ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fysiotherapie, oftewel kinesitherapie, houdt zich met houding en beweging bezig

Fysiotherapie, oftewel kinesitherapie, houdt zich vooral bezig met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 september 2012 10:09

Fysiotherapie, of kinesitherapie, is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Dat wil zeggen: functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Bijvoorbeeld: te gespannen spieren, peesontstekingen, bandpijn en artrose. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De klachten kunnen ontstaan tijdens het uitoefenen van werkzaamheden, ongelukken, sportprestaties, spanning - of, als een logisch gevolg van veroudering. Met behulp van fysiotherapie kunnen de functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd, of verholpen worden. Er kan sprake zijn van een zwelling, of soms zijn er problemen met de ademhaling. Een fysiotherapeut onderzoekt dan de oorzaak.

Fysiotherapie is een beschermd beroep. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Binnen het domein van de kinesitherapie zijn er verschillende specialisaties.

- Musculoskeletale revalidatie: revalidatie van klachten betreffende spieren (musculo) en botten en gewrichten, zowel van de wervelkolom als van de perifere gewrichten (skeletale). Soms wordt binnen deze specialisatie nog onderscheid gemaakt tussen een manueel therapeut en een sportkinesitherapeut. In Nederland is er een verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut. In België worden deze specialisaties officieel niet apart erkend, al is er in de praktijk wel verschil tussen de specialisaties.

- Neurologische revalidatie: revalidatie van personen met een neurologische aandoening zoals Parkinson, Cerebrovasculair accident (CVA, hersenbloeding of herseninfarct), Multiple sclerose,enzovoorts.

- Cardiale revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde hartaandoening.

- Pulmonaire revalidatie: revalidatie van personen met een bepaalde aandoening van het ademhalingsapparaat.

-  Pediatrische revalidatie: revalidatie van kinderen en adolescenten, vaak met aangeboren pathologieën zoals CP (cerebral palsy), spina bifida, mucoviscidose, en zo meer.

- Psychomotorische revalidatie: revalidatie van personen met psychiatrische aandoeningen evenals van kinderen en jongeren met bepaalde problemen van de motoriek.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met fysiotherapie, soms ook wel eens 'kinesitherapie' genoemd? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht