ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Parapsychologische fenomenen en illusionisme om van te griezelen

James Randi doet ons nadenken, terwijl Riana ons doet griezelen…
door Tsenne Kikke - woensdag 27 december 2017 20:43

In de jaren '70 van de vorige eeuw nam ik me voor om zoveel mogelijk aan de weet te komen aangaande thema's, zoals magie, parapsychologie, leven na dit leven, het godsbegrip, astrologie, hypnose, en dergelijke meer. Kortom: teveel om op te noemen, maar hoe open mijn geest ook was, toch bleef ik tegelijkertijd ietwat sceptisch, teneinde al het kaf van het koren beter te kunnen onderscheiden.

Na allerlei cursussen te hebben gevolgd, honderdtallen boeken te hebben gelezen, en nadat ik bij verschillende mensen in de leer was gegaan, richtte ik in 1976 mijn eigen vzw op, Psychon genaamd, en in enkele jaren tijd groeide die uit tot meer dan 500 vaste leden, en een twaalftal vaste cursusleiders.

Natuurlijk nodigde ik in die jaren eveneens talrijke mediums en paragnosten uit: ook teveel om op te noemen. Enkele namen van mensen die een sterke indruk op mij hebben nagelaten, en die me nu te binnen schieten, zijn: de Nederlander Gerard Pompe (psychometrist), de Fransman dr. Francis Lefebure (Fosfenisme), de Engelsman Mathew Manning, de Britse Uri Geller, die 'lepeltjes kon doen ombuigen'... Zij, en een honderdtal anderen, waaronder auralezers, spiritisten (Winny Slikboer), sjamanen (Pierre Withaeghels, Jóska Soós), astrologen (Herman Van Roey, Willy De Braeckeleer, Hugo Bierbooms) enzovoorts, enzovoorts..., werden door Psychon uitgenodigd - of, maakten er deel van uit.

In 1980 gaf ik zelfs het tijdschrift 'Liber' uit, gedrukt op 10.000 exemplaren, dat in krantenwinkels werd verdeeld; dit, in samenwerking met mijn toenmalige vriendin en fotografe, Marijke Seresia, en Piet Vauterin, die voor de illustraties zorgde.

Feit is, dat velen dingen in die tijd nog konden; dingen, die vandaag de dag niet meer uitvoerbaar zijn. De wereld van het spiritisme en mediumschap zijn er twee mooie voorbeelden van. Eén van de hoofdredenen daarvan is, dat zeer veel trucs, die men indertijd toepaste, achteraf in de wereld van illusionisme werden verwerkt. Ook over dingen, zoals ectoplasma's, hoort of leest men vandaag de dag niets meer, nietwaar?

In onderstaand filmpje, bijvoorbeeld, legt een illusionist uit hoe hij trucs aanleerde, en op het podium zelf toepaste. Daarnaast durfde medium Leigh Catherine met een gespannen pokergezicht beweren dat ze het aandurfde om de '1 Miljoen Dollar Uitdaging' van de Randi Challenge te trotseren. Natuurlijk deed ze dat niet - en, zelfs indien ze het had gedaan, had ze nooit de 1 miljoen dollars van James Randi kunnen opstrijken. :-)

Hi-Tech Magiër Seth Raphael ging de uitdaging wél aan, en wat hij aantoonde is verbazingwekkend! Verbazingwekkend? Ongelooflijk zelfs!

James Randi is een meest eigenaardige man. Over mediums, die beweren dat ze met de overledenen kunnen praten, is hij zeer sceptisch, veel sceptischer dan ikzelf ooit ben geweest.

Volgens hem kunnen personen, die eenmaal dood zijn, niet meer communiceren. "Toch zijn er mensen," zei hij, "die beweren dat ze met de doden kunnen praten. Ze kunnen er niet enkel en alleen mee praten, maar ze horen ook wat die doden allemaal te vertellen hebben. Alsof die geesten een fysieke mond, een tong, stembanden, oren en hersenen hebben..."

En ging verder met: "Ik betwijfel dat, maar ze gebruiken wel dezelfde fysieke methoden, en dezelfde psychologische methoden, die wij - illusionisten - eveneens toepassen, waarmee ze miljoenen mensen bedotten, velen emotionele angsten en zielssmarten bezorgen, en waarmee ze veel geld verdienen."

Oké, James Randi trekt het soms in het belachelijke, maar tegelijkertijd doet hij ons nadenken, vind ik. Feit is, dat er in de werelden van zowel het paranormale, als die van het zogenaamde 'spirituele', velen zijn die zelfs met handlangers, oortjes, afluistertechnieken, en zo meer, werken. Voorbeelden daarvan publiceerde ik reeds eerder: sommigen ervan zijn om van te griezelen...

Anderzijds heb ik mensen gekend, die daadwerkelijk over de een of andere gave beschikten. Maar, bij hen is het hoofdprobleem dat ze niet elke dag even goed zijn, net als eender welke sportman, die niet elke dag even goed kan presteren.

De meest griezelige Riana

Een illusionist, daarentegen, is een persoon die zich als een echte magiër, of tovenaar voordoet, terwijl wij zeer goed weten dat er trucs worden toegepast. Maar, één daarvan, een zekere 'The Scared Riana' is daarvan een prachtig voorbeeld. Haar ware naam is Marie Antoinette Riana Graharani.

Ze is slechts 25 jaar oud, de oudste van een tweeling, komt uit Indonesië en ze deed mee aan 'Asia’s Got Talent', hetgeen ze als finaliste ook won! Daarbij doet ze mensen griezelen. Niet enkel en alleen met haar trucs, maar ook met de manier waarop ze gekleed is, hoe ze zich gedraagt, de manier waarop ze communiceert, het haar dat een deel van haar gelaat bedekt, enzovoorts.

Op YouTube en Facebook heeft ze meer dan 70 miljoen volgers. En, zoals gewoonlijk, zeggen ook hier: beelden véél meer dan duizenden woorden. Bekijk haar drie opeenvolgende optredens! Echt waar dé moeite waard!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht