ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Medicijnwiel: een cirkel, waarin kracht- en totemdieren een plaats hebben

Medicijnwielen, waarvan er diverse soorten van bestaan, maken deel uit van het sjamanisme en zijn een heilige plaats voor de rode Indianen.
door Tsenne Kikke - zondag 23 december 2012 0:57

Belangrijke elementen in het sjamanisme zijn de kracht- en totemdieren, het medicijnwiel, de vier windstreken en het contact met de voorouders. In het medicijnwiel worden de elementen water, vuur, lucht en aarde verbonden met de windrichtingen. Aan de elementen zijn verschillende kwaliteiten verbonden. Ook zijn er verschillende krachtdieren verbonden met deze richtingen.

Je hebt verschillende soorten medicijnwielen. Eén daarvan, en de meest bijzondere, zijn de medicijnwielen in de vorm van stenen, zoals die van de prairies van Alberta. Sommige exemplaren hebben een doorsnee van wel 12 meter en zijn overblijfselen van ceremoniële en spirituele rituelen van de Plains Indianen.

Deze wielsoorten bestaan uit een as, gemaakt van een stapel rotsen, omringd door een cirkel van stenen: 'spaken' van stenen, komende uit het middelpunt van rotsen, en de omringende stenen. Het geheel doet wel degelijk denken aan een fietswiel. Deze medicijnwielen zijn voor de ingewijden tastbare helinginstrumenten, zowel voor individuen, als voor gemeenschappen en volken.

Een voorbeeld: het wiel tolt rond de Schepperssteen en vormt de centrale cirkel en basis van leven. In de richting van de zon zijn het Earth Mother, Father Sun, Grandmother Moon, Turtle clan, Frog clan, Thunderbird clan en Butterfy clan. Vier stenen vormen de buitencirkel: Warboose (noord), Wabun (oost), Shawnodese (zuid) en Mud-jekeewis (west).

Het medicijnwiel is dus in de eerste plaats een heilige plaats van de indianen, een steencirkel in openlucht. Sommige zweethutten, bijvoorbeeld, zijn gebouwd op de plattegrond van een medicijnwiel. Daarnaast heb je de medicijnwielen waarmee men binnenshuis werkt en men het wiel heeft uitgetekend en ingekleurd op, bijvoorbeeld, een groot stuk karton.

Het medicijnwiel is in wezen een cirkel met 12 vakken waarin zich 12 totems bevinden. De totemdieren kan men een beetje vergelijken met de 12 westerse sterrenbeelden. Elk totemdier heeft een totemplant of boom of bloem en een totemmineraal.

De meest gebruikte totemdieren zijn: sneeuwgans (Steenbok), otter (Waterman), poema (Vissen), rode havik (Ram), bever (Stier), hert (Tweeling), specht (Kreeft), steur (Leeuw), bruine beer (Maagd), raaf (Weegschaal), slang (Schorpioen) en tenslotte: de eland (Boogschutter). Allemaal dieren uit de eigen omgeving, die de Noord-Amerikaanse Indianen met hun menselijke geaardheid hebben verbonden. Nogmaals: net zoals de dierenriemtekens uit de astrologie; met dit verschil, dat ze die dieren kenden omdat ze dichtbij de natuur leefden. Houd er wel rekening mee dat totemdieren van stam tot stam verschillen.

Het medicijnwiel is, naar het schijnt, een fysieke uitbeelding van spirituele energie. Het is een spiritueel kompas en tegelijkertijd de uitbeelding van het interne dialoog van degene die de Queste, of zoektocht doet. Vergelijk het met een cirkelvormige plas water waarin we onszelf gereflecteerd zien. Tevens zouden medicijnwielen over helende krachten beschikken.

Verder lezen we, dat het een middel is om ons - in diepe concentratie - terug te brengen naar de essentie van het moment in relatie tot de plaats waarin we ons momenteel bevinden. Het is een middel om fysiek aan te voelen hoe het is om die plek aan te voelen, die een reflectie is van deze beleving in onszelf.

Jezelf fysiek kunnen plaatsen is op dat ogenblik een moment van Kracht en Inzicht. Je komt bij emoties, waaronder: verdriet, verlangens, angsten, enzovoorts, waarvan je je tot dan toe misschien nog niet bewust was.

De verschillende stadia van het leven worden ervaren vanuit het centrum. Werp een steen in het centrum van de plas water en er verschijnen rimpels, die zich uitspreiden naar de rand en eenmaal daar aangekomen, keren ze weer terug naar het centrum: het centrum - het hart - waar men contact maken met zichZelf.

Om je te oriënteren leg je de windroos als coördinatensysteem op het oppervlak. Elke windrichting heeft zo zijn eigen betekenis, een eigen invalshoek en een vaste plaats in de cirkel van ontwikkeling. Net zoals de zon opgaat in het Oosten om na twaalf uur achter de horizon in het Westen onder te gaan, zo zijn de stadia van om het even welk levensproces opgesomd in logische volgorde. Zo wordt je gedwongen elk stap in je zoektocht te ondergaan om geen enkele stap over te slaan.

Het cirkelvormige medicijnwiel symboliseert de kringloop van het leven en die van de schepping. Verschillende volkeren hebben hun eigen medicijnwielen. De verfijning van de indeling van de cirkel geschiedt naar inzicht van de gebruiker.

De levensloop van de mens kan worden verbonden met het medicijnwiel en de elementen. Elk van de windrichtingen vertegenwoordigt een van de levensstadia van de mens. Gedurende zijn leven legt de mens dus een weg af doorheen het medicijnwiel waarbij hij alle kwaliteiten doormaakt.

Hieronder vind je de indeling naar windrichting en de mogelijke betekenis die elke richting gegeven kan worden:

Oosten : In het oosten komt de zon op. Het stelt de nieuwe dag en staat voor lente, de ochtend, adelaar, jeugd, vernieuwing en de kleur geel.

Zuiden: Je inspiratie vormgeven is de weg naar het zuiden. Het staat symbool voor zomer, middag, muis, volwassen, verandering en de kleur groen.

Westen: Wat zijn je verlangens of hindernissen? Inzicht in je proces is de weg naar het westen, dat ook staat voor herfst, avond, beer, kracht, inkeer en voor de kleur zwart.

Noorden: De weg naar inzicht, wijsheid en inzien dat we een deel van het geheel zijn, is de weg naar het noorden. En dit noorden symboliseert winter, nacht, buffel, ouderdom, wijsheid en de kleur wit.

"De kaart is niet de Werkelijkheid," zegt men in de wereld van NLP. Het medicijnwiel is als een kaart. Een kaart, die inzicht geeft in hoe jij met je Werkelijkheid omgaat, waar je je bevindt en welke stappen je moet nemen om van hier naar daar te komen.

Met het medicijnwiel begin je een zoektocht in jeZelf. Je onderneemt een queste op basis van het medicijnwiel, om inzicht te krijgen in de grenzen die je je zelf hebt opgelegd en om duidelijkheid te scheppen in hoe je je leven hebt ingedeeld.

Werken met het medicijnwiel is naar het schijnt een serieuze bezigheid en ingewijden beweren dat er niet mee te spotten valt. Het is een serieuze zoektocht met herkenbare, duidelijke herkenningspunten door het neerleggen van een coördinatensysteem.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'Medicijnwiel'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht