ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Retrocognitie, ook retroscopie genoemd, is een kijken in het verre verleden

Retrocognitie, oftewel retroscopie, is een onderdeel van de wereld van de parapsychologie.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 juni 2013 17:10

'Retro' betekent 'terug' of 'achteruit', en 'cognitie' staat voor 'kennen' - en, 'scopie' kan worden vertaald als 'zien' of als 'kijken'. In plaats dus van naar in de toekomst te kijken, wordt er achteruit gekeken en hebben we het hier over het verleden.

Frederic W. H. Myers (1843-1901), de stichter van de 'Society for Psychical Research', is de man die de term 'retrocognitie' bedacht. Maar tot op heden heeft men er weinig onderzoek naar gedaan; gewoonweg omdat bepaalde dingen niet kunnen worden geverifieerd, tenzij men ze in boeken of geschriften terugvindt. Wie kan, bijvoorbeeld, nakijken, indien een helderziend persoon iets vertelt over het leven van Napoleon, of van de één of andere Egyptische farao, dat het wel of niet de volle waarheid is?

Maar, indien we het in de wereld van de parapsychologie hebben over retrocognitie, of retroscopie, dan bedoelt men er meestal mee: een kijkje nemen in een vorig leven; uitgaande natuurlijk van de basisgedachte dat er misschien vorige levens zouden kunnen bestaan.

Buiten al hetgeen we in boeken kunnen lezen, of anderen horen vertellen, is er tot op heden geen enkel bewijs van gevonden. "Anders gezegd," beweren wetenschappers: "Je kunt moeilijk kijken naar iets dat er niet is, nooit is geweest, en nooit zal zijn. Waarom tijd en energie aan retrocognitie spenderen?", hetgeen dan ook andere thema's, waaronder 'reïncarnatie', 'psychometrie', 'wedergeboorte', 'een leven aan de andere zijde', en nog vele andere onderwerpen op steile hellingen plaatst.

Met-ter-tijd zal ParaPsychon er misschien de nodige tijd en aandacht aan besteden en mensen aantrekken of opleiden, die aan onderzoek doen.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de een of andere vorm van retrocognitie, oftewel retroscopie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht