ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mariabeeld met bovennatuurlijke eigenschappen aangetroffen in het Belgische Jalhay?

Van een diepvriezer in India reizen we naar een Mariabeeldje in het Luikse Jalhay...
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 maart 2014 0:57

In mijn vorige blog trachtte ik voor de zoveelste maal een idee weer te geven van het bewustzijnsniveau van de huidige mens. Met alle respect voor iedere godsdienst; wetende, dat sommige mensen niet zonder kunnen, maar in die religieuze wereld lopen er toch zeer veel bijgelovige gelovigen rond.

Weet, dat zolang men meer geloof hecht aan geloof, men nooit of te nimmer tot een weten zal kunnen komen. Nochtans stellen veel mensen zich tevreden met dat geloof.

Maar het niveau van bewustzijn van mensen die in India wonen, is niet zoveel verschillend van het bewustzijnsniveau van de stervelingen die onze gewesten bevolken.

Neem, bijvoorbeeld, het nieuws van de laatste twee dagen. Je weet wel: het nieuws, waarin wordt gezegd dat honderden mensen een huis bezoeken waarin een Mariabeeld staat dat licht afgeeft in het donker. Naar het schijnt heeft het al voor één mirakel gezorgd. Een jongetje is van zijn psoriasis genezen.

Een koppel, in het dorpje Jalhay van de provincie Luik, zijn de eigenaars van dit bijzonder Mariabeeldje. Sinds 17 januari licht het stenen beeldje al twee maanden lang elke avond op. Tenminste, volgens de plaatselijke bewoners, die elke avond met drommen komen kijken en ervoor staan te zingen en te bidden. In het dorp is het huis, waarin het beeldje prijkt, al een plaatselijk bedevaartsoord geworden. Het bisdom Luik stuurde ook al een priester om de zaak te onderzoeken. Een goedgelovige nog wel, zoals je in het filmpje onderaan kunt vaststellen. De vraag is dus: "Zitten we binnenkort, na Banneux en Beauraing, met een derde mirakel in België?"

Jawel, in België zitten we al met twee officiële 'mirakels'. Het 'mirakel van Beauraing' is daar eentje van. Tussen 1932 en 1933 verscheen Maria maar liefst 33 keer voor vijf kinderen uit het dorp. Bij een van de verschijningen waren er zelfs dokters aanwezig, die wilden aantonen dat de kinderen zich maar dingen verbeeldden. Dr. Lurquin, één van de dokters, hield tijdens de verschijning een brandende lucifer onder de hand van een van de kinderen. Tot zijn grote verbazing reageerde het meisje niet, en had ze zelfs geen verwondingen. In 1949 werd het mirakel officieel erkend door de bisschop van Namen.

Het tweede mirakel, dat van Banneux, gebeurde in 1933. Maria verscheen er acht keer voor Mariette Beco. Na de verschijningen bekeerden veel mensen uit het dorp zich tot het katholicisme. Net zoals in Lourdes is er in Banneux ook een bron, waarvan beweerd wordt dat het water helende krachten heeft. Nadat drie onderzoekscommissies de zaak onderzochten, werd het mirakel in 1949 officieel goedgekeurd door de bisschop van Luik.

Het Vaticaan heeft die goedkeuring al uitvoerig gesteund. In 1985 kwam zelfs paus Johannes Paulus II naar Banneux. Mariette Beco ging er bij hem op audiëntie. In 1999 stuurde het Vaticaan ook nog eens een brief naar de bisschop van Luik om de 50ste verjaardag van de officiële erkenning te herdenken.

- Negen kansen op tien werd een deel van dat beeldje met het één of andere lichtgevend materiaal vervaardigd, of nadien bewerkt. Tevens is er een praktisch probleem: opnames ervan maken is onmogelijk, want "het beeld wil niet dat je ervan foto's neemt, waardoor ze mislukken". Een ander 'probleem is, dat Daniël Le Floch, de eigenaar van het beeldje, er helemaal niet aan denkt om het te laten onderzoeken.

"Waarom het laten analyseren?", zei hij verbaasd, "Dat nooit. Dat interesseert ons niet, ze staat hier goed."

- Gietklei en fluorescerende acryllak. Meer had de redactie van de Franstalige krant 'La Dernière Heure' niet nodig om Mariabeeldjes te maken die net dezelfde eigenschappen vertonen.

Eerst en vooral stuurde de krant een reporter naar Jalhay om het eigenlijke beeld aan te raken. "Het leek te gaan om een hard en poreus materiaal dat met de jaren donkerder wordt. Gietklei komt dicht in de buurt van die beschrijving."

Dus ging de reporter aan de slag met gietklei om zelf enkele figuurtjes te maken. "Gietklei ontstaat door een poeder met water te vermengen. De vloeistof gaat vervolgens in een mal. Eens gedroogd, moet de figuur worden gebakken. Daarna kan ze eventueel nog worden gekleurd."

"Er bestaan twee manieren om een figuur fluorescerende eigenschappen te geven. Ofwel worden pigmenten op voorhand door de gietklei gemengd. Ofwel kan achteraf een laag fluorescerende acryllak op de figuur worden aangebracht." Omdat het Mariabeeld van Jalhay onderaan niet (meer) oplicht, concludeerde de reporter dat deze laatste methode het meeste steek hield en paste ze dan ook toe.

"De test was overtuigend. Onze figuurtjes lichtten op zodra we ze in het schemerduister plaatsten. Het effect kwam heel dicht in de buurt van de fluorescerende Maria van Jalhay." Toch houdt de krant een slag om de arm. "Deze test bewijst niet dat het beeld van Jalhay op dezelfde manier tot stand is gekomen, enkel dat het mogelijk is hetzelfde effect op een eenvoudige manier te creëren."

- Volgens mij heeft het misschien eveneens iets te maken met een nabeeld. Werp licht op een wit voorwerp, kijk er een dikke minuut naar, doe het licht uit, en een nabeeld verschijnt 'voor jouw ogen'. Tussen haakjes: dat nabeeld wordt natuurlijk in je hersenen gevormd en kan dus het fluorescerende deel versterken.

Och, laat die mensen in hun wijsheid sudderen. Indien ze echt geloof hechten in al die nonsens is dat hun goed recht. Op deze website werden vreemdere dingen beschreven aangaande religie, geloof, suggestie en bijgeloof.

Maar, zeg het niet voort, want de Kerk heeft er alle belang bij om de veel te veel verloren schaapjes terug in te winnen en naar de kerkstal te voeren. En, net zoals in India, waar mensen staan te bidden rondom een diepvriezer, verkrijgt in België een doodgewoon stenen beeldje evenveel aandacht.

Kortom: Hopelijk verkrijg je een beter idee van het bewustzijnsniveau van de mens en dé hoofdreden waarom Zelfkennis zich slechts tot 0,01% van de mensheid richt, omdat weinigen zich 'geroepen' voelen. Geen verwijt - slechts een vaststelling, dankzij 'de bewijzen'.

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeldje. Maar, vertel iets op een overtuigende manier - over ufo's, bijvoorbeeld, of over aura's, chakra's, uittredingen, engeltjes, duiveltjes, demonen, spoken, geesten, buitenaardse wezens, of wat dan ook, en negen kansen op tien zijn goedgelovige mensen ermee weg - en, zijn ze 'een waarheid' rijker. Ze zullen het navertellen, alsof ze het voor 100% 'weten'... Sterker zelfs: er lezingen, of cursussen over geven, om dan op hun beurt goedgelovigen aan te trekken.

Nabericht 25/3/2014:

De experten van de Universiteit van Luik, die zich hebben gebogen over het oplichten van het beeldje, hebben een wetenschappelijke uitleg gevonden voor het fenomeen. Wie dus hoopte op een mirakel, is eraan voor de moeite.

"De verschillende uitgevoerde analyses op het beeld, hebben toegelaten vast te stellen dat het beeld is bedekt met een verf die zinksulfide bevat. Een coating die verantwoordelijk is voor het geobserveerde oplichtend fenomeen", zo verklaarde Rudi Cloots, decaan van de faculteit wetenschappen en professor niet-organische scheikunde.

André Lieutenent, de pastoor van de gemeente Jalhay, verklaarde - zoals natuurlijk verwacht - ietwat ontgoocheld te zijn door de resultaten van de expertises, die volgens hem geen antwoord boden op alle gerezen vragen. Burgemeester Michel Fransolet van Jalhay liet weten dat het Mariabeeld vanaf mei zal opgesteld worden in het belfort van de kerk van de deelgemeente Sart...

En zo blijft iedereen tevreden..., inclusief de gelovigen evenals de bijgelovigen en de goedgelovigen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht