ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tsenne Kikke's blog

Hoe sommige dingen achteraf voorspelbaar hadden kunnen zijn…

Van sommige menstypen zou men kunnen gruwelen, vind ik. En, in alle lagen van de bevolking kunnen zich drama's voordoen die soms frontpagina's bereiken. Niet elke dag, niet elke maand, zelfs niet elk jaar, godzijdank. Dus, beste eclectici, concentreer je dus niet zozeer op de dramatische gebeurtenis, maar op de diverse menstypen die erin voorkomen.

Ik heb het ditmaal, onder andere, over een zekere Dave De Kock, die de dood van de 4-jarige kleuter Dean Verberckmoes uit Beveren op z'n kerfstok heeft. Nadat je al het onderstaande hebt gelezen, zou je kunnen zeggen dat het 'voorspelbaar' was. Natuurlijk is niets minder waar - want, elke mens verdient nieuwe kansen, nietwaar? Wel heb ik enkele bedenkingen die ik best voor mezelf hou...

Elke Verberckmoes, de moeder van de kleine heeft psychiatrische hulp nodig. En, tijdens zo'n tijdelijk verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Hiëronymus van Sint-Niklaas, vertrouwt ze het kind toe aan een die Dave De Kock: niet de vader van dat kind, maar een oppas. Het was Dave die haar woensdagochtend met de wagen aan die instelling afzette. “Dag mama, ik ga je missen,” waren de laatste woorden van de 4-jarige Dean toen hij haar uitzwaaide.

Elke wordt daar sinds 4 november 5 dagen per week opgenomen, omdat ze in behandeling is voor een depressie. Dean en zijn zusje worden dan gewoonlijk opgevangen bij Elke's moeder, maar woensdag zou 'de vriend des huizes' op Dean passen. In het weekend komt ze naar huis om bij haar kinderen van 4 en 7 te zijn. “Maar ook dinsdag was ik thuis omdat Dean een kleine operatie moest ondergaan”, vertelde ze.

Ongerust

Donderdagavond had de moeder nog contact met Dave, maar vrijdag werd ze ongerust. Hij had laten weten dat Dean donderdag nog een dagje langer bij hem mocht blijven slapen. “Hij zei dat hij dat afgesproken met zijn vriendin en mijn mama.” Maar achteraf is gebleken dat zij helemaal niet op de hoogte waren.

Toen Elke vrijdag bij haar ouders kwam, keek ze ernaar uit om haar kinderen te zien, “want mijn kinderen zijn mijn prioriteit”, vertelde. Intussen had Dave De Kock haar nog een bericht gestuurd, waarin hij schreef dat hij met zijn vriendin naar zijn grootouders in Antwerpen was en dat mijn kindjes bij mijn mama waren. “Maar toen ik thuiskwam, was Dean spoorloos.”

“Blijkbaar heeft Dave ruzie gehad met zijn vriendin R. en heeft hij Dean meegenomen naar Antwerpen, maar hij is nooit bij zijn grootouders in Antwerpen geweest”, vertelde de moeder nog. “Ik was kwaad omdat hij het met mij had moeten bespreken dat Dean langer zou blijven, en niet achter mijn rug. Mits dat mijn moeder, de oppas en zijn vriendin zaterdag samen met ons ging wandelen. Dacht ik: het is goed, dan heb ik even quality time met mijn dochtertje, voor Dean zaterdag naar huis komt. Maar hij is nooit meer thuisgekomen."

Naar het schijnt had R. hem met de woorden “Vertrek!” aan de deur gezet, maar ze durfde dat niet aan de moeder te vertellen...

De 34-jarige Dave is gisterennamiddag rond 14.15 uur na een melding over een verdachte situatie in het Nederlandse Meerkerk aangehouden. En, rond 22 uur trof de politie het levenloos kinderlichaam aan op Neeltje Jans, een werkeiland op de Oosterschelde in de Nederlandse provincie Zeeland. Het forensisch onderzoek zal tot diep in de nacht duren.

Elke praatte zich goed door te zeggen dat de man al eerder op het kind had gepast en dat ze hem volledig vertrouwde. Ook wist ze dat hij in de gevangenis had gezeten maar niet voor welke feiten, en dat ze anders nooit het kind zou toevertrouwd hebben aan de man.

Elke en Dave kennen elkaar sinds juli. Hij past regelmatig op haar kinderen. “Toen hij me afzette aan het ziekenhuis was Dean meegegaan. Dave zou zich om mijn zoontje bekommeren, iets wat hij trouwens elke woensdag deed. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en Dean beschouwt hem als een soort ‘knuffeloom’. Niks wees erop dat hij dit keer andere plannen had.”

Welke feiten?...

Die 34-jarige Dave zat al een gevangenisstraf van 10 jaar uit (een jaar met enkelband), nadat hij in 2010 een tweejarig jongetje op een meest onmenselijke manier mishandelde waarbij de peuter uit Ravels het leven liet. Miguel Van Kriekinge was zijn naam, en het zoontje van Dave's toenmalige vriendin, een zekere Sandra V.; een vrouw, die door gerechtspsychiaters omschreven werd als “een zwakbegaafde vrouw, naïef en makkelijk te beïnvloeden”.

De twee leerden elkaar kennen via het internet, chatten even over en weer, en op 24 mei 2008 stond Dave plots voor Sandra’s deur in Ravels. Zij liet haar internetliefje binnen, hij ging niet meer weg en trok meteen bij haar in. Vanaf dát moment veranderde het leven van Sandra’s 2-jarige zoontje Miguel in een hel. Het vrolijke en opgewekte ventje dat tot dan nooit iets mankeerde, transformeerde in een huilerig kind wiens gezichtje plots alle kleuren van de regenboog kreeg, en dat het uitkrijste van angst zodra Dave nog maar bij hem in de buurt kwam. Daar bleek ook een reden voor…

Want bijna meteen nadat Dave was ingetrokken bij Sandra, vertrouwde ze hem zo goed als elke dag de zorg over Miguel toe. En terwijl zij weg was en dacht dat de peuter in goede handen was, liep het thuis helemaal mis. Zo trof ze haar zoontje op een avond aan met een bebloed gezicht. Volgens haar vriend was hij ‘met de kleine op de arm onwel geworden en gevallen’. Een dag later zag het gezichtje van Miguel helemáál bont en blauw. De uitleg van Dave? Hij was ‘per ongeluk’ tegen het jongetje aangebotst, waardoor het kind van de trap was gevallen – helemaal tot beneden. Daarna had hij het ventje – al even ‘per ongeluk’ – met de stofzuigerslang tegen het hoofd geslagen. En zo ging het elke dag maar door. Toen de man Miguel van ver in zijn bedje gooide en de peuter met zijn gezicht tegen de spijlen belandde, was de jongen zogezegd ‘uit bed gevallen’. En nadat hij hem hardhandig op de grond gooide, maakte hij zijn vriendin wijs dat hij Miguel ‘om te spelen’ een achterwaartse salto op bed had laten maken, en het kind had laten vallen – per ongeluk, alweer.

Hersenvliesbloeding

Ondanks al die ‘toevallige ongelukjes’, was Dave ook op 25 juni 2008 alleen thuis met Miguel. Terwijl de jongen in bad zat, tilde hij hem uit het water en gooide hij hem vervolgens hard op de grond – naar eigen zeggen omdat hij zag dat Miguel van het badwater dronk. Het kind botste met zijn hoofd tegen de badrand, en werd onwel. Maar in plaats van het jongetje te verzorgen of een dokter te bellen, schudde Dave hem nog eens hardhandig door mekaar en riep hij dat hij moest luisteren. Pas ‘s avonds, toen Sandra weer thuis was en Miguel er al zó slecht aan toe was dat hij stuiptrekkingen kreeg en zijn eigen tong stuk beet, werd beslist om naar het ziekenhuis te gaan.

Bij aankomst in het Sint-Jozefziekenhuis in Turnhout verkeerde de peuter in een sub-comateuze toestand. Hij werd met een hersenvliesbloeding overgebracht naar het UZ Antwerpen waar Miguel nog geopereerd werd, maar een week later bezweek het ventje aan zijn verwondingen. De wetsdokter stelde op het lichaam van de peuter tientallen oudere verwondingen vast die wezen op zwaar geweld. Dave werd opgepakt voor onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg, en werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel. Tijdens de rechtszaak schetsten gerechtspsychiaters geen fraai beeld van de man. Hij werd omschreven als een psychopaat met een sadistische ingesteldheid. "Hij is gestoord", klonk het in de rechtbank. "Als iets hem niet zint, reageert hij zich op een sadistische manier af. Als hij binnen een relatie voelt dat de ander hem tegenspreekt en niet volgzaam is, reageert hij zich af door bijvoorbeeld een kind van de trap te gooien of in een bad met koud water te zetten.”

Zelf situeerde de man de oorzaak van het geweld bij zijn speed- en pijnstillersverslaving, en zei hij "nooit de bedoeling te hebben gehad om Miguel pijn te doen", iets waar de rechtbank weinig geloof aan hechtte.

Dave werd uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf wegens mishandeling met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Sandra V. kreeg twee jaar met uitstel.

“Ik hoop dat deze straf u tot inzicht brengt”, aldus de rechter bij de uitspraak. “Ik hoop dat u beseft welk leed u hebt aangericht.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne liet aan VTM Nieuws weten dat de gevangenis van Tilburg, waar Dave toen zat opgesloten, een aanvraag had gedaan om hem in een psychiatrische instelling te plaatsen. Daar werd echter nooit op ingegaan. “Dan heeft de gevangenis beslist om hem zijn straf verder te laten uitzitten in Ruislede, waar hij begeleid werd om van zijn (drugs)verslaving af te geraken.”

Na zijn vrijlating keerde hij niet terug naar Ravels, maar verhuisde hij naar Sint-Gillis-Waas, waar hij een nieuw leven opbouwde...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?Gepost door Tsenne Kikke op dinsdag 18 januari 2022 0 reactie(s)


James Webb heeft wellicht genoeg brandstof over om 20 jaar actief te blijven

De eind vorig jaar gelanceerde James Webb-ruimtetelescoop heeft mogelijk genoeg brandstof over om twintig jaar actief te blijven. Dat is een stuk langer dan de bedoelde minimale levensduur van vijf jaar. Eerder werd al uitgegaan van een levensduur van tien jaar.

Mike Menzel, de Webb Mission Systems Engineer van NASA, zei tijdens een persconferentie dat er 'ruwweg gesproken voor ongeveer twintig jaar aan brandstof' over is. Volgens hem zijn er twee redenen voor dit gunstige cijfer: de accurate wijze waarop de Ariane 5-raket de telescoop in de ruimte afleverde en de precisie en effectiviteit van de zogeheten mid-course corrections. Menzel hield nog wel een slag om de arm; hij benadrukte tot twee keer toe dat het brandstofniveau, en daarmee de voorspelling van twintig jaar, nog nader moet worden bepaald.

'Mid-course corrections' is de term die NASA hanteert voor de paar extra koerscorrecties die in de dagen na de lancering zijn uitgevoerd door middel van het ontsteken van de eigen motor van de James Webb-ruimtetelescoop. Eerder bleek al dat de ruimtetelescoop tijdens zijn eerste en tweede koerscorrecties op respectievelijk 25 en 27 december veel minder brandstof had verbruikt dan was berekend. Die koerscorrecties waren nodig om James Webb op de juiste koers te krijgen in de richting van lagrangepunt L2: zijn eindbestemming op 1,5 miljoen kilometer van de Aarde.

Volgens ESA zijn er een hoop factoren en overwegingen die een rol spelen bij het bepalen van de levensduur van de James Webb-telescoop, maar de Europese ruimtevaartorganisatie zei dat brandstof zeker een van de meest belangrijke factoren is. Brandstof is niet alleen nodig om op de bestemming te komen. Het wordt ook ingezet voor station keeping-manoeuvres om James Webb op koers te houden in een baan om L2 en om de telescoop de juiste kant op te richten.

Brandstof is dus erg belangrijk, maar een ander factor die een rol in de levensduur zal spelen, is de mate waarin kosmische deeltjes gaten zullen schieten in het zonneschild. Er kunnen deeltjes door de vijf lagen van het schild gaan, waardoor het schild minder goed warmte zal kunnen blokkeren. Dat kan invloed hebben op de de prestaties van de verschillende instrumenten, die in zeer lage temperaturen moeten opereren. Als die temperaturen van tussen de -233 en -260 graden Celsius niet kunnen worden gehandhaafd, wordt het lastiger om onderzoek te blijven doen op de frequenties in het infrarode deel van het spectrum.

De James Webb-ruimtetelescoop werd op 25 december succesvol gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Daarna zijn een aantal belangrijke stappen doorlopen, waaronder de mid-course corrections. De twee belangrijkste gebeurtenissen waren het uitklappen van het zonneschild en het uitvouwen van de twee vleugels om de primaire spiegel compleet te maken. Dat laatste is succesvol uitgevoerd en het zonneschild werd eerder al met succes uitgeklapt. Daarmee zijn de belangrijkste deployments voltooid.

Inmiddels heeft James Webb bijna 78 procent van de afstand tot L2 afgelegd. Het duurt niet lang meer voordat de telescoop daar aankomt, al zullen de eerste echte wetenschappelijke beelden pas over een half jaar volgen als de telescoop ook daadwerkelijke operationeel wordt. Tot die tijd worden er allerlei zaken getest en gekalibreerd, zoals het heel precies afstellen van elke individuele hexagon. Achttien van die hexagons vormen de primaire spiegel.

Joris Jansen - Nieuwsredacteur Feedback

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?Gepost door Tsenne Kikke op maandag 17 januari 2022 0 reactie(s)


De nicotine in tabakproducten lijkt op nicotinamide…

Roken is slecht voor de gezondheid, dodelijk zelfs. Vooral voor het stoffelijke lichaam. Ikzelf kan erover meespreken - want, ik rook al sinds m'n 13de en de laatste 20 jaar als een Turk.

Het meest vreemde is dat zeer veel wijze mensen heftige rokers waren. Toen ik in 1980 persoonlijk kennismaakte met de Nederlandse yogaleraar Jan Rijks (1901-1988), beter bekend onder de naam Saswitha, merkte ik hoe hij de ene sigaret na de andere opstak. Einstein rookte, maar ook Ouspensky, Gurdjieff, Nisargadatta Maharaj en zoveel andere intelligente mensen en leermeesters. Wat is er dan zo speciaals aan tabak, losstaande van het feit dat het een verslavend goedje is?

Och, ikzelf weet het niet en moet dus voortgaan op de (betrouwbare?) kennis van anderen. Daar bedoel ik mee, dat - indien je in het antwoord écht interesse bent - je het zélf maar moet gaan opzoeken om het dan misschien achteraf wel of niet ten lijve te ervaren. Maar, enkel voor de persoon die ogen heeft, ermee kan zien, en er dan ook iets mee kan aanvangen, plaatste ik er hieronder wel een hint op...

Vitamine B3 (nicotinezuur)

De nicotine in tabakproducten gelijkt op nicotinamide, maar op iets lijken wilt logischerwijze niet zeggen dat ze aan elkaar identiek zijn. Op de website van Benseng Foodsupplements BV vond ik een interessante tekst aangaande nicotinamide. Misschien heb je er iets aan, hoogstwaarschijnlijk niets. Maar dit geldt dan ook voor de meeste van mijn meer dan 10.000 andere teksten...

Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid. De stof is bekend als additief onder nummer E375. Vitamine B3 is essentieel voor de activiteit van vele enzymen in het lichaam, en speelt een kritieke rol bij de stofwisseling van vetten. Vitamine B3 is minder gevoelig voor licht, warmte en zuurstof dan andere vitaminen van de B-groep.

Vitamine B3 is beschikbaar in drie vormen: Niacine (nicotinezuur), Niacinamide (nicotinamide), en Inositol hexaniacinate (inositol nicotinate). De laatste twee vormen zijn beschikbaar als supplementen. De termen Niacine, Nicotinamide en Vitamine B3 worden vaak door elkaar gebruikt om een lid van deze familie aan te duiden, aangezien ze dezelfde biochemische activiteit hebben. Chemisch gezien zijn ze echter niet hetzelfde!

Niacine (Nicotinezuur)

Niacine komt voor in alle cellen van het lichaam, en wordt opgeslagen in de lever, die in staat is de stof zelf te produceren uit het aminozuur tryptofaan. Er is 60 mg tryptofaan nodig om één mg Niacine te maken. Niacine helpt het lichaam giftige en schadelijke stoffen te verwijderen, en het helpt bij de productie van seks- en stressgerelateerde hormonen in de bijnieren en andere delen van het lichaam. Hoewel Niacine van invloed is op alle aspecten van het lipidenprofiel, staat het ook bekend om haar nare bijwerkingen, waaronder jeuk, flushing (heftig blozen), en opvliegers. Deze bijwerkingen kunnen ondraaglijk zijn en zijn de voornaamste reden om Niacinegebruik te staken.

Niacinamide (Nicotinamide)

Nicotinamide is een synthetische variant van Vitamine B3, waar de carboxylgroep is vervangen door een carboxamidegroep (CONH2) en andere meer complexe amiden en esters. Hoewel de twee stoffen vergelijkbaar zijn, heeft Nicotinamide niet dezelfde farmacologische effecten als Niacine. Dit is een neveneffect van de conversie van Niacine. Nicotinamide veroorzaakt geen flushing, maar verlaagt het cholesterol ook niet.

Inositol hexanicotinate (Inositol nicotinate)

Inositol hexanicotinate is ook wel bekend onder de naam myo-inositol hexa-3-pyridinecarboxylzuur. Elke Inositol nicotinatemolecuul bevat zes moleculen van Niacine, die veresterd zijn tot één myo-inositol molecuul. Hieruit valt af te leiden dat dit een synthetische vorm is, die gecreëerd is uit natuurlijke Niacine. Ongeveer 80% van Inositol nicotinate is Niacine, en 20% is myo-inositol. Inositol nicotinate bestaat, zoals gezegd, uit zes Niacine moleculen, die met elkaar verbonden zijn door inositol. In het lichaam wordt deze verbinding afgebroken tot Niacine voor het de bloedsomloop ingaat. Omdat op deze manier Niacine langzaam wordt vrijgegeven, wordt aangenomen dat alle cholesterol-verlagende voordelen van Niacine worden gevoeld, terwijl er weinig ruimte is voor bijwerken zoals flushing of leverschade.

NADH en NADPH

Twee unieke vormen van Vitamine B3 zijn co-enzymen, genaamd Nicotinamide Adenine Dinucleotide, ofwel NAD+, en Nicotinamide Adenine Dinucleotide Fosfaat, of NADP+. Het zijn witte vormloze poeders, hoogst hygrocopisch en wateroplosbaar. De vaste vorm van deze stoffen is stabiel als hij droog en donker wordt bewaard. NAD+ kan omgezet worden in NADP+. NAD+ en NADP+ dragen bij aan de productie van celenergie en lipiden (verantwoordelijk voor celgroei).

Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+) is een co-enzym dat in alle levende cellen voor komt. NAD+ is een oxidatiemiddel: het accepteert electronen van andere moleculen. Deze reactie creëert op zijn beurt NADH, wat vervolgens ingezet kan worden als reductieagent om electronen te doneren.

NAD+ wordt gecreëerd uit de aminozuren tryptofaan of asparaginezuur. Ingewikkeldere vormen van de co-enzymen worden opgenomen uit voeding, in de vorm van Niacine. Niacine en Niacinamide worden geproduceerd binnen cellen, wanneer de Niacinamidegroep vrijkomt uit NAD+.

Nicotinamide Adenine Dinucleotide Fosfaat (NADP+), is een co-enzym dat gebruikt wordt in anabole reacties, zoals de synthese van lipiden en nucleïnezuur. NADPH is de gereduceerde vorm van NADP+.

Introductie

Niacine werd als eerste beschreven door Oostenrijkse scheikundige Hugo Weidel in 1873, in zijn studie van nicotine. Toen de eigenschappen van Niacine werden ontdekt werd de naam 'nicotinezuur' snel vervangen, zodat de stof niet geassocieerd zou worden met nicotine. Men wilde vermijden dat de gedachte kon ontstaan dat sigaretten vitaminen bevatten, of dat vitaminen of Niacine-rijke voeding nicotine bevatten. Door de Engelse term Nicotinic Acid' te combineren met 'vitamin' ontstond de term 'Niacin', in het Nederlands 'Niacine'. Niacine wordt ook vaak Vitamine B3 genoemd, omdat het de derde van de B-vitaminen was die ontdekt werd. In het begin heeft de substantie ook de naam 'Vitamine PP' gedragen.

In ontwikkelde landen is een tekort zeldzaam, maar het komt wel voor in omstandigheden van armoede, ondervoeding, en chronisch alcoholgebruik. Harnup's ziekte is een erfelijke ziekte die leidt tot Niacinetekort. Maïs bevat voldoende Vitamine B3, maar in zo'n vorm dat het niet door het lichaam opgenomen kan worden als het niet in een speciaal kookproces wordt omgezet in Vitamine B3. Tekorten komen daarom vaker voor in gebieden waar maïs wordt gegeten als basisvoedingsstof. Niacine verdwijnt gemakkelijk als voedsel bereid wordt in water.

De omzetting van tryptofaan in Vitamine B3 kan plaatsvinden in het lichaam, maar het duurt lang, en de aanwezigheid van Vitamine B1 en B6 is vereist. Vitamine B12 lijkt ook verwant: zelfs een minimaal tekort aan deze vitamine kan verlies van Vitamine B3 in de urine veroorzaken. Een tekort aan één van deze vitaminen kan daarom ook leiden tot verlaagde Vitamine B3-niveaus.

Niacine komt van nature voor in gist, broccoli, wortels, tomaten, aardappels, kaas, melk, eieren, kalf, varkensvlees, runderlever en -nieren, zalm, zwaardvis, tonijn, zonnebloemzaden en pinda's.

Toepassing

Vitamine B3 wordt doorgaans voldoende ingenomen in een gezond voedingspatroon, maar voor sommige individuen kan (orale) supplementatie verstandig zijn. De substantie kan extern worden aangebracht om een gezonde huid te stimuleren. Als het oraal wordt genomen wordt Vitamine B3 het best gecombineerd met de rest van de B-vitaminen en Vitamine C, in een multivitamine-supplement of een B-complex vitamine supplement.

De Niacinamide (nicotinamide) vorm van Vitamine B3 is beschikbaar in supplementvorm. Het komt vaak voor in supplementen voor zwangere vrouwen of kinderen, de Niacinamide vorm wordt hier doorgaans verkozen boven de Niacine vorm.

Inositol nicotinate wordt gebruikt in capsules en tabletten als time-release vorm van Vitamine B3 (langzame opname). Deze tabletten en capsules hebben mogelijk minder bijwerkingen dan Niacine, maar er is een mogelijkheid dat ze leverschade veroorzaken.

Veel supplementen bevatten zowel Niacine als Niacinamide, met kleinere hoeveelheden Niacine en grotere hoeveelheden Niacinamide.

Er zijn twee belangrijke enzymen (NADH en NADPH) die bijdragen aan de productie van celenergie en lipiden (verantwoordelijk voor celgroei). Deze enzymen helpen je huid een barrière aanleggen tegen externe factoren die het verouderingsproces beïnvloeden. Als mensen ouder worden maken ze juist minder NADH en NADPH aan. Als het plaatselijk wordt aangebracht, kan Niacinamide het krimpen van de aanmaak van deze stoffen mee tegengaan.

Dosering

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Niacine is in de meeste landen vastgesteld op 2-12 mg/dag voor kinderen, 14 mg/dag voor vrouwen, 18 mg/dag voor mannen, en 18 mg/dag voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Upper Limits

De 'upper limit' (UL: hoogste dosis die ongevaarlijk is) is voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld op 35 mg/dag, gebaseerd op de mate waarin flushing optreedt. Deze UL is van toepassing op mannen en vrouwen boven 19 jaar, en geldt alleen voor Niacine dat uit supplementen wordt gehaald, of uit voedingsmiddelen die extra zijn versterkt met Niacine.

De Europese 'Food and Safety Authority' (EFSA) heeft UL voor Niacinamide voor volwassenen op 900 mg per dag gezet, voor Niacine op 10 mg per dag. Voor jongeren gelden andere waarden: 150 mg Niacinamide en 2 mg Niacine voor 1- tot 3-jarigen.

Een populaire vorm voor een dieetsupplement is Inositol hexanicotinate (IHN), wat doorgaans wordt verkocht als 'no-flush' of 'flush-free' Niacine in hoeveelheden van 250, 500, of 1000 mg tabletten of capsules.

Voor een therapeutische dosis wordt de hoeveelheid doorgaans flink opgevoerd, maar bij deze voedingsstof moet het gevaar voor vergiftiging altijd in de gaten gehouden worden.
Hoge doses Niacine worden doorgaans ingezet om bepaalde ziekten in de hand te houden, zoals hoog cholesterol. Doses zijn in dit geval 1000-2000 mg, twee tot drie keer per dag. Zulke hoge doses zijn 'farmacologisch' (er kan een interactie optreden), en kunnen alleen worden voorgeschreven door een arts. Deze zal de hoeveelheid Niacine in het dieet in een periode van 4-6 weken langzaam opvoeren, en adviseren dat het medicijn met de maaltijd wordt ingenomen om maagirritatie te voorkomen.

Twee Amerikaanse organisaties, de American Heart Association en de National Cholesterol Education Program zijn beide van mening dat alleen voorgeschreven Niacine gebruikt zou moeten worden bij het behandelen van dyslipidemie. De effectieve inname is 1500-3000 mg Niacine per dag, en zou alleen genomen moeten worden onder toeziend oog van een geneeskundige. Bij deze doses kunnen potentieel ernstige bijwerkingen optreden. Het is essentieel dat leverenzymen in dit geval in de gaten gehouden worden.

Als ongewenste bijwerkingen optreden bij hoge doses, worden die doorgaans teruggedraaid als de dosis wordt verlaagd of als met gebruik wordt gestopt.

Als flushing optreedt duurt het vaak niet langer dan 15 tot 30 minuten. Soms gaat het gepaard met een prikkelend of jeukerig gevoel, vooral op plekken die bedekt zijn door kleding. Dit effect kan worden tegengegaan door een half uur voor de inname van Niacine 300 mg aspirine te nemen, of met één tablet ibuprofen per dag. Na een aantal weken regelmatig slikken is flushing bij de meeste patiënten verdwenen.

Contra-indicaties

Vanwege de mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen, kan Vitamine B3 het beste gebruikt worden onder toezicht van een arts.

Alcohol en antibiotica zijn antagonisten van deze vitamine.

Anticonceptiepillen verminderen de biobeschikbaarheid van Vitamine B3 in het lichaam.

Als u lange tijd één van de Vitamine B's slikt kan er de voorraad belangrijke Vitamine B's uit balans raken. Daarom wordt doorgaans geadviseerd om een Vitamine B Complex te nemen, in plaats van één van de vitaminen los te nemen.

Niacine

In doses hoger dan 200 mg veroorzaakt Niacine (maar niet niacinamide!) flushing door de bloedvaten te verwijden. Dit kan er ook toe leiden dat de bloeddruk daalt. U kunt flushing verminderen door 30 minuten voor inname van Niacine een aspirine te nemen. Doe dit alleen onder toezicht van een dokter.

Andere dermatologische aandoeningen omvatten jeuk, droge huid en uitslag, waaronder eczeem (-verergering) en acanthosis nigricans (verdikking en verkleuring van de huid). Klachten over het verteringsstelsel, zoals indigestie en misselijkheid, komen voor. Hyperglykemie, hyperurikemie, hartritmestoornissen en 'aangeboren afwijkingen in proefdieren' worden genoemd onder de bijwerkingen.

Niacine versterkt homocysteïneniveaus in het bloed, wat wordt geassocieerd met een vergroot risico op hartaandoeningen.

Hoge doses Niacine kunnen het bloedsuikerniveau verhogen, wat een negatief effect heeft op diabetes mellitus. Patiënten met diabetes die hun anti-diabetesmedicijnen bleven gebruiken ervoeren geen grote veranderingen in bloedglucoseniveaus.
Hoge doses kunnen peptische zweren (zoals maagzweren) en leverschade veroorzaken. Mensen met diabetes, staar, een leveraandoening of peptische zweren, moeten extreem voorzichtig zijn bij het gebruik van Niacine.

Extreem hoge doses Niacine kunnen leiden tot Niacine Maculopathie: een verdikking van de macula (gele vlek) en het netvlies in het oog. Het zicht gaat achteruit en uiteindelijk kan blindheid optreden. Deze Maculopathie wordt doorgaans teruggedraaid als met stopt met het innemen van Niacine.

Als men besluit Niacine te gebruiken, wordt doorgaans aangeraden om Niacine 's nachts te nemen: men ervaart flushing dan tijdens de slaap. Omdat de meeste cholesterol 's nachts door de lever wordt geproduceerd levert dit ook de beste resultaten op voor cholesterolreductie.

Niacine Interacties

Niacine en andere cholesterolverlagende medicijnen kunnen op elkaar inwerken. Niacine kan de werking van bloedverdunnende medicijnen versterken, waardoor een risico op bloedingen optreedt. Als je Nicotinepleisters gebruikt samen met Niacine wordt het risico op flushing vergroot. Meer dan 500 mg per dag voor een lange tijd achter elkaar kan leiden tot leverschade.

Niacinamide

Niacinamide is de vorm die het meest voorkomt in verrijkte voeding. De bijwerkingen van Niacinamide zijn beperkt in vergelijking met die van Niacine. Niacinamide vermindert flushing, maar op de lange termijn wordt het geassocieerd met leverschade.

Inositol hexanicotinate

Inositol hexanicotinate is de enige vorm van time-release Niacine waarvan geen bijwerkingen bekend zijn. De langzame vrijkoming ('time release') zorgt ervoor dat bijwerkingen geen kans hebben om de kop op te steken. Onderzoek naar deze relatief nieuwe vorm Vitamine B3 is echter beperkt. Het is mogelijk dat er nog nieuwe bijwerkingen ontdekt worden, al acht men de kans hierop klein.

Wat Osho, die de leeftijd van 59 jaar niet bereikte, betreft...: dat is een geheel ander verhaal. Over zijn inname van lachgas, bijvoorbeeld, lezen we het volgende op Wikipedia:

Bij inademing van lachgas ontstaat door een daling van de partiële zuurstofdruk hypoxie in het bloed, de longen en de hersenen, waardoor een bewustzijnsdaling optreedt die enigszins lijkt op dronkenschap.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?Gepost door Tsenne Kikke op zondag 16 januari 2022 0 reactie(s)


Nederlands kabinet kondigde nieuwe maatregelen aan

Vandaag eindigde de lockdown die uit vrees voor de omikronvariant was ingesteld. De cijfers zijn ondertussen niet echt verbeterd, integendeel. Deze week werd er een recordaantal van 200.000 positieve tests gemeld, een stijging van 77 procent ten opzichte van de week ervoor. En het RIVM waarschuwde dat de piek van omikron pas over enkele weken zal zijn.

De modellen van het RIVM voorspelden een gitzwart scenario met enorme aantallen ziekenhuisopnames, maar dat gebeurde niet. Het aantal ziekenhuisopnames is in Nederland laag in vergelijking met andere Europese landen. In totaal liggen er 1.219 coronapatiënten in de ziekenhuizen: op de intensive cares slechts 321.

Er klonk inmiddels van alle kanten kritiek, juist omdat het aantal ziekenhuisopnames bleef dalen. Sportorganisaties wilden weer open gaan, studentenorganisaties en psychiaters pleitten ervoor om ook alle mbo’s, hogescholen en universiteiten weer te openen. Koninklijke Horeca Nederland zei dat de horeca “per direct” klaar is voor een verantwoorde heropening en winkelbranchevereniging INRetail riep het kabinet vorige week op “Nederland van de pauzestand te halen”. Het is een doorn in het oog van winkeliers en horecaondernemers dat er in de buurlanden veel meer mag.

Versoepelingen

Winkels mochten vanaf vandaag weer open tot 17 uur, en supermarkten en essentiële winkels tot 20 uur. Weliswaar met mondmaskerplicht, social distancing, en met maximaal één klant per 5 vierkante meter.

Ook contactberoepen, zoals kappers of sekswerkers, mogen tot 17 uur weer klanten ontvangen. Dit geldt ook voor dienstverleners die bij mensen langskomen, zoals thuiskappers. Alleen als men een behandeling aan het gezicht krijgt, hoeft men geen mondkapje te dragen. Ook sport mag weer, zowel binnen als buiten (maar zonder publiek). Ook het onderwijs gaat weer volledig open en mag weer voltijds fysiek doorgaan. Nederlanders mogen weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Wel mag men niet meer dan een huishouden per dag bezoeken.

De horeca-, evenementen- en cultuursectoren blijven voorlopig nog wel gesloten. Rutte benadrukte dat niet alles tegelijk open kan. Daarvoor zijn de besmettingsaantallen eenvoudigweg te hoog. Met het versoepelde maatregelenpakket dat de regering aankondigde, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. “Dat zijn enorme aantallen”, aldus de premier.

Maar in veel gemeenten verspreid over het hele land gingen horecazaken vandaag toch open, uit protest. Op veel plaatsen werd dat protest gedoogd.

Verder benadrukte Ernst Kuipers het belang van de boosterprik. “De prik vermindert de kans op infectie en zorgt ervoor dat je minder ziek wordt als je toch besmet raakt. Wie besmet raakt, moet in isolatie. Wie in contact komt met iemand die besmet is, moet in quarantaine, behalve als je jouw booster hebt gehad. Dat helpt om de maatschappij open te houden.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?Gepost door Tsenne Kikke op zaterdag 15 januari 2022 0 reactie(s)


Amerikaan krijgt als eerste een varkenshart geïmplanteerd

Voor de eerste keer werd in het Amerikaanse Baltimore aangetoond dat een hart van een genetisch gemanipuleerd varken kan blijven functioneren in het lichaam van een mens zonder meteen afgestoten te worden. De man kwam niet in aanmerking voor een menselijk donorhart, een beslissing die vaak door artsen wordt genomen als de patiënt in zeer slechte gezondheid verkeert.

De operatie vond vorige vrijdag plaats. Het kostte de chirurgen acht lange uren. De transplantatie werd beschouwd als de laatste hoop om het leven van de 57-jarige David Bennett te redden, hoewel het nog niet duidelijk is wat zijn overlevingskansen op de lange termijn zijn. Voorlopig gaat het – drie dagen na de experimentele procedure van zeven uur – goed met hem.

“Het was ofwel sterven of deze transplantatie doen”, zei de klusjesman Bennett een dag voor de operatie. “Ik weet dat het een schot in het duister is, maar het is mijn laatste keuze.”

"Het creëert een hartslag, het creëert druk, het is een hart," aldus het hoofd van het harttransplantatieprogramma Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde. "Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn erg blij, maar we weten niet wat morgen zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan. Maar een succes kunnen we het nog niet noemen. Daar kunnen we pas van spreken als zich de komende maanden geen complicaties voordoen.”

De procedure geeft hoop aan honderdduizenden patiënten met slecht functionerende organen. In de Verenigde Staten is er, net als in andere landen, een acuut tekort aan organen om te transplanteren, en elke dag sterven enkele tientallen mensen die op de wachtlijst staan. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger.

Wetenschappers hebben dan ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van varkens van wie de organen niet worden afgestoten door het menselijk lichaam. Het onderzoek werd in de afgelopen tien jaar versneld door nieuwe technologieën rond het bewerken en klonen en genen. Het hart van een varken lijkt op dat van een mens: het is ongeveer even groot en heeft dezelfde hartslagfrequentie. Om afstoting van het orgaan tegen te gaan pasten wetenschappers het DNA van het varken aan.

Vorig jaar transplanteerden artsen een varkensnier succesvol in een hersendode patiënt, maar nog nooit eerder ontving een echte patiënt een dierenorgaan. Daarom is het moeilijk te voorspellen wat er de komende tijd gaat gebeuren.

Tien mutaties in het varkenshart

Het donorhart was afkomstig van een gezond varken waarbij wetenschappers tien genen aanpasten. Door het varken genetisch aan te passen, verandert ook het DNA. Wetenschappers schakelden drie genen uit die normaal gesproken leiden tot afstoting. Daarnaast voegden ze zes menselijke genen toe die de kans op acceptatie moeten vergroten. Tot slot verwijderden ze een stukje DNA van het varken om overmatige groei van het varkenshartweefsel te voorkomen.

Als de patiënt de komende maanden blijft herstellen is de kans groot dat artsen xenotransplantaties in onderzoeksverband doorzetten. Dan testen ze bij een kleine groep transplantatiepatiënten of genetisch gemodificeerde dierorganen veilig zijn voor de patiënt en de omgeving. Bovendien helpt zo’n studie artsen de transplantatie van dierenorganen beter te begrijpen. Die kleinschalige onderzoeken vormen het begin van klinische studies. “Artsen moeten de patiënten jarenlang volgen, wat betekent dat er nog behoorlijk wat tijd overheen gaat voordat artsen xenotransplantaties op grote schaal uitvoeren”, aldus Alwayn, transplantatiechirurg aan het LUMC.

Maar...

... hiermee zullen moslims en joden hoogstwaarschijnlijk niet kunnen lachen. Zij eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Je bent dus ongehoorzaam aan God als je varkensvlees eet.

“Ook het zwijn, omdat het wel gespleten hoeven, ja zelfs geheel doorkloofde hoeven heeft, maar niet herkauwt; onrein zal het voor u zijn. Van hun vlees zult gij niet eten en hun aas zult gij niet aanraken; onrein zullen die voor u zijn”. Leviticus 11:7-8

“Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van Allah is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want Allah is Vergevensgezind, Genadevol.” Soera 2: 173

Toen deze ‘bevindingen’ te boek werden gesteld, was er uiteraard nog geen sprake van harttransplantaties, laat staat de implantatie van een varkenshart in het menselijk lichaam. En, hier gaat het niet om het verorberen van een hart... Hoe rein of onrein is deze handeling dan wel?

In elk geval...

Voor het medische team dat de transplantatie uitvoerde, markeerde dit het hoogtepunt van jarenlang onderzoek en kan het levens over de hele wereld veranderen. “Deze operatie is een doorbraak en het brengt ons een stap dichter bij het oplossen van het tekort aan organen”, aldus Bartley Griffith. “Er zijn gewoonweg niet genoeg menselijke donorharten beschikbaar voor de lange lijst van hartpatiënten. We zijn voorzichtig optimistisch dat deze historische operatie een belangrijke nieuwe optie voor patiënten kan worden in de toekomst."

Ongehoord

De beelden van de operatie gingen de wereld rond, waardoor de keuze voor David Bennett in opspraak kwam... - want, 35 jaar geleden stak hij iemand neer. De familie van het slachtoffer vond nu het ongehoord dat Bennett “een tweede kans kreeg”.

Een zekere Edward Shumaker werd in 1988 neergestoken door de toen 23-jarige Bennett. De futiele aanleiding: de toenmalige vrouw van Bennett was op de schoot van de 22-jarige Shumaker gaan zitten. Bennett stak hem daarop meermaals in de borstkas, buikstreek en rug.

Het slachtoffer verzeilde in een rolstoel, en overleed op 40-jarige leeftijd aan een hartaanval. Bennett werd veroordeeld voor slagen en verwondingen en kreeg een celstraf van 10 jaar, maar werd vrijgesproken voor moord. Ook moest hij die 10 jaar niet volledig uitzitten.

Dat drama is nog altijd niet door de familie van Shumaker verteerd. “Dat hart had naar iemand anders moeten gaan, iemand die het wel verdiende”, vond zijn zus Leslie Shumaker. “Ed heeft daarna enkel nog geleden. Terwijl Bennett een mooi leven mocht leiden. En nu krijgt hij zelfs een tweede kans met een nieuw hart.”

"David Bennett kreeg 10 jaar, zat maar 5 jaar uit. Mijn broer won een rechtszaak van 3,4 miljoen dollar tegen Bennett en Bennett werkte in het zwart, trouwde met iemand die alles op haar naam zette, opdat mijn broer nooit een cent zou krijgen van de rechtszaak," schreef ze op Facebook.

Het ziekenhuis, dat de procedure bij Bennett uitvoerde, wilde geen commentaar kwijt over het verleden van de man. “Maar het sleutelprincipe in gezondheidszorg is dat we iedereen die ziek is, behandelen”, aldus professor bio-ethiek Arthur Caplan van de universiteit van New York. “Wij maken geen onderscheid tussen heiligen en zondaars.”

- Bovendien is geen mens vrij van zonde - en, in een bevlieging kan men het hoofd kwijtraken en stommiteiten aanvangen, nietwaar? Stommiteiten door één ikje aangegaan, waar al de andere ikjes er misschien levenslang voor moeten boeten...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?Gepost door Tsenne Kikke op vrijdag 14 januari 2022 0 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht