ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sjamanisme: een soort van religie waarin natuurgeesten worden aangesproken

Sjamanisme is, onder andere, gebaseerd op de vooronderstelling dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 5 oktober 2013 0:05

Sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven en praktijken uit verschillende culturen. Kenmerkend is, dat de beoefenaars contact hebben met 'een andere werkelijkheid', geesten of natuurgoden. Zij zetten dat contact onder meer in bij het genezen van zieken, maar soms ook om menselijk lijden te veroorzaken.De beoefenaar ervan wordt sjamaan genoemd, maar ook wel 'medicijnman'. Er worden nog andere termen gebruikt, waaronder: priester, ritueel-specialist, heler, medium, orakel, kruidendokter, heks of tovenaar. De lokale benaming voor de 'sjamaan' verschilt van gebied tot gebied.

In zekere zin is het sjamanisme een religie, maar dan wel zonder een godheid. Er worden dus geen goden aanbeden, wel natuurgeesten. Sjamanisme is gebaseerd op de vooronderstelling dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. In tegenstelling tot animisme en animatisme is er voor sjamanisme wel degelijk gespecialiseerde kennis of bepaalde capaciteiten vereist. Sjamanen zijn echter niet georganiseerd in fulltime rituele of geestelijke verenigingen, zoals priesters, en werken dus meestal op zichzelf.

Het meest kenmerkende aspect van sjamanisme is dat er direct contact gemaakt wordt met de geestenwereld door in een diepe slaap, oftewel in trance te geraken.

Tijdens ons waakbewustzijn is onze waarneming anders dan wanneer we in een 'trancetoestand' verkeren. Tijdens de trancetoestand zenden onze hersenen alfa- en theta -golven uit en komt men dus in een lagere bewustzijnstoestand eigen aan de slaap. Anders gezegd: in de droom- en verbeeldingswereld.

Om in een trancetoestand te geraken kunnen verschillende methoden of hulpmiddelen worden toegepast, waaronder ritmisch drummen of ratelen, dans, gebed, zang, muziek, sensorische deprivatie, zoals: duisternis, vasten, het innemen van drugs, het gebruik van Ayahuasca thee, enzovoorts.

Kortom: Sjamanisme is een leerstelling, waarbij de methode van trance-inductie, journeying, genezing, extase, en zo meer, waaronder vooral drugs, gebruikt wordt. 

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met sjamanisme? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Waarom op deze Spiritualia Website adverteren - en, wat zijn de mogelijkheden en andere tarieven?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht