ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nobelprijs voor Geneeskunde voor ontdekkers receptoren voor temperatuur en aanraking

De Nobelprijs voor Geneeskunde werd uitgereikt aan David Julius en Ardem Patapoutian.
door Tsenne Kikke - dinsdag 5 oktober 2021 16:34

Ieder jaar worden vijf Nobelprijzen uitgereikt, voor natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, literatuur en vrede. De prijs is vernoemd naar de Zweedse scheikundige, ingenieur en industrieel Alfred Nobel, die vooral bekend werd door de uitvinding van dynamiet.

Bij zijn overleden in 1896 liet hij zijn geld na om te worden gebruikt om jaarlijks vijf prijzen uit te reiken aan belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen. De prijzen werden naar hem vernoemd en voor het eerst in 1901 uitgedeeld. Op 10 december, de sterfdatum van Alfred Nobel, worden de prijzen officieel overhandigd.

David Julius (professor aan de University of California) en Ardem Patapoutian (professor aan The Scripps Research Institute, Californië) kregen dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun ontdekking voor receptoren voor temperatuur en voor aanraking. Ze werden bekroond voor hun werk rond hoe ons zenuwstelsel signalen van warmte, koude en aanraking/druk oppikt.

De twee onderzoekers achterhaalden wat er op het moleculaire niveau precies gebeurt als we bijvoorbeeld een warme kop koffie aanraken. "Die receptoren zijn essentieel voor ons overleven en maken dat we interageren met de wereld rondom ons," aldus het Nobelprijscomité.

- David Julius heeft in zijn onderzoek capsaïcine gebruikt; de stof, die chilipepers pikant maakt en een branderig gevoel in de mond geeft. Met die stof kon hij een sensor op de zenuwuiteinden van de huid identificeren die op hitte reageert.

- Patapoutian heeft een nieuwe klasse van sensoren ontdekt die reageren op mechanische prikkels van de huid en andere organen.

Ontbrekende schakels

Volgens het Nobelprijscomité hebben de ontdekkingen verder onderzoek naar het samenspel tussen ons zenuwstelsel en zintuigelijke waarneming in een stroomversnelling gebracht. Hun ontdekkingen waren belangrijke ‘ontbrekende schakels’ in ons begrip van hoe onze zintuigen en de omgeving interageren. De kennis van de receptoren wordt gebruikt voor de ontwikkeling van behandelingen voor een reeks ziekten, waaronder chronische pijn.
 
Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht