ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Was de monnik Geshe Konchok Lhundup een 'verlicht iemand' ?

14 dagen geleden overleed een persoon die men Lama Geshe Konchok Lhundup noemde - ofwel, kortweg: Geshela. Heb ik een 'verlicht iemand' niet opgemerkt toen hij nog leefde ?...
door Tsenne Kikke - donderdag 1 maart 2012 2:27

Ik ben er niet naar op zoek, maar kijk wel permanent uit naar een mens met een hoger ‘zijn’, naar een mens die 'is'. Je kunt tenslotte maar iets leren van ‘hij die weet’. En, hoe hoger iemands ‘zijn’, hoe hoger diens ‘weten’.

Vandaag stootte ik op een naam van een persoon, die 14 dagen geleden is overleden. ‘Een gemiste kans?’ vroeg ik mezelf af. Die mogelijkheid bestond, maar ik kan het leven niet terugspoelen.

Zijn naam was Lama Geshe Konchok Lhundup - of kortweg Geshela. Hij was in 1929 in het hooggebergte van Tibet geboren en op vrijdag 17 februari 2012 werd zijn lichaam in zijn woning in het Nederlandse Venray aangetroffen. Hij stierf een natuurlijke dood. Wanneer precies, weet niemand.

Nadat enkele van zijn leerlingen ruim een week vergeefs hadden geprobeerd met hem in contact te komen, verschafte de politie van Venray zich op 17 februari toegang tot zijn woning. Zij troffen de Tibetaan op zijn bed aan, waar hij enkele dagen daarvoor was gestorven. In elk geval heeft hij zijn dood niet voelen aankomen - of, wenste hij die laatste momenten alleen te beleven, zonder pottenkijkers. Ikzelf zou ook voor het laatste kiezen - want, sterven is iets dat een mens alleen moet doen.

Op zijn zestiende werd hij tot monnik gewijd en deed hij zijn intrede in het klooster. Om aan de Chinese bezetting en onderdrukking te ontkomen, vluchtte hij in 1959 met vele monniken en andere Tibetanen naar India. Daar bracht hij zijn tijd door met de wederopbouw van een kloosteruniversiteit waar Tibetaanse monniken in ballingschap hun studie konden voortzetten. Ook wijdde hij zich aldaar aan de studie van de Soetra en de Tantra. In 1976 slaagde hij als Geshe Lharampa: de hoogste graad die een Boeddhistische monnik kan behalen.

Daarna studeerde hij in India de 'Vier Fundamentele Tantrische Oefeningen'. Geshela behoorde tot de Tibetaanse Gelugpa traditie; dezelfde als waar Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

In 1984 kwam Geshela kwam, op uitnodiging van het Maitreya Instituut, naar Nederland en werd er een vaste leraar. Eerst in Maasbommel, later in Emst waar hij tot zijn pensioen in 1992 les gaf.

Sindsdien verbleef hij in Venray en zette hij zich in voor de wederopbouw van zijn klooster in Tibet. Door zijn onvermoeibare inzet lukte het hem om een geheel nieuw klooster op te bouwen in zijn Tibetaanse geboorteplaats Tsagallo in Kham. Hij was ook de auteur van het boek 'Lam Rim, Boeddha's weg' - voorheen 'Innerlijke evolutie'.

Een afknapper ...

Ik ben met zeer veel enthousiasme begonnen om deze persoon beter te leren kennen; vooral uitgekeken naar hetgeen hij ons heeft nagelaten, beginnende met de videobeelden. Maar, nadat ik het eerste filmpje had bekeken was mijn resterende nieuwsgierigheid vrij snel verdwenen.

Natuurlijk begrijp ik dat mensen de dingen zien zoals ze het willen zien en dat alles dé betekenis verkrijgt die men er zelf aan heeft gegeven. Anders gezegd: bij gewone stervelingen heeft hij hoog aanzien gehad, werd hij misschien aanbeden, maar zelfs indien ik in alle menselijkheid de dingen door de vingers bekijk, kan ik hem - spijtig genoeg - niet aanzien als een waarachtige leerling van de Boeddha.

Op de vraag of een Lama Geshe Konchok Lhundup een ‘verlicht’ iemand was, kan ik je naar alle eer en geweten vertellen dat hij té aards was om zelfs op een figuurlijke manier één millimeter vanaf de begane grond naar boven op te stijgen. Ook van ‘extra lichamen’ is hier in geen geval sprake. Wel was hij misschien een brave, eigenzinnige man. Een beetje 'de eeuwige rebel’, zou ik durven schrijven.

Natuurlijk zullen zijn volgelingen, leerlingen, fans, aanbidders – of, hoe je hen ook wenst te benoemen – me tegenspreken. Anderzijds hebben ze geen andere keuze, tenzij ze de overtuigingen die ze over de jaren hebben opgedaan door heilzamere vervangen. In elk geval: bekijk het filmpje. Indien je de laatste beelden beluistert en bekijkt, kun je voor jezelf achter zijn woorden aanhoren dat hij niet (altijd) tevreden was met zijn leerlingen.

Nu nog maar enkel en alleen hopen dat ze niet op deze website afdwalen en het bestoken met hun commentaren.

Wat Eerwaarde Hoogheid Lama Geshe Konchok Lhundup, alias Geshela, betreft: hij rustte dus in alle vrede. Ik kijk ondertussen verder uit naar een 'mens' met een veel hoger ‘zijn’ - en, van zodra ik hem gevonden heb, laat ik jou het weten - beloofd!

A propos: kijk je er mee naar uit?Hierna kun je een documentaire bekijken, gemaakt naar aanleiding van de dood van Geshe Lama Konchog, die in oktober 2001 op 84-jarige leeftijd onze Aarde verliet. Hij gaf aan zijn leerling, Tenzin Zopa, de opdracht om op zoek te gaan naar zijn 'gereïncarneerd wezen'. Hoe deze zoektocht precies gebeurde, kun je in ‘Unmistaken Child’ uit 2088 aanschouwen.

Commentaar


Janson Gepost op: 16/07/2012 20:21:45
Janson

Beste Angelus,

Net terugkomend van een tib. boeddhistische initiatie van de 17e Karmapa (Kaqyu traditie/linie) in Londen stuit ik surfend op je vraag, onderzoek en foto's. Ik heb van Geshe Konchog Lhundup rond 1996 een lezing bijgewoond, zijn boekje over de Lam Rim aangeschaft. Ik weet niet of het goed vertaald en geconcludeerd is wat ik van je lees. Ik hoop dat je door meedere lama's gezíen en gehoord te hebben (bijvoorbeeld Gelukpa's als Lama Dagpo Rinpochee, Lama Zopa Rinpochee e.d. gezien te hebben, wel eervollere stukjes gaat schrijven. Respectvol blijven doorzoeken Angelus. Gaan ze ook een keer naar jouw incarnatie op zoek en kun je dit en volgende levens nog meer glans en zin geven! :-)

R. Janson

 

 

 

 

 

 


Tsenne Kikke Gepost op: 16/07/2012 22:58:16
Tsenne Kikke

Mag ik hieruit ook besluiten dat je dan ook 'geloof' hecht aan het bestaan van reïncarnatie - of, 'weet' je écht zeker dat het bestaat, en voor elke sterveling is weggelegd?... Kortom: ik respecteer jouw geloof en overtuigingen, maar respecteer dan ook mijn conclusies, die niet op geloof noch op kortzichtigheid zijn gebaseerd, maar wél op ware feiten. Bekijk en aanhoor bovenstaande videoclips, maar dan niet vanuit jouw overtuigingswereld, want dan zie en hoor je enkel de dingen die je (lees: 'je brein') wilt zien en aanhoren.

Kortom..., los van vorige en volgende levens: geniet van dit leven, ten volle, en geef het nu al meer glans en zin, net zoals ik.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht