ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paus Franciscus: De Duivel bestaat! De Duivel is hier …, we mogen niet naïef zijn!

Miljoenen mensen hangen aan de lippen van paus Franciscus.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 juni 2014 1:05

Over inbeelding gesproken... Ondanks het feit dat we de Middeleeuwen zijn ontgroeid, doen kerkvaders en priesters nog altijd hun best om eenvoudige mensen, hoe intelligent ze zich ook voordoen of mogen zijn, te doen geloven dat duivels wel degelijk bestaan.

Daarbij refereren ze, bijvoorbeeld, naar Jezus in de woestijn, die de Duivel ontmoette om hem te verleiden. Daarbij wordt er geen nadruk op gelegd dat (1) indien Jezus daadwerkelijk heeft bestaan, en (2) daadwerkelijk 40 dagen en 40 nachten lang in de woestijn heeft verbleven, zonder eten (en drinken?), (3) elke mens visioenen zou zien in een omgeving van brandende zon en koude nachten.

Natuurlijk moet je dat verhaal als een metafoor vertalen en beseffen dat er in Jezus' lichaam een strijd tussen 'ja' en 'neen' gaande was. Vergelijk het zo'n beetje met: op de linkerschouder een duiveltje, die jouw verbeelding aanspreekt, en op de rechterschouder een engeltje, die jouw logica tracht te bereiken. Dit: 40 dagen- en nachtenlang...

Nota: de rechterhelft van de hersenen (verbeelding) is met de linkerhelft van het lichaam verbonden, en de rationele linkerzijde met de rechterhelft van het lichaam.De Duivel, geschapen door God, teneinde zijn opgelegde taken doelbewust uit te voeren, is de slang die de eerste Mens verleidde, de zogenaamde Prins der Duisternis, en die de naam Satan werd toebedeeld, en, eveneens onder andere namen bekendstaat.

De Duivel, geschapen door God teneinde zijn opgelegde goddelijke taken bewust uit te voeren, opdat alle mensen - tijdens het bidden van het Onze Vader - al smekend aan die Vader kunnen vragen: "... en leidt mij niet in bekoring, maar verlos me van het Kwade...".

Niet enkel en alleen is die God naar het beeld en gelijkenis van de mens geschapen, maar ook de Satan. Maar zelfs pausen waren zichzelf daar nooit van bewust geweest en gebruik(t)en de religie om de mensen in het gareel te houden, opdat kerken en het Vaticaan zich blijvend konden verrijken, et cetera, et cetera.

Miljoenen mensen hangen aan de lippen van paus Franciscus en voeden hun brein met de welbedachte woorden, komende uit zijn mond... Ik heb alle sympathie voor die man, gewoonweg omdat hij zijn pauselijke rol fantastisch goed speelt. Maar, hij kan soms ietwat overdrijven in het brainwashen van zijn schaapjes. Want, volgens hem leeft de duivel nog altijd onder ons. Zo citeerde hij enkele dagen geleden - dit, voor de zoveelste maal - de woorden van de Franse auteur Léon Bloy, zijnde: "Eenieder die niet tot God bid, bid tot de Duivel."

Deze week nog, terwijl hij een toespraak in het Olympische Stadium van Rome hield, sprak hij de volgende woorden uit: "De Duivel tracht families te vernietigen," en raadde jonge koppels aan om kinderen op te voeden in plaats dieren in huis te houden. Daarbij waarschuwde hij, dat al wie die raad niet opvolgt, zal vereenzamen en met veel bitterheid te maken zal krijgen. "Families krijgen met aanvallen te maken," voegde hij eraan toe, "aanvallen van de Duivel, omdat Jezus - zowel in de liefde van de ouders als in de kinderen - groeit."
 
"De Duivel bestaat! De Duivel is hier..., we mogen niet naïef zijn," zei hij onlangs nog tijdens een mis, die hij in Santa Marta opvoerde, de plaats waar hij normaliter verblijft.

In elk geval zijn er op deze planeet Aarde miljarden mensen, die nog immer - vanuit hun verbeeldingswereld - in het bestaan van de Duivel geloof hechten, waardoor de eeuwenoude bestaande Angst blijvend wordt gevoed en mensen tegelijkertijd in slaap sust, gewoonweg omdat geen één van hen wenst te ontwaken. Toegegeven: in diepe slaap vertoeven, tijdens datgene wat 'wakende toestand' wordt genoemd, is aangenaam, heel aangenaam. Men voelt het zelfs niet eens. Men heeft er noch last, noch weet van. Stel de vraag maar aan elke sterveling die je vanaf vandaag ontmoet.

Waarom dus naar dat gezever luisteren van: "Ontwaak!" - "Ontslaap! - "Word wakker!"...? Pfft! Een mens zou er moe van worden, door er alleen al maar aan te denken.

Laten we eindigen met enkele woordjes van troost, door te schrijven dat het bewustzijnsniveau van de mensheid ten tijde van Jezus niet veel hoger was als dat van nu. Maar, we zijn erop vooruitgegaan: we hebben tv's, gsm's, auto's, huizen, vliegtuigen, kalashnikovs, kernwapens, noem maar op.

Anders gezegd: enkele knappe bollen vinden dingen uit - en, miljarden genieten ervan. Zelfs naar de Hemel gaan, klinkt verlokkelijk, waardoor mensenlevens - zo nu en dan eens - waardeloos worden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht