ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

The Law of Attraction onder de loep

Hoe dichter bij de bron, hoe zuiverder het water. Hetzelfde geldt voor de Modeverschijnsel 'The Law of Attraction' en 'The Secret', oftewel 'De Wet van Aantrekking' en 'Het Geheim'.
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 juli 2009 2:18

Als men mij vraagt of het nieuwe modeverschijnsel, gekend onder de naam 'The Law of Attraction', oftewel: 'De Wet van Aantrekkingskracht' wel degelijk werkt, is mijn antwoord: "Ja en Neen". Ik verklaar mezelf: als men mij honderdduizenden jaren geleden gevraagd zou hebben of de mens ooit ja dan neen het wiel, of het vuur zal 'uitvinden', of raketten naar de maan sturen, dan zou ik indertijd hetzelfde antwoord hebben gegeven: "ja en neen".

Eén mens vindt het wiel uit, en toekomstgericht kunnen miljarden ervan genieten. Eén of twee mensen vinden de telefoon uit, een TV, of een auto, een gloeilamp, penicilline, of wat dan ook - en nadat het gecommercialiseerd wordt, geniet de gehele mensheid ervan. Eén mens wordt schatrijk en hij schrijft er een boek over - en, om het nog geloofwaardiger te maken, kan hij er wezens van hogere werelden bij betrekken.

Ik vermeldde het woordje 'modeverschijnsel' en daarmee bedoel ik ook dat het met-ter-tijd ook op de achtergrond zal worden geschoven om te verdwijnen en terug op de dagen in een gloednieuwe verpakking. Misschien in het jaar 3000. Alles herhaalt zich, net als de seizoenen. Lees boeken zoals 'Think and grow rich' van Napoleon Hill uit 1937, lees alle boeken van Jane Roberts over de Seth-gesprekken waarvan het eerste boek verscheen in 1970, en je zult vrij snel inzien dat de 'Law van Attraction' oude wijn is in nieuwe vaten.

Anderzijds is het geen slechte wijn, integendeel! Want, hoe langer dat de wijn ligt, hoe beter hij wordt - beweert men. Maar je mag hem niet zoveel keer uitgieten en in nieuwe verpakkingen aan de man brengen. Toch niet aan de grote massa. Waarom niet?...

Wel, ik zit al een veertigtal jaar in deze 'spirituele wereld', fulltime. Ik heb honderden mensen onderwezen, tientallen opgeleid en een duizendtal over de vloer gehad. In het kort: ondanks het feit dat ik geen spirituele doctorstitel heb behaald, geef ik mezelf de toelating mijn mening te uiten; een mening, gebaseerd op werkelijke, diepmenselijke ervaringen met alle menselijke drama's van dien.

Feit is: boeken zoals What the Bleep, De Celestijnse Belofte, Een Cursus in Wonderen, Ik Ben, de boekenreeks God Spreekt, enzovoorts, zullen mensen jarenlang bezig houden - 'entertainen' noemen ze dat, maar uiteindelijk zullen er vele ontgoochelden en/of gewonden overblijven. Want, zelfs als mensen de inhoud écht begrijpen - waar ikzelf sterk aan twijfel - zullen weinigen diezelfde inhoud in de praktijk kunnen toepassen. De mens is niet één.

Stel jezelf de vraag: hoe kan een mens, die in wezen uit talrijke ikjes en sub-ikjes is samengesteld, elk met hun eigen wensen, dromen, verlangens, begeerten, et cetera, en die op elke prikkel die van buitenaf komt automatisch reageert zonder dat hij/zij zich daarvan bewust is, hetzelfde bereiken als een Jezus die ooit van zichzelf kon zeggen 'Ik Ben die Ik Ben'?

In Werkgroep 'Zelfkennis' van DIMschool vzw gebruikt men het boek 'Op Zoek naar het Wonderbaarlijke', geschreven door P.D. Ouspensky, één van Gurdjieff's leerlingen. Lees het! Dan pas zul je begrijpen waarom de éne mens kan slagen en waarom daartegenover miljoenen anderen falen, gewoonweg omdat ze geen kans maakten - tenzij in hun verbeelding.

Verbeelding is tenslotte het verlengde van dromen. En, de mens die slaapt en niet Jezus' raad opvolgt om te ontwaken, kan niets anders doen dan verder slapen, en dromen. Het is niet omdat we in het middaguur de sterren niet aan de blote hemel zien staan, dat er geen sterren zijn. Hetzelfde gaat op met dromen: het is niet omdat we in de dag de nachtelijke dromen niet zien, dat ze er niet zijn.

Met deze tekst wil ik natuurlijk niemand kwetsen of beledigen. Maar als je klakkeloos geloof gaat hechten aan al die boeken doe je er goed aan om rekening te houden met mogelijke realiteiten. Lees die boeken, informatief, als aangenaam tijdverdrijf, misschien - en tracht ernaar te leven. Kwaad doe je jezelf er niet mee, integendeel. Maar blijf met beide voeten op de grond. Een betere raad kan ik mensen niet geven.

Tot besluit: natuurlijk werkt de 'Law of Attraction', want je kunt er schatrijk mee worden. Vraag het maar aan de auteurs en aan alle mensen die het trachten te promoten.

Boekbespreking 'Vervul je Verlangens: de lessen van Abraham'

Nota: De meeste blogs en afbeeldingen uit 2009 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren en teveel ruimte in beslag namen.

Commentaar


Sonja Gepost op: 20/07/2009 0:48:51
Sonja je hebt gelijk, het is een hype. en doet mensen nog dieper slapen.

caroline Gepost op: 23/08/2009 19:12:37
caroline IK zie dit alles toch iets meer genuanseerder, ik denk dat zulke boeken mensen meer bewust kan maken, van hoe in het leven te staan.
Sommige boeken kunnen misschien zelfs een klein beetje meer diepgang brengen.

caroline Gepost op: 23/08/2009 19:13:19
caroline IK zie dit alles toch iets meer genuanseerder, ik denk dat zulke boeken mensen meer bewust kan maken, van hoe in het leven te staan.
Sommige boeken kunnen misschien zelfs een klein beetje meer diepgang brengen.

Tsenne Kikke Gepost op: 22/09/2009 2:11:14
Tsenne Kikke Beste Caroline, natuurlijk heb je gelijk! Alles hangt af van het niveau van bewustzijn. Bewustzijn kan men vertalen vanuit een schaal gaande van 0 tot 1.000. Net zoals er tussen Zwart en Wit miljoenen tinten van grijs bestaan. En, zoals jij het schrijft: iemand met weinig diepgang is minder veeleisend dan iemand met enorm veel diepgang. Ikzelf heb ooit ook boeken gelezen waarvan slechts één zin mijn gehele leven een totaal andere wending kon geven.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht