ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Voorspellingen en divinaties zijn geen synoniemen van elkaar

Reeds in de Oudheid deed de mens aan voorspellingen teneinde een toekomstige gebeurtenis te voorzien, of om er vat op te krijgen.
door Tsenne Kikke - donderdag 23 juli 2015 21:35

Voorspellingen zijn toekomstgericht, en meestal gebaseerd op informatie die we over het heden en verleden beschikken. Voorspellingen, of prognoses in de wereld van de wetenschap, zijn dan ook een vorm van beschrijvingen van het toekomstig gedrag van een object, fenomeen of verschijnsel. Zo'n specifieke voorstelling is in de regel logisch mathematisch, gebaseerd op de beschrijving en verklaring ervan.

In de wereld van de Economie draagt het woordje 'voorspellen' een negatieve betekenis in zich mee, en om die reden gebruikt men eerder het Engelse 'forecast'. Zo is een forecast, bijvoorbeeld, een voorspelling van de toekomstige vraag in de markt naar een bepaald product. Op grond van de forecast kan een leverancier de benodigde grondstoffen bestellen, of fabriceren, om aan de verwachte toekomstige vraag naar het product te kunnen voldoen.

Een weersvoorspelling is een voorspelling over het weer van de komende dag of dagen. Het is tak van de meteorologie en beoefend door een meteoroloog. Meteorologen spreken bij voorkeur over een weersverwachting om de onzekerheid in de uitspraken te benadrukken. Omdat de atmosfeer een zeer complex systeem is, is het niet mogelijk om zeker te zijn van de voorspelling, daarom wordt vaak met kansen gewerkt.

Ondanks het feit dat het leven véél complexer is dan de atmosfeer, hebben sommige mensen de neiging om meer geloof te hechten aan een voorspelling die, bijvoorbeeld, door een toekomstvoorspeller werd verricht, dan aan een weerbericht. Bovendien zal men eerder spreken van een toekomstvoorspelling in plaats van een toekomstverwachting.

Voorspellingen in de wereld van het occulte of paranormale kunnen op verscheidene manieren geschieden, waaronder met tarotkaarten werken, via geomantiek, droomuitleg, handlijnkunde, mantiek, runen, wichelarij, het kijken in een kristallen bol, en andere vormen van waarzeggerijen. Zo hebben we nog helderziendheid, helderhorendheid, precognitie, psychometrie, astrologie, pyromantie, tasseografie, en veel, veel meer.

Pyromantie, bijvoorbeeld, is waarzeggen via het kijken in vlammen, maar ook tasseografie is een zeer oude vorm van waarzeggerij. Hierbij drinkt de cliënt eerst een kop Turkse koffie, of thee, waarna de waarzegger beweert aan de hand van het achtergebleven koffiedik of de overgebleven theeblaadjes de toekomst van de cliënt te kunnen voorspellen. Wat koffie betreft, is tasseograffie beter bekend onder de naam 'koffiedikkijken'.

Daarnaast hebben we nog divinaties en profetieën.

Het woordje 'divinatie', is afgeleid van het Latijnse ‘divinare’, hetgeen in wezen betekent: ‘voorschouw, geïnspireerd door een godheid'. In het woordje ‘divinatie’ herkent men dan ook het Franse ‘divin’, dat ‘goddelijk’ betekent - met als gevolg, dat divinatie een term is, die met de een of andere religie is verbonden, en van daaruit weeral diverse extra betekenissen kan verkrijgen.

Divinaties zijn eerder verwant aan profetieën dan aan voorspellingen, alhoewel een profetie in het algemeen eveneens een voorspellende uitspraak kan zijn over een toekomstige gebeurtenis.

Tevens kan men enerzijds zeggen dat een profeet een profetie kan uitspreken, maar anderzijds kunnen we niet beweren dat alle profeten profeteren.

Iets over de Waarschijnlijkheidsleer

De kans dat een gebeurtenis optreedt wordt weergegeven met een getal tussen 0 en 1. In werkelijkheid zijn er zeer weinig dingen die een kans 0 of 1 hebben. Wel kan ik voorspellen dat je van iemand een brief zult ontvangen waarin een boodschap vermeld staat die jou zal teleurstellen. Of, ik kan jou wijsmaken dat er iemand in de familie zal sterven, en zo meer. Zolang ik er geen tijdstip aan vastplak, is de kans groot dat mijn voorspelling 'uitkomt'.

Kansrekening, kansberekening, of waarschijnlijkheidsrekening, is een interessante tak van de wiskunde die zich bezighoudt met situaties waarin het toeval een rol speelt, met als gevolg dat er geen zekerheid is over allerlei uitkomsten.

Kansrekening is ontstaan vanuit de maatschappelijke behoefte om zo effectief mogelijk om te gaan met onzekerheden. De kansrekening tracht mathematische hulpmiddelen aan te reiken aan een zeer breed scala van maatschappelijke activiteiten en wetenschappen, om binnen een omgeving met onzekerheden toch gefundeerde keuzes te kunnen maken of conclusies te kunnen trekken. Als zodanig is kansrekening een belangrijk hulpmiddel in de statistiek. Inmiddels is kansrekening een sterk ontwikkelde tak van de wiskunde, met een groot aantal deelgebieden.

De probabiliteitstheorie heeft als bedoeling onvoorspelbaarheid en niet-determinisme op een wiskundige manier te modelleren. De notie van probabiliteit dringt zich op vanaf het moment dat we te maken hebben met toevalsvariabelen.Met andere woorden: grootheden, die op onvoorspelbare wijze veranderen in de gegeven heersende omstandigheden, zoals het werpen van kop of munt van een muntstuk.

Aanvankelijk was de probabiliteit exclusief gelinkt aan de onzekerheid van de waarnemer aangaande het optreden van een evenement, als gevolg van de onmogelijkheid om het geheel van voorkomende variabelen en parameters te beheersen. Welnu, de fundamentele wetten van de natuur zijn deterministisch, wat zou suggereren dat een gegeven oorzaak slechts een uniek effect kan teweegbrengen. Wel moet men hierbij rekening houden dat gevolgen duizenden oorzaken kunnen inhouden.

Sinds enkele jaren beseft men niettemin dat de wetten onder bepaalde omstandigheden fenomenen kunnen teweegbrengen van een grote complexiteit, die toevallig optreden. Dit is het geval bij processen die de atmosferische dynamiek ondersteunen, en die verantwoordelijk zijn voor de alom bekende moeilijkheid om betrouwbare meteorologische voorspellingen te maken meer dan enkele dagen op voorhand.

Het concept van de probabiliteit dringt op die manier binnen in de meteorologie. Hij laat toe het probleem van de voorspellingen te benaderen op een veelbelovende manier (ensemblevoorspellingen, enzovoorts) met behulp van twee takken van de wiskunde en de fysica in volle bloei, bekend onder de naam van de theorie van stochastische processen en de chaostheorie.

__________________________________________________________________________________________

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'Voorspellingen'? Of, weet je er iets extra en waardevols over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Deze website verkrijgt iedere maand tussen de 20.000 en de 40.000 unieke bezoekers. Anders gezegd: tussen de 20.000 en de 40.000 verschillende personen. Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid.

En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen.

- Zoek&Vind... voor meer klandezie, evenals meer naambekendheid -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht