ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over het hedendaagse exorcisme

Exorcisme is nog altijd een wereldwijd fenomeen en het zijn verschillende religies die dit fenomeen leven blijven inblazen.
door Tsenne Kikke - zondag 19 oktober 2008 2:45

Je zult versteld staan van hoeveel mensen vandaag de dag nog in iets geloven dat ze nog nooit hebben gezien, behalve op het witte doek, of in hun verbeelding. Ikzelf ben al tientallen keren in contact geweest met mensen die in spoken of in geesten geloven; ook met mensen, die in het bestaan van de duivel geloven. Dan heb je nog mensen die ervan overtuigd zijn door de duivel bezeten te zijn omdat die duivel op de een of andere manier - en voor de een of andere reden - in hun lichaam is gekropen.

Begrijp me goed: ik geloof er niet in dat energievelden bestaan. Dat is een uitgangspunt. Ik geloof er niet in omdat ik weet dat ze er zijn. Er is een enorm groot verschil tussen geloven en weten. Tenslotte is alles energie. Je hoeft daar niet in te geloven: het is wetenschappelijk geweten, én bewezen.

Alles is energie. Verdichte energievelden kan je best vergelijken met de wolken in de lucht. Je staart erin en je verbeeldt je iets te zien. De ene ziet er een dier in, iemand anders een mensenhoofd, een bloem, of wat dan ook. In elk geval is het een feit dat de wolken er zijn, maar de beelden niet.

Fijngevoelige mensen hebben de eigenschap om de energievelden die ons omringen, komende van de aarde, de maan, de planeten, de zon, van andere mensen, dieren en planten, enzovoorts, aan te voelen. Van zodra ze er zich op concentreren, beginnen ze vormen te zien, net als de wolkenkijkers van daarnet. Het energieveld is daar, de beelden niet. De beelden zijn ontstaan in hun eigen verbeelding. Op deze wijze werden ooit goden gecreëerd naar ons beeld en onze gelijkenis, gewoonweg door zich op die energievelden te blijven concentreren en er vormen aan te geven.

Nu is het oké als iemand denkt dat hij zijn grootmoeder ziet, of de Maagd Maria. Maar ..., als het beeld in een duivelsfiguur wordt getransformeerd, kan die persoon zichzelf wel in de problemen brengen. Doch, het kan nog erger...

Stel je maar eens voor dat die persoon er anderen bij betrekt en bij hoog en laag zweert dat hij of zij effectief de duivel heeft gezien. Nu weet je hoe bijgelovig en lichtgelovig de meeste mensen zijn... Met andere woorden: je hebt een idee van het vervolg van dit verhaal. Soort spreekt met soort, het verhaal werkt aanstekelijk, en als het bij de honderdste persoon aanbelandt dan is de piepkleine muis tot een reusachtige olifant uitgegroeid.

Sommige mensen projecteren hun zonden in kippen. Die hebben dus geen exorcist nodig om het 'kwade' uit in lichaam te verdrijven. Maar in India, bijvoorbeeld, gelooft men nog heel sterk in spoken, geesten en in demonen. Dit geeft dan weer aanleiding tot het creëren van nieuwe beroepen. In dit geval: dat van excorsist, of demonenuitdrijver.

Weet, dat duivels enkel en alleen bestaan in de verbeeldingswerelden van mensen die ooit met het katholicisme en aanverwante godsdiensten in aanraking zijn gekomen. Bij andere culturen ontbreken ze en vervangen door goden, halfgoden, geesten van overledenen, natuurgeesten, verdwaalde zielen, demonen, en zo meer.

Och, je hebt 'mensen' en 'mensen'. Ik bedoel personen met verschillende niveaus van bewustzijn, opvoeding, conditionering, geloofsovertuigingen, enzovoorts. En uiterlijk zien ze er allemaal hetzelfde uit. Maar het is de inhoud dat telt, niet de stoffelijke, vergankelijke verpakkingen.

Religies spelen graag in op de thema's 'angst, spoken, geesten, duivels en consorten': het versterkt het volkse geloof in die religie. Het creëert een 'band'. Of, beter nog: het creëert een onzichtbare ketting, die verbonden is aan een loodzware, onzichtbare metalen bol, die men achter zich aansleept. De nadruk ligt vooral op het woordje 'onzichtbaar'. Mensen hebben geen zichtbare kettingen en loodzware bollen nodig omdat ze al slaafs genoeg zijn zonder. En, zolang de mens niet tot het bewustzijn komt dat zowel de 'Meester' evenals de 'Tempel' zich in zijn eigen lichaam bevinden, blijft hij een vogel voor de sluwe kat ...

Of, beste lezer, heb jij een andere Waarheid?

Extra: Als je wilt weten hoe de Kerk over het thema 'exorcisme' denkt - en, indien de Engelse taal geen bezwaar is, nodig ik je even op ons Forum uit. Klik op volgende link en geniet van een interview in de Engels met Father Gabriele Amorth, de hoofd exorcist van de Diocese van Rome.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht