ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Abracadabra: Aleister Crowley veranderde de C in een H

Het woordje Abracadabra is zo oud als de straat.
door Tsenne Kikke - maandag 1 juli 2019 15:55

Abracadabra is een bezweringsformule, die net als Hocus Pocus en Simsalabim, soms nog in de wereld van illusionisme als een magisch woord wordt gebruikt. Bovendien werd er van Abracadabra in het verleden aangenomen dat het genezende krachten bezit wanneer het op een amulet wordt gegraveerd.

Het woord vindt zijn wortels in de 2e eeuw na Christus, hoewel de precieze oorsprong ervan nog steeds ter discussie staat. Een van de oudste gevonden noteringen is afkomstig van een Romeinse wijsgeer, Serenus Sommonicus genaamd. Zo staat er in zijn 'Liber Medicinalis':

"Leggiamo gli eleganti esametri di Sammonico Mortiferum magis est quod Graecis ἡμιτριταῖον vulgatur verbis: hoc nostra dicere lingua non potuere ulli, puto, nec voluere parentes. Inscribis chartae quod dicitur abracadabra: saepius et subter repetis, sed detrahe summam, et magis atque magis desint elementa figuris: singula quae semper rapies, et cetera figes, donec in angustum redigatur litera conum. His lino nexis collum redimire memento."

"De ziekte, die de Grieken 'Hemitritaeos' noemen, is dodelijker. Geen van onze voorouders kon deze ziekte in onze eigen taal benoemen, en zij hadden daar ook geen behoefte aan. Schrijf op een stuk perkament een aantal keer de zogenaamde 'abracadabra' en herhaal het op de regel daaronder; maar laat de laatste letter eraf, zodat geleidelijk aan afzonderlijke letters, die je telkenmale weghaalt, aan het woord ontbreken. Ga door totdat de (laatste) letter de top van een (omgekeerde) kegel vormt. Vergeet niet om dit met linnen in te winden en het om de nek te hangen.”

Dit amulet, schreef Sammonicus Serenus, zou negen dagen lang rond de hals moeten worden gedragen. Op de ochtend van de tiende dag moest de patiënt vóór het ochtendgloren opstaan ​​en het amulet in een stromende rivier weggooien, waarop hij of zij zou genezen zijn.

Sommonicus was arts van de Romeinse keizer Caracalla en zou aan malariapatiënten hebben voorgeschreven om die amuletten te dragen met het woord Abracadabra erop, maar dan wel in de vorm van een driehoek, zoals hierboven te zien is. Hij geloofde dat de kracht van het amulet dodelijke ziektes kon laten verdwijnen. Toch is het onwaarschijnlijk dat Sammonicus het woord zelf verzon, en daarom denkt men dat het al eerder in gebruik was.

Zo geloven sommigen dat het is afgeleid van het woord 'abraxas' waarvan de letters in de Griekse de numerologische waarde heeft van 365, zijnde: het aantal dagen in het jaar. Anderen geloven dat het woord is afgeleid van de Hebreeuwse woorden voor 'vader, zoon en heilige geest' ('ab', 'ben' en 'ruach hakodesh'), maar het meest voor de hand liggende - vooral fonetisch gezien  - lijkt het er eerder op dat het is afgeleid van de Aramese uitdrukking 'avra kadavra' (niet te verwarren met 'avada kedavra' van Harry Potter), wat betekent: 'ik zal creëren zoals ik spreek'.

In elk geval: hoe vreemd het vandaag de dag ook mag lijken, mensen droegen talismans op zich met de
abracadabra-driehoek zoals Sammonicus het omschreef. Men dacht dat het ziektes, koorts, ontstekingen en andere problemen zou genezen door ze vanuit de abracadabra-trechter stelselmatig (lijn per lijn) uit de persoon, via die onderste 'A', te verdrijven.

Het is duidelijk dat het niet meer dan een placebo-effect op de gebruiker heeft gehad, maar mensen leken er toen veel geloof aan te hechten. In de jaren 1500, bijvoorbeeld, schreef Eva Rimmington Taylor in haar boek 'The Troublesome Voyage of Capt. Fenton' het volgende: "Banester sayth yt he healed 200 in one yer of an ague by hanging abracadabra about their necks."

Zelfs in de 18de eeuw was het toverwoord 'Abracadabra' nog steeds in gebruik. In zijn boek 'Journal of  Plague Year' uit 1700 schreef Daniel Defoe daarover het volgende: "People deceiv’d; and this was in wearing Charms, Philters, Exorcisms,  Amulets, and I know not what Preparations, to fortify the Body with them against the Plague; as if the Plague was but a kind of a Possession of an evil Spirit; and that it was to be kept off with Crossings, Signs of the Zodiac, Papers tied up with so many Knots; and certain Words, or Figures written on them, as particularly the Word Abracadabra, form’d in Triangle, or Pyramid…"

Natuurlijk kon men de ontoereikendheid ervan slechts in het allerlaatste moment ontdekken. Ik bedoel: in het ogenblik dat men zijn laatste ademtocht uitblies, om dan even later door de dodenkar te worden meegenomen.

Wijziging

Aleister Crowley (1875-1947) wijzigde ABRACADABRA in zijn 'The Book of the Law' in ABRAHADABRA. De reden ervan vind je op het internet, te beginnen bij Wikipedia. In de rubriek Eclecticus schreef ik er iets over in de tekst, getiteld 'Het Hiernamaals volgens de Oude Egyptenaren'.

Crowley's "Doe wat je wilt, zal de gehele wet zijn", de centrale filosofie van zijn Thelema (Grieks voor 'Wil'), is in wezen niet veel verschillend van het begrip "Ik zal creëren zoals ik spreek", en ook niet veel anders dan het concept van de 'Wet van Aantrekking'; dit, in overeenstemming met het creëren van jouw eigen realiteit. Maar dan wel op een 'bewuste' manier.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht