontrustende cijfers zijn, constateerden de onderzoekers dat deze schattingen waarschijnlijk nog wat aan de lage kant zitten.

Zoals je weet, zijn microplastics kleine (vaak microscopische) stukjes plastic. Ze ontstaan doordat grotere stukken plastic afgebroken worden in steeds kleinere stukjes, of doordat kleine deeltjes uit voedsel- en waterverpakkingen worden afgestoten. Mensen kunnen onbedoeld deze kleine stukjes plastic binnen krijgen bij het eten van divers voedsel, of door simpelweg lucht met microplastics in te ademen. De precieze gevolgen voor de gezondheid van het inslikken van deze deeltjes is onbekend. Wel weten we dat sommige stukjes klein genoeg zijn om menselijke weefsels binnen te dringen, waar ze immuunreacties kunnen veroorzaken, of giftige stoffen af kunnen geven.

Wat de impact hiervan op onze gezondheid is, is nog niet duidelijk. Aanvullend onderzoek is nodig om de gezondheidseffecten – als die aanwezig zijn – van de ingenomen deeltjes aan het licht te brengen. “De belangrijkste vraag, die nu voor ons ligt, is wat de impact is van microplastics als ze eenmaal in ons lichaam terecht zijn gekomen,” zei ook hoogleraar Anas Ghadouani. “Wat zijn de fysieke gevolgen van deeltjes die door onze bloedbaan reizen? Het is belangrijk dat we het antwoord achterhalen.”

Het is niet voor het eerst dat geconstateerd wordt dat microplastics ook in ons lichaam terechtkomen. Zo bevestigde een eerder onderzoek al dat de kleine plasticdeeltjes ook in onze uitwerpselen zitten. In totaal troffen de onderzoekers negen verschillende typen plastic aan. Het vaakst stuitten ze echter op polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET). Gemiddeld bleek elke 10 gram uitwerpselen zo’n 20 deeltjes plastic te bevatten.

Bron: Scientias en anderen

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht