ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Karate: een Japanse vechtkunst

Karate is een Japanse vechtkunst, hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit de Chinese.
door Tsenne Kikke - dinsdag 6 november 2012 17:18

Karate is een Japanse vechtkunst die sterk onder invloed staat van de Chinese vechtkunsten. Een beoefenaar ervan wordt een karateka genoemd.

Karate bestaat uit:

1) kihon, of basistechnieken, bestaande uit arm- en handtechnieken, been- en voettechnieken en ademhalingsoefeningen.

2) kata, of een ingebeeld gevecht tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen.

3) kumite, ook bekend als 'sparren', is een onderdeel van karate, maar ook van andere Japanse vechtsporten, waarin men met een partner traint of vecht.

4) tameshiwara, of breektechnieken (zoals houten planken, bakstenen, enzovoorts), en ...

5) Kiko, of energetische oefeningen, vergelijkbaar met deze van het Chinese Qigong. Dankzij het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen wordt de stroming van Qi - oftewel: levensenergie - in het lichaam positief beïnvloed. Elk lichaamdeel - met de nadruk op interne organen - wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in evenwicht. Door het uitvoeren van de Qigong-oefeningen poogt men deze balans te onderhouden, aan te vullen, of te herstellen.

Letterlijk betekent karate: 'de lege hand'. Karate gebruikte indertijd, en onder druk van bepaalde wetgevingen, geen wapens. Vandaar de naam. De Koreaanse versie van karate heet Taekwondo, wat betekent: “de weg van de hand en voet”.

Karate wordt ook verdeeld in verschillende stijlen. Elke stijl heeft andere kata’s en filosofische aspecten. Sommige stijlen zijn full-contact (hierbij mag je hard raken), andere zijn semi-contact (zacht raken), en tenslotte heb je nog de no-contact stijl (niet raken).

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met Karate? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht