ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mézièresmethode: rekoefeningen op ritme van de ademhaling revalideren het lichaam

De Mézièresmethode herstelt spanningen en verstoringen van de balans.
door Tsenne Kikke - zaterdag 5 januari 2013 1:15

De Mézièresmethode, ontwikkeld door Françoise Mézières (1909-1991), een Franse kinesitherapeute, wil met behulp van rekoefeningen op het ritme van de ademhaling het totale lichaam laten revalideren. Ze herstelt spanningen en verstoringen van de balans waaruit talloze klachten voortkomen.

Onder invloed van inspanning trekken de spieren zich spontaan samen: dit verschijnsel doet zich vooral voor op de gehele achterste spierketting, die loopt van de oren tot de schedelbasis en doorloopt onder de voetzolen. Dat verergert de krommingen van de wervelkolom en veroorzaakt spanning en pijn.

Uitgaande van dit gegeven heeft Mézières rektechnieken ontwikkeld die de spierkettingen weer lang maken, waardoor rugpijn, peesontstekingen, gewrichtspijn, enzovoorts, worden tegengegaan.

De samentrekkingen zijn niet alleen het gevolg van fysieke inspanning. Het lichaam moet zich aanpassen aan zijn omgeving (leefwijze, dagelijkse houding op het werk, in de auto) en omgaan met stress: het ontwikkelt defensieve reflexen. Al die reflexen - door Mézières 'analgetische a-priorische reflexen' genoemd - verstoren het evenwicht in het lichaam, waardoor allerlei aandoeningen kunnen ontstaan.

Binnen de spierkettingen zijn de spieren onderling afhankelijk: zo is een armspier verbonden met een hele reeks rugspieren. Daardoor kan de oorzaak van pijn heel veraf liggen van het punt waar die zich manifesteert. Mézières heeft dus oefeningen bedacht die de spierkettingen in hun geheel aan het werk zetten en het totale lichaam belasten.

Binnen het kader van de Mézièresmethode worden ademhalingsoefeningen beschouwd als dubbel noodzakelijk. Enerzijds kan het lichaam zich daardoor blijven ontspannen en kan men zich concentreren tijdens de revalidatie. Anderzijds speelt de ademhaling een zeer belangrijke rol in de mechanische werking van de wervelkolom.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de Mézièresmethode? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht