ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe iets zwaar zwaarder kan worden door gewicht te verminderen

Hoe kan een voorwerp zwaarder worden door gewicht weg te nemen?
door Tsenne Kikke - zondag 2 juni 2019 16:58

Neem drie luciferdoosjes, en stop er in eentje van hen een gewichtje in; iets van een 250 gram, bijvoorbeeld.

Stapel de doosjes op elkaar: het verzwaarde bovenop de andere twee. Til daarna enkel en alleen dit verzwaarde doosje op, leg het neer. Til vervolgens de drie doosjes tezamen op. In de tests van Isabel Won en haar collega's van de 'Johns Hopkins University' zei 90 procent van de proefpersonen dat wanneer men enkel het zware doosje optilde die véél zwaarder woog dan als je men ze alle drie tezamen oppakte.

"De ervaring was zó opvallend, dat de proefpersonen vaak spontaan commentaar gaven op de onmogelijkheid ervan, en zelfs vroegen om de objecten opnieuw op te mogen tillen nadat het experiment was afgelopen," rapporteerden de auteurs. Zelfs bij herhaling ervoeren ze net hetzelfde.

Ook bleef dezelfde illusie bestaan toen ze de drie doosjes opgestapeld op een handpalm legden (waarvan de hand plat op de tafel lag: handpalm naar boven gericht), om vervolgens de twee bovenste, lichtere doosjes er ineens terug af te halen. Met andere woorden: door het gewicht te verminderen, verkreeg men het gevoel dat het overblijvend doosje zwaarder werd, alsof men er gewicht aan had toegevoegd. Vreemd, hé!

Nog anders gezegd: in de wereld der illusies kan 'het onmogelijke' niet enkel en alleen worden gezien, maar ook ten lijve worden aangevoeld. Geloof dus niet alles wat je ziet of lichamelijk ervaart.

Bron: lees het origineel verslag door op deze link te klikken.

Dit experiment doet me denken aan de 'Aristoteles Illusie'...

- Kruis jouw middelvinger met jouw wijsvinger.

- Strijk nu met de gekruiste vingers van boven naar beneden langs de voorkant van jouw neus, zodat jouw neus zich tussen de twee vingertoppen bevindt.

- Wat voel je? Het lijkt wel alsof je twee neuzen hebt! En, als je van links naar rechts over het topje van jouw neus strijkt, is het effect zelfs nog sterker. Je voelt twee topjes! Probeer het ook eens met je andere hand. Als je rechts bent, zou het kunnen dat je het met je linkerhand nog beter voelt. Het werkt ook bij het aanraken van een klein balletje.

Hoe kan dat? Wel, doordat jouw hersenen in de war raken van het signaal dat jouw vingertoppen geven bij het aanvoelen.

Nu is dit voor ons brein ook wel een signaal dat moeilijk te verteren valt. Want, in dit proefje voelen de buitenkanten van twee vingers die naast elkaar liggen hetzelfde voorwerp. Dat komt eigenlijk nooit voor. Daarom gaan jouw hersenen er gemakshalve van uit dat het wel degelijk om twee verschillende voorwerpen gaat.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht