ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Hoe mensen zich achter hun (bij)geloof kunnen schuilen

“Ze houden aan de Bijbel vast…”
door Tsenne Kikke - woensdag 2 maart 2022 19:31

Elke rationeel denkende mens zal kunnen bevestigen dat het merendeel van de mensheid bijgelovig is. De échte gelovigen, zijnde: mensen die de aangeleerde theorie dan ook effectief in de praktijk toepassen, vindt men misschien nog in tempels en kloosters terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de massamens een keuze uit meer dan 4.200 godsdiensten kan maken - om, zoals het woord het zelf zegt: de één of andere (denkbeeldige) godheid te kunnen dienen. Maar, soms bereiken de uitwerpselen van zo'n bijgelovigheid de frontpagina's, waaronder...

Zo werd er in een huurwoning in de Kampheidelaan in Turnhout het lichaam aangetroffen van de 14-jarige Jairon M. Hij lag er al sinds begin januari dood op bed. Zes volwassenen die het huis bewoonden hielden wekenlang de lippen op elkaar; dit, in afwachting dat God de knaap terug tot leven zou brengen...  Je moet het maar willen geloven. Ik bedoel: dat het dé reden was waarom het overlijden niet werd aangegeven.

Dat overlijden kwam pas aan het licht nadat de moeder al wekenlang niets meer had gehoord van haar kinderen, die bij haar ex verbleven, en daardoor alarm sloeg bij de politie.

Zes volwassenen, die in het huis woonden, Nederlanders van Surinaamse afkomst en 'heel gelovig', werden opgepakt en verschenen voor de raadkamer. Ze blijven alle zes aangehouden. Onder hen ook de 43-jarige Rennhly M., de vader van Jairon, en diens vriendin. Ook voor hem is het - zogezegd - een raadsel waaraan de jongen precies gestorven is...

Advocaat verdedigt de geloofsovertuiging

“Kort voordien had hij nog een wedstrijd kickboksen gedaan en werd hij medisch gecontroleerd. Nadien is hij heel snel achteruitgegaan”, zei zijn advocaat Peter Janssens. Blijft wel de vraag waarom de man de dood van Jairon, die al begin januari overleed, nooit gemeld heeft. "Daar kan de vader zelf moeilijk op antwoorden. Het zijn mensen die heel gelovig zijn. Het zijn christenen, een variant van de Pinkstergemeenschap. Zij houden vast aan de Bijbel," vertelde hij. Mogelijk hebben ze de zieke jongen daarom geen medicatie toegediend...

“Mijn cliënt is een gebroken man. Hij is zijn kind kwijt, dat is een drama voor hem. Hij krijgt het verlies van zijn zoon moeilijk verwerkt," zei de advocaat. “Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is. Het verslag van de wetsdokter is er nog niet, we kennen dus zelfs de doodsoorzaak nog niet.”

“Het is onbegrijpelijk. Het is schandalig en barbaars. Je vastklampen aan jouw geloof en hopen op een mirakel als je kind al weken dood in zijn bed ligt? Hoe kan zoiets gebeuren?”, vroeg Roel Diels, de schoonbroer van Jairons moeder zich af. “Iedereen mag weten wat voor duivel die vader is. Er zijn gewoon geen woorden voor.”

Volgens Rennhly M. is zijn zoon in december ziek geworden. “Hij is dan opnieuw aan de beterhand geraakt, en heeft zelfs nog een kickbokswedstrijd gedaan. Het was een jongen die op topniveau aan sport deed. Bij die wedstrijd is hij zelfs medisch gecontroleerd. Nadien is hij opnieuw ziek geworden en is het heel snel gegaan. De vader dacht aan griep of corona. Maar of dat het geval was, moet de autopsie uitwijzen”, aldus meester Janssens.

Aan God vastgeklampt

“Mijn cliënt was nog nooit geconfronteerd met de dood, laat staan de dood van zijn kind. Toen hem dat overkwam, heeft hij teruggegrepen naar de Bijbel. Ze hebben zich in pure wanhoop aan God vastgeklampt, in de hoop dat die nog iets zou kunnen doen. Voor ons komt dat niet rationeel over. Maar in wanhoop doe je veel als je je kind hebt verloren. Hij beseft dat het heel vreemd overkomt. Maar hij wist niet wat te doen en greep terug naar zijn geloof. Voor ons is dat raar, maar in Nederland  is dat veel couranter.”

De advocaat vroeg gisteren aan de raadkamer om zijn cliënt vrij te laten. “Je kan je vragen stellen bij wat er gebeurd is, maar is het wel nodig om zo iemand in hechtenis te houden? Hij vindt het ook heel jammer dat iedereen die in het huis woonde nu in de gevangenis zit.”

Met zo'n advocaat kan zelfs de duivel proberen in de hemel te geraken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht