ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Antimaterie gedraagt zich net als materie – en dat is een groot probleem

Het ALPHA-experiment bestudeert antimaterie op CERN.
door Tsenne Kikke - woensdag 26 februari 2020 18:48

Natuurkundigen hebben belangrijke metingen gedaan aan antiatomen en geconstateerd dat ze zich precies zo gedragen als gewone atomen. Dit resultaat betekent dat we niet dichter zijn gekomen bij het antwoord op de vraag waarom we wonen in een heelal dat alleen van materie is gemaakt – of waarom er überhaupt iets is in plaats van niets.

Klein verschil

Antideeltjes zijn hetzelfde als gewone deeltjes, maar met een tegengestelde elektrische lading. Als een deeltje en een antideeltje elkaar tegenkomen, vernietigen ze elkaar in een flits van licht en energie.

Het probleem is dat het standaardmodel, de uitgebreid geteste theorie die deeltjes en hun interacties beschrijft, voorspelt dat materie en antimaterie ten tijde van de oerknal in gelijke hoeveelheden werden gecreëerd. Daardoor zouden beide kort daarna verdwenen moeten zijn in een orgie van annihilatie.
 
Dit heeft geleid tot het idee dat er een klein verschil moet zitten tussen de eigenschappen van materie en antimaterie. Dat verschil zou er dan voor hebben gezorgd dat een klein beetje materie overleefde, om daarna het heelal van sterren en sterrenstelsels te vormen waar we nu in wonen. We hebben tot dusver echter maar weinig bewijs voor zo’n verschil gevonden.

Nota: Antiwaterstofatomen bestaan uit een positron (de positief geladen versie van een elektron) dat cirkelt rond een negatief geladen antiproton. Volgens het standaardmodel van de deeltjesfysica absorberen deze anti-atomen licht van dezelfde golflengte als waterstof. Ook het uitzenden van licht zouden ze doen met dezelfde golflengte als hun tegenhanger.

Antimaterie is berucht lastig om mee te werken. Dat komt doordat het verdwijnt in een explosie van kleinere deeltjes en straling zodra het in contact komt met normale materie. Om antimaterie te kunnen onderzoeken, moeten fysici de atomen zo koud mogelijk maken en vangen in een kooi van sterke magneetvelden.

Fluctuaties in het vacuüm

Nu heeft het samenwerkingsverband ALPHA op het deeltjeslab CERN bij Genève een eigenschap van antiwaterstofatomen gemeten die bekendstaat als de lambverschuiving of Lamb shift. Dat verschijnsel wordt veroorzaakt door fluctuaties in het quantumvacuüm dat de gehele ruimte zou vullen.

Antiwaterstofatomen bestaan uit een positief geladen elektron, ook wel positron, dat om een antiproton cirkelt. De lambverschuiving bleek hetzelfde te zijn voor waterstofatomen en antiwaterstofatomen, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature'.

Stap voorwaarts

Het is te vroeg om te concluderen dat de lambverschuiving geen rol speelt bij de oplossing van het antimateriemysterie. De resultaten zijn maar accuraat tot één cijfer achter de komma. Het is dus mogelijk dat toekomstig onderzoek wel subtiele verschillen tussen de lambverschuiving van atomen en antiatomen vindt.

‘Deze meting is zeker een belangrijke stap voorwaarts’, zei deeltjesfysicus Chloé Malbrunot. Zij werkt voor het concurrerende experiment ASACUSA, dat zich ook op CERN bevindt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 13-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht