ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zeven geboden voor mensen met lage rugpijn

In de meerderheid van de gevallen is chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.
door Tsenne Kikke - zaterdag 8 oktober 2016 2:57

Rugpijn is een vaak voorkomend probleem dat een impact kan hebben op verschillende aspecten in het leven: actief blijven wordt moeilijk, de behandeling is soms duur, en de pijn kan behoorlijk op het gemoed werken. Vaak is de oorzaak van lage rugpijn onduidelijk, waardoor er voor de aanpak van het probleem geen precieze medische aanbevelingen bestaan en er erg uiteenlopende behandelingen worden opgestart.

Drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zetten 7 gouden regels voor mensen met (chronische) lage rugpijn op een rijtje. Deze 7 geboden garanderen de beste kansen op herstel en voorkomen dure, maar ook soms nutteloze behandelingen.

1. Beweeg voldoende: Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lage rugpijn. Daarbij maakt het niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet: eender welke vorm van lichaamsbeweging vermindert lage rugpijn. Er zijn ook helemaal geen 'gevaarlijke bewegingen' die je rug kunnen kwetsen. Het beste kan je een kinesitherapeut raadplegen om je bij deze lichaamsbeweging te laten begeleiden.

2. Begrijp de pijn: Rugpijn zou een gevolg zijn een beschadigde tussenwervelschijf, een 'onstabiele' rug of artrose. Wanneer mensen met rugpijn inzien dat dit niet zo is, en dat pijn kan blijven voortbestaan lang nadat de 'blessure' volledig genezen is, gaan ze veel makkelijker over tot een actieve behandeling van hun rugpijn. Hierbij is het leren begrijpen wat pijn is en hoe je ermee moet omgaan cruciaal.

3. Laat je niet vangen door commerciële 'oplossingen' voor je lage rugpijn: Er zijn tal van 'wondermiddelen' voor lage rugpijn, zoals dure (andullatie)matrassen, elektrotherapietoestellen, trilplaten, kleurrijke tape, et cetera. Ondanks sluwe verkooppraatjes is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze lage rugpijn kunnen genezen. Recent nog onderzochten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel of het Soleve® elektrotherapietoestel van de firma Nervomatrix een meerwaarde biedt voor mensen met lage rugpijn. Het toestel doorstond de kritische wetenschappelijke toetsing niet: het deed het niet beter dan de placebo groep.
 
4. 'Kraken' heeft maar een kleine toegevoegde waarde op bewegen: Of het nu een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut is: wat de therapeut met de handen doet, zal maar in beperkte mate bijdragen aan het herstel. Bovendien zullen de handen van de therapeut enkel een meerwaarde hebben als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie, sport).

5. Naalden gaan de rugpijn niet wegprikken: Of het nu dry needling of acupunctuur is, de 'naalden' hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.

6. Chirurgie voor rugpijn is zelden de juiste oplossing: Opereren voor enkel lage rugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg zijn we hiervan terug moeten komen en kan chirurgie enkel voor eerder zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden. In de meerderheid van de gevallen is dus chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.

7. Actieve eerder dan passieve therapieën: De voorgaande 6 geboden voor mensen met lage rugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lage rugpijn te overwinnen is actieve therapie, waarbij de patiënt zelf aan de slag moet.

Contactgegevens:

- Jo Nijs, Hoogleraar kinesitherapie en pijnfysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel: [email protected] website: www.paininmotion.be

- Maarten Moens, Neurochirurg in het UZ Brussel en professor neurofysiologie aan de Vrije Universiteit Brussel: [email protected]

- Peter Vaes, Hoogleraar manuele therapie en kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel: [email protected]

Commentaar


ronald123 Gepost op: 12/10/2016 13:08:02
ronald123

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht