ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers ontdekken nieuwe vorm van materie die tegelijk vast en vloeibaar is

Het besaande lijstje van supervloeistoffen krijgt er een broertje bij.
door Tsenne Kikke - zaterdag 13 april 2019 3:18

Enkele dagen geleden verkreeg ik een bericht van één van onze bezoekers met de vraag: "Kan het interessant zijn om weten?". Ik moest eerst op een link klikken vooraleer ik wist waarover ze het had.

Vanaf het ogenblik ik de eerste zinnen las, wist ik dat het om fenomenaal nieuws ging. Volgens mij is het het beste wetenschappelijke nieuws dat ik de laatste tijd heb gelezen - maar, omdat het betrekking heeft op het thema 'Zelfkennis' ben ik van plan om één dezer dagen de uitleg ervan in de rubriek 'Eclecticus' te plaatsen. Hieronder kan je lezen over welke tekst ik het heb...

Wetenschappers ontdekken nieuwe vorm van materie die tegelijk vast en vloeibaar is

Vast, vloeibaar of gasvormig: dat zijn de vormen waaronder materie doorgaans voorkomt. Maar wetenschappers hebben ontdekt dat er onder extreme druk en temperaturen ook andere vormen kunnen ontstaan en de recentste is een toestand die tegelijk vast en vloeibaar is.

“Het zou zijn alsof je een spons vol water vasthoudt, die langzaam begint uit te lopen," aldus fysicus Andreas Hermann van de universiteit van Edinburgh, die meewerkte aan het onderzoek. “Met dien verstande dat de spons ook van water zou zijn.”

Het team gebruikte een vorm van artificiële intelligentie om de ontdekking te doen: een toestel dat voorspellingen kan doen op basis van eerdere waarnemingen.

Het kwam te weten dat de atomen van het element kalium vast en vloeibaar tegelijk kunnen zijn onder een druk van 20.000 tot 40.000 keer de atmosferische druk en een temperatuur tussen 127 en 527 graden Celsius. De atoomketens waaruit kalium bestaat, worden dan vloeibaar, terwijl de rest van de kaliumkristallen in een vaste staat blijven. Die omstandigheden komen op aarde voor in de aardmantel, vlak onder de aardkorst.

Het is de allereerste keer dat wetenschappers erin slagen om te bewijzen dat een dergelijke staat thermodynamisch stabiel is voor om het even welk element. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Science'.

Supervloeistoffen

De nieuwe vorm van materie wordt toegevoegd aan een opmerkelijk lijstje van ongewone vormen van materie. Daarin vind je ook plasma terug (een extreem hete vorm van gas waarin de kernen van de atomen gescheiden worden van de elektronen, zodat ze beïnvloed kunnen worden door elektrische en magnetische velden), superconductoren (metalen die afgekoeld worden tot erg lage temperaturen zodat elektriciteit erdoor kan vloeien zonder weerstand) en supervloeistoffen (een vloeistof die wordt afgekoeld tot het absolute nulpunt zodat ze kan stromen zonder weerstand en zelfs langs de wand van een recipiënt omhoog kan klimmen en langs de buitenkant omlaag kan druppelen) .

Bron: Gazet van Antwerpen

Aan de eclectici: wat is er zo 'fenomenaal' aan? Want, tenslotte zou het enkel en alleen maar in de aardmantel voorkomen.

Iets grappigs: Oobleck versus water

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht