ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Homo's mogen geen seks hebben en moeten celibatair door het leven gaan

Aartsbisschop van Mechelen, André Léonard, verzoekt homofielen om er een celibatair leven op na te houden. Léonard is geen politicus, godzijdank.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 maart 2013 12:39

De conservatieve aartsbisschop van Mechelen, André-Jozef Léonard (6 mei 1940), vindt dat vooral de christelijke homoseksuelen celibatair moeten blijven, contact met hun geweten moeten zoeken, en in volledige onthouding zouden moeten leven. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant 'Le Soir'.

Ter aanvulling: een beetje ZelfKennis... Indien je bewust weet dat je een lichaam hebt, maar tegelijkertijd ook beseft dat je dat lichaam niet bent, dan komt het er op aan om volledige controle over dat lichaam te verkrijgen, opdat dat lichaam - als voertuig van jouw 'Zelf' - geen controle over jou - jouw zogenaamde 'Ware Ik' - verkrijgt. De kunst bestaat er dus uit om het animale instinctieve te overstijgen, door ernaar te kijken, en jezelf ermee niet te vergroeien. Zelfs voor heterofielen is dat een bijna onmogelijke taak. Ook zij zijn soms hun gehele leven lang op zoek naar 'liefde' via de weg van het seksuele, gewoonweg uit onwetendheid.

In elk geval: zoals verwacht, reageerde de holebi-organisatie 'Wel Jong Niet Hetero' op een geheel afwijzende manier.

"Natuurlijk weet iedereen dat wat aartsbisschop Léonard zegt een grove leugen is. Homofielen gaan niet uit om een sekspartner voor de nacht te vinden, en bovendien gaat het bij homofielen om de pure liefde en nooit om de pure seks."
 
Dit wordt zelfs enigszins bevestigd door Michiel Vanackere van de holebi-organisatie 'Wel Jong Niet Hetero'. In de krant 'Het Laatste Nieuws' reageerde hij met: "Alsof homoseksualiteit alleen met seks te maken heeft. Hiermee bevestigt Léonard het vooroordeel dat holebi's er een promiscue seksleven op nahouden. Zo plaatst hij de hele holebigemeenschap wéér in een slecht daglicht."

Aartsbisschop André Léonard omschreef de homofiele geaardheid als problematisch. "De logica van seksualiteit dicteert een polarisering, een scheiding tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Als de seksuele geaardheid zich op een persoon van hetzelfde geslacht richt, vormt dit zowel filosofisch als antropologisch een probleem."

Spijtig genoeg houdt hij geen rekening met het thema 'overbevolking', noch met de wetten van Moeder Natuur.

Hij sprak zich ook uit tegen het homohuwelijk. Nochtans heeft hij er geen probleem mee dat twee mannen of vrouwen beslissen samen te leven. "Als twee vrouwen of twee mannen willen samenwonen, dan is dat hun zaak. Maar als ze een juridische zekerheid verlangen, dan zijn er andere formules dan het huwelijk." 

In elk geval: in eerste instantie kunnen homoseksuelen - volgens hem - beter helemaal geen (seksuele) relatie aangaan. "Als ik me tot christenen richt, dan raad ik hen aan de situatie op te nemen onder de vorm van het celibaat en onthouding. Ook niet-christenen kunnen voor deze houding opteren."

Ook over het toelaten van vrouwen tot het priesterschap is aartsbisschop Léonard formeel. "Jezus koos 12 mannen als zijn apostelen. De hele Bijbel beschrijft de relatie tussen God en zijn volk als een relatie tussen een man en een vrouw, een echtgenoot en zijn echtgenote. Een man kan die rol van echtgenoot beter vertolken dan een vrouw."
 
Hij wijst er op dat andere religies het priesterambt wél voor vrouwen openstellen. "Laat de katholieke kerk daarom in haar eigen keuzes. Wie echt ontevreden is, vindt op de markt vast andere geloofsovertuigingen, die andere keuzes hebben gemaakt, en daardoor met ernstige problemen worstelen."

Kortom: 'Homofilie' is een delicaat thema - en, je eigen mening uiten, is vandaag de dag geen aanrader. Om die reden respecteer ik Aartsbisschop Léonard's standvastigheid: hij blijft zijn ziel trouw - en, omdat hij geen politieker is - en dus geen extra stemmen nodig heeft - kan hij zich dat veroorloven.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht