ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Illusie: geloof niet alles wat jouw hersenen jou trachten wijs te maken

Deze illusie zal jouw ogen doen hallucineren
door Tsenne Kikke - woensdag 17 juni 2020 14:42

Het is een eenvoudige illusie, maar het demonstreert een verbazingwekkend fenomeen, gekend onder de naam 'blindheid veroorzaakt door beweging'. Maar, in plaats van nu al de uitleg te lezen te lezen, kan je het beter eerst voor jezelf uitproberen.

Het uittesten ervan is poepsimpel. Het enige wat je moet doen, is jezelf concentreren op de groene punt die aan en uit gaat in het midden; dit, terwijl het rooster op de achtergrond aan het draaien is. Terwijl je naar dat punt staart, zal je merken dat de drie gele stippen in het rooster plotseling zullen verdwijnen.

Anders gezegd: de gele stippen waren er nog wel, maar jouw hersenen hebben jou van het tegenovergestelde overtuigd, en het zoveelste bewijs geleverd van de mate waarin je van jouw brein afhankelijk bent.

In wezen is jouw lichaam, waarmee je je dagdagelijks identificeert, het verlengde van dat brein. Niets meer, niets minder. Om die reden is de kwaliteit van de inhoud ervan zo belangrijk. Maar, denk er niet al teveel bij na! Tenslotte is het jouw brein die dat denken uitvoert, en jou - datgene wat jij 'ik' noemt - zal wijsmaken hoe je op deze woorden moet reageren.

Over het hoe en het waarom deze vorm van blindheid ontstaat, bestaan sedert 1960 diverse theorieën. Bijvoorbeeld: gaat het hier om een storing, of over een functionele respons?

Sommigen denken dat het te maken heeft met een storing, die optreedt van zodra de hersenen teveel visuele informatie tegelijkertijd dienen te verwerken en daardoor overladen wordt, waardoor de analytische uitkomst drastisch wordt verstoord.

Anderen vertrekken dan weer vanuit het uitgangspunt dat het eerder gaat om een soort van mechanisme, over een functionele respons, dat door het brein in werking wordt gesteld teneinde beter te kunnen zien. Het zou dan geen echte blindheid zijn, maar een vrijwillige opheffing van bepaalde elementen die door de hersenen wordt uitgevoerd. Dit kan helpen om bijvoorbeeld beweging in het algemeen beter te kunnen waarnemen .

In elk geval toont deze illusie ons bovendien voor de zoveelste maal aan dat al wat we zien, of niet zien, niet altijd de werkelijkheid is.

Indien je ooit aan Zelfkennis doet, een Zelfkennis, gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff, zal je meer aan de weet komen hoe jij - denkende, dat jij dat lichaam bent en over een 'vrije wil' beschikt - daadwerkelijk functioneert.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht