ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Andere lichamen, naast het stoffelijke lichaam

Er bestaan veel theorieën over het denkbeeld dat de mens over meerdere lichamen beschikt, of kan beschikken. Volgens deze leerstellingen zou de volmaakte mens, over drie geperfectioneerde lichamen beschikken + het stoffelijke.
door Tsenne Kikke - donderdag 12 april 2012 4:54

Is de mens enkel en alleen stof, of heeft hij - naast het stoffelijke - ook nog andere lichamen? Er bestaan veel theorieën over het denkbeeld dat de mens over meerdere lichamen beschikt, of kan beschikken.

De oorsprong hiervan is terug te vinden in het verre verleden. Oude Meesters uit de Griekse Klassieken, de Hermetica, het Christendom, de Antroposofie en het Hindoeïsme wijzen naar de mogelijkheid van de mens en zijn Hogere lichamen. Door de eeuwen heen hebben mystici en filosofen getracht te achterhalen hoe men dit idee kan verwerkelijken en integreren als een onderdeel van de belevenis Mens te zijn.

In de leer van Gurdjieff, die gebaseerd is op Oude Leerstellingen, neemt het denkbeeld van de mogelijkheid van hogere lichamen een prominente rol in. Gurdjieff wist dat een mens, die diep verankerd is in zijn aardse bestaan, zich onmogelijk bewust kon zijn van wat er in hogere werelden afspeelt, tenzij in verbeelding dat gebaseerd is op wat men gehoord of gelezen heeft.

Men moet als het ware ontslapen om in contact te komen met het overeenstemmende lichaam en één of meerdere van deze hogere werelden. Vooraleer dit mogelijk wordt, moet men ondervinden wie of wat het is dat ontslapen moet. Wat de leer van Gurdjieff ons vooral duidelijk maakt, is dat de  hogere lichamen onontwikkeld zijn, en dat het tot de taak van de meer bewuste mens behoort om deze te kristalliseren. Hierbij is het dus in de eerste plaats nodig om volledige controle over het stoffelijke lichaam - met de daarin alle wensen, verlangens, lusten, begeerten, enzovoorts - te verkrijgen. Zo niet, blijft een mens een speelbal van eigen instincten, gevoelens, emoties, gedachten, en zo meer, en ontstijgt hij nooit het dierlijke in zichzelf.

De verschillende lichamen van de mens, volgens Oude Leerstellingen, zouden zijn:

  1. Het Stoffelijke/Vleselijke lichaam
  2. Het Natuurlijke/Astrale lichaam
  3. Het Geestelijke/Mentaal of Spirituele lichaam
  4. Het Goddelijk/Causaal lichaam, het Lichaam van de Wil.

De volmaakte mens zou, volgens deze leerstellingen, over drie geperfectioneerde lichamen beschikken, waarbij het vierde, het Goddelijke lichaam, en dus controle uitoefent over zowel het Geestelijke, het Natuurlijke, als het Stoffelijke. Hierbij denken we, bijvoorbeeld, aan Jezus de Christus die het Vleesgeworden Hemelse Woord vertegenwoordigde.

Veel hedendaagse strekkingen hebben de idee van Hogere lichamen overgenomen, meestal klakkeloos - met als gevolg, dat het bezit van hogere lichamen als een vanzelfsprekendheid iets beschouwd wordt. Om die reden doet men er goed aan om de waarheid - welke die ook is - in jezelf te vinden. Anders gezegd: je hebt ze, of je hebt ze niet.

Nota: Denk je dat een mens meerdere lichamen kan hebben buiten het stoffelijke? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclaamloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht