ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Onberispelijk bewaard gebleven dinosaurus embryo opgegraven in China

Dat vogels van dinosaurussen afstammen, wisten we al…
door Tsenne Kikke - donderdag 23 december 2021 21:12

"Dinosaurussen bestaan nog," zo luidde indertijd een veronderstelling van een belangrijke groep paleontologen. Ze gingen ervan uit dat een kleine groep dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden niet is uitgestorven, maar zich heeft ontwikkeld tot de vele duizenden soorten vogels die tegenwoordig de aarde bevolken.

Vergelijkingen

Evenals dinosaurussen leggen vogels eieren met een harde schaal, en net als de vleesetende dinosaurussen zijn ze tweebenig. Vogels hebben behalve longen ook een systeem van luchtzakken. Die vertakken zich tot in de botten die daardoor gepneumatiseerd worden: doortrokken van luchtholtes. Dinosaurussen haalden op dezelfde manier adem. Op de poten van vogels zijn nog steeds de voor dinosaurussen kenmerkende beenplaten te zien. Kortom: de anatomie van vogels en dinosaurussen komt zo sterk overeen dat je gerust kunt stellen dat er in elke tuin dinosaurussen rondvliegen.

Vogels zijn dus directe afstammelingen van dinosaurussen, en struisvogels lijken qua bouw en omvang het meest op die verre voorouders. Bovendien eten ze, net als de sauropoden, vooral vezelig plantenmateriaal. Om de vertering bij te staan, sjouwt de gemiddelde struisvogel dan ook iets meer dan een kilo stenen in zijn maag mee, net als sommige dinosaurussen uit de oertijd.

Een andere loopvogel is de kasuaris. Hij komt voor in het regenwoud van Australië, Nieuw-Guinea en op de nabijgelegen eilanden. Als z'n kasuaris in het nauw gedreven wordt, kan die ernstig letsel veroorzaken. De poten hebben namelijk drie tenen, waarvan de middelste een scherpe, dolkachtige klauw heeft van 12 cm lang. Ook de kracht van zijn snavel is niet te onderschatten. Vanuit stilstand kan hij zo'n 1,5 meter hoog springen en snelheden tot 50 km/u behalen. Ook in het water ben je niet veilig, want het zijn prima zwemmers. Hij wordt dan ook beschouwd als ’s werelds meest gevaarlijke vogel. Toch durven sommigen hen als huisdier 'in huis halen'. In hun tuin, bedoel ik.

Nieuw fossiel

Een meteorietinslag maakte 66 miljoen jaar geleden een einde aan het tijdperk van de dinosauriërs. Daaruit volgde een explosie van nieuwe soorten die tot ontwikkeling kwamen nadat de andere dinosauriërs waren uitgestorven. Maar, uit vogelonderzoek bleek dat sommige dino’s die ramp wél hadden overleefd.

Men vond eveneens fossielen die ongeveer 67 miljoen jaar oud waren, dat wil zeggen: daterend van kort voor de inslag, en het bewijs leverden dat er al een groep vogels bestond vlak voor de inslag. En, in China bood een opgegraven versteend dinosaurus-ei, met daarin een onberispelijk bewaard embryo, een ongekende kijk op hoe die oeroude wezens zich opstelden voordat ze uit het ei kwamen.

Volgens een persbericht heeft het opmerkelijke 67 miljoen oude voorwerp een nogal verbazingwekkende achtergrond: het werd voor het eerst ontdekt in 2000 - en, hoewel men dacht dat het een dinosaurus-ei was, bleef het ongeveer tien jaar lang opgeslagen in een mijnbouwbedrijf. Toen wetenschappers het ei eindelijk in handen kregen en het met moderne technologie konden onderzoeken, waren ze stomverbaasd over wat ze zagen.

Het ei bevatte wat paleontoloog Waisum Ma omschreef als een "prachtig bewaard gebleven" embryo van een groep vogelachtige dinosaurussen die bekend staan als oviraptorosaurussen, wat 'eierdiefhagedissen' betekent.

Tussen haakjes: (Dinosaurussen kunnen worden onderverdeeld in vogeldinosaurussen en niet-aviaire dinosaurussen.)

De ontdekking was bijzonder verhelderend, legde hij uit, omdat "de meeste bekende niet-aviaire dinosaurus embryo's incompleet zijn, omdat de skeletten uit elkaar waren gehaald".

Het complete karakter van de nieuwe vondst, 'Baby Yingliang' genoemd, en hoogstwaarschijnlijk een tandeloze Theropoda dinosaurus, stelde de onderzoekers in staat om zijn vogelachtige houding te observeren, die volgens Waisum Ma "nog niet eerder was herkend bij niet-aviaire dinosaurussen."

Kortom: tot nu toe was deze geplooide positie alleen bij vogels waargenomen, maar het pas gevonden embryo suggereert dat het eigenlijk al bij de dinosauriërs zou kunnen zijn ontstaan.

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht