ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tsenne Kikke's blog

Dossier Zelfkennis: de oorsprong van het leven op Aarde, een klein beetje uitgelegd

Dag beste eclecticus,

In een vorige blog trachtte ik iets naar voren brengen. Of ik daarin ietwat ben geslaagd, weet ik niet. Het doet er niet toe. In ieder geval is het interessant te beseffen wie de afgezanten waren, zijnde: de oorspronkelijke 'scheppers' van al de huidige levensvormen - of, noem het met een klein beetje verbeelding: onze 'aardse goden'. Hoogstwaarschijnlijk kwamen ze uit de ruimte, zijnde de fysieke Wereld-48, verbonden met Wereld-24. Want, zoals je weet, is een 'wonder' iets wiens oorsprong in een hogere wereld te vinden is en zich op Aarde met behulp van het fysieke deel van Wereld-12 manifesteerde.

Iets 'wetenschappelijker' uitgedrukt...

Vandaag de dag vinden we het vanzelfsprekend dat we leven tussen diverse gemeenschappen van dieren die zich met elkaar voeden. Onze ecosystemen zijn gestructureerd door voedingsrelaties, zoals orka's die zeehonden eten, die inktvis eten, die zich voedt met krill, enzovoorts. Deze en andere dieren hebben zuurstof nodig om energie uit hun voedsel te halen. Maar zo was het leven op aarde vroeger niet.

Met een omgeving zonder zuurstof en met een hoog methaangehalte zou de aarde een groot deel van haar geschiedenis geen gastvrije plek zijn geweest. Toch niet voor dieren. De vroegste levensvormen die we kennen waren microscopische organismen (microben) die signalen van hun aanwezigheid achterlieten in gesteenten van ongeveer 3,7 miljard jaar oud. De signalen bestonden uit een soort koolstofmolecuul dat door levende wezens wordt geproduceerd.

Bewijs van microben werd ook bewaard in de harde structuren (stromatolieten) die ze maakten en die dateren van 3,5 miljard jaar geleden. Stromatolieten ontstaan als kleverige matten van microben sedimenten in lagen opsluiten en binden. Mineralen slaan neer in de lagen, waardoor duurzame structuren ontstaan, zelfs als de microben afsterven. Wetenschappers bestuderen de huidige, zeldzame levende stromatolietriffen om de vroegste levensvormen op aarde beter te begrijpen.

Toen cyanobacteriën zich minstens 2,4 miljard jaar geleden ontwikkelden, vormden ze de basis voor een opmerkelijke transformatie. Ze werden de eerste fotosynthetisatoren op aarde die voedsel maakten met behulp van water en zonne-energie en daarbij zuurstof vrijgaven. Dit katalyseerde een plotselinge, dramatische toename van zuurstof, waardoor de omgeving minder gastvrij werd voor andere microben die geen zuurstof konden verdragen.

Bewijs voor deze Grote Oxidatiegebeurtenis is vastgelegd in veranderingen in gesteenten op de zeebodem die 'Banded Iron Formations' (BIF's) worden genoemd. Wanneer ondiep water, verrijkt met zuurstof, zich mengt met diep ijzerrijk water, reageert het ijzer chemisch met zuurstof (het raakt geoxideerd) en vormt ijzeroxide mineralen. Deze mineralen zinken naar de zeebodem en vormen donkere, ijzerrijke lagen in de rotsen.

Na de eerste zuurstofpuls stabiliseerde het zich op lagere niveaus waar het nog een paar miljard jaar zou blijven. Toen cyanobacteriën stierven en door het water naar beneden dreven, zorgde de ontbinding van hun lichamen er waarschijnlijk voor dat het zuurstofniveau daalde. De oceaan was dus nog steeds geen geschikte omgeving voor de meeste levensvormen die veel zuurstof nodig hadden.

Meercellig leven

Er deden zich echter andere innovaties voor. Hoewel ze veel chemicaliën kunnen verwerken, hebben microben niet de gespecialiseerde cellen die nodig zijn voor complexe lichamen. Dierlijke lichamen hebben verschillende cellen - huid, bloed, botten - die organellen bevatten die elk een specifieke taak uitvoeren. Microben zijn slechts enkele cellen zonder organellen en zonder kernen om hun DNA in te verpakken.

Er gebeurde iets revolutionairs toen microben in andere microben begonnen te leven en voor hen als organellen functioneerden. Mitochondriën, de organellen die voedsel in energie omzetten, ontwikkelden zich uit deze wederzijds voordelige relaties. Ook werd DNA voor het eerst verpakt in kernen. De nieuwe complexe cellen  - de 'eukaryote cellen' - hadden gespecialiseerde onderdelen die gespecialiseerde rollen speelden die de hele cel ondersteunden.

Cellen begonnen ook samen te leven, waarschijnlijk omdat dat bepaalde voordelen opleverde. Groepen cellen zouden zich efficiënter kunnen voeden of bescherming kunnen krijgen door simpelweg groter te zijn. Door collectief te leven, begonnen cellen de behoeften van de groep te ondersteunen door elke cel een specifieke taak te geven. Sommige cellen werden belast met het maken van verbindingen om de groep bij elkaar te houden, terwijl andere cellen verteringsenzymen aanmaakten die voedsel konden afbreken.

De eerste dieren

Deze clusters van gespecialiseerde, samenwerkende cellen werden uiteindelijk de eerste dieren, die volgens DNA-bewijs zo'n 800 miljoen jaar geleden evolueerden. Sponzen behoorden tot de vroegste dieren. Hoewel chemische verbindingen van sponzen bewaard zijn gebleven in gesteenten van 700 miljoen jaar oud, wijst moleculair bewijs erop dat sponzen zich nog eerder ontwikkelden.

De assemblage-instructies voor het lichaamsplan van een dier zitten in de genen. Sommige genen gedragen zich als dirigenten van orkesten, die de expressie van vele andere genen op specifieke plaatsen en tijdstippen aansturen om de componenten op de juiste manier samen te stellen. Hoewel ze niet onmiddellijk werden uitgespeeld, is er bewijs dat delen van de instructies voor complexe lichamen zelfs al aanwezig waren in de vroegste dieren.

Dankzij hun harde skelet werden sponzen de eerste rifbouwers op aarde. Wetenschappers zoals Dr. Klaus Ruetzler van het Smithsonian proberen de evolutie te begrijpen van de duizenden sponssoorten die vandaag de dag op aarde leven.

Ediacaraanse biota

Zo'n 580 miljoen jaar geleden (de Ediacaran Periode) was er naast de sponzen een toename van andere organismen. Deze gevarieerde zeedieren - met lichamen in de vorm van bladeren en linten - leefden 80 miljoen jaar lang naast de sponzen. Hun fossielen zijn te vinden in sedimentgesteenten over de hele wereld.

De lichaamsbouw van de meeste Ediacaran-dieren leek echter niet op die van moderne groepen. Dr. Douglas Erwin van het Smithsonian heeft aan de hand van vergelijkend ontwikkelingsonderzoek onderzocht of fossiele Ediacaran-dieren verwant waren aan moderne dieren.

Tegen het einde van het Ediacaran steeg het zuurstofgehalte en naderde het niveaus die voldoende waren om leven op basis van zuurstof in stand te houden. De vroege sponzen kunnen zelfs hebben geholpen om de zuurstof te verhogen door bacteriën op te eten en deze uit het afbraakproces te verwijderen. Sporen van een organisme met de naam Dickinsonia costata suggereren dat dit organisme over de zeebodem bewoog en zich waarschijnlijk tegoed deed aan matten van microben.

De Ediacaraanse uitsterving

Ongeveer 541 miljoen jaar geleden verdwenen de meeste Ediacaraanse wezens, wat een grote verandering in het milieu betekende die Douglas Erwin en andere wetenschappers nog steeds proberen te begrijpen. Evoluerende lichaamsbouw van dieren, voedingsrelaties en milieu-engineering kunnen een rol hebben gespeeld.

Holen die aan het einde van het Ediacaran in de fossielen zijn gevonden, laten zien dat wormachtige dieren begonnen waren met het uitgraven van de oceaanbodem. Deze vroege milieu-ingenieurs verstoorden en beluchtten het sediment, waardoor de omstandigheden voor andere Ediacarandieren werden verstoord. Terwijl de milieuomstandigheden voor sommige dieren verslechterden, verbeterden ze voor andere, wat mogelijk een verandering in soorten katalyseerde.

De Cambrische Explosie

Het Cambrium (541-485 miljoen jaar geleden) was getuige van een wilde explosie van nieuwe levensvormen. Samen met de nieuwe holbewonende levensstijl kwamen er harde lichaamsdelen zoals schelpen en stekels. Harde lichaamsdelen stelden dieren in staat om hun omgeving drastischer in te richten, zoals het graven van holen. Er vond ook een verschuiving plaats naar actievere dieren, met gedefinieerde koppen en staarten voor gerichte bewegingen om prooien op te jagen. Actieve voeding door goed gepantserde dieren zoals trilobieten kan de zeebodem, waarop de zachte Ediacaraanse wezens hadden geleefd, verder hebben verstoord.

Unieke voedingsstijlen verdeelden de omgeving, waardoor er ruimte ontstond voor meer diversificatie van het leven. In 1909 ontdekte de vierde secretaris van het Smithsonian, Charles Doolittle Walcott, de Burgess Shale fossielen die de ongekende biodiversiteit van het leven in het Cambrium onthulden. Terwijl Waptia de oceaanbodem afspeurde, groeven priapulide wormen zich in het sediment, hechtte Wiwaxia zich vast aan sponzen en zweefde Anomalocaris erboven.

Veel van deze vreemd uitziende organismen waren evolutionaire experimenten, zoals de 5-ogige Opabinia. Sommige groepen, zoals de trilobieten, floreerden en domineerden de aarde honderden miljoenen jaren lang, maar stierven uiteindelijk uit. Stromatolieten die riffen bouwen namen ook af en riffen gemaakt door organismen genaamd brachiopoden ontstonden toen de omstandigheden op aarde bleven veranderen. De dominante rifbouwers van vandaag, de harde koralen, ontstonden pas een paar honderd miljoen jaar later.

Ondanks alle veranderingen die nog zouden komen, waren tegen het einde van het Cambrium bijna alle bestaande diersoorten, of fyla, (weekdieren, geleedpotigen, ringwormen, en zo meer.) ontstaan en ontstonden er voedselwebben die de basis vormden voor de ecosystemen op aarde van vandaag.

Over de oorsprong

De oorsprong van het leven op aarde is nu eenmaal één van de allergrootste mysteries van de wetenschap. Zolang men er Gurdjieff's Scheppingsstraal en Werelden niet bij betrekt, kan men dit mysterie nooit écht begrijpen. Ik heb het gewoonweg over begrijpen, want met bewijzen komen aandraven, is onmogelijk. Zelfs jij was niet tijdens die eerste miljoenen jaren op Aarde aanwezig.

Wel zijn er verschillende antwoorden voorgesteld, die allemaal nog niet geverifieerd zijn. Om erachter te komen of we alleen zijn in het heelal, moeten we beter begrijpen onder welke geochemische omstandigheden de eerste levensvormen ontstonden. Welke water-, chemie- en temperatuurcycli stimuleerden de chemische reacties waardoor leven op onze planeet kon ontstaan? Omdat het leven ontstond in de grotendeels onbekende omstandigheden aan de oppervlakte van de vroege geschiedenis van de aarde, blijft het beantwoorden van deze en andere vragen een uitdaging.

Verschillende baanbrekende experimenten over dit onderwerp zijn, onder andere, uitgevoerd aan de Universiteit van Chicago, waaronder het Miller-Urey experiment dat suggereerde hoe de bouwstenen van het leven zich in een oersoep konden vormen.

Wanneer is het leven op aarde begonnen?

De aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. Wetenschappers denken dat de aarde 4,3 miljard jaar geleden de omstandigheden heeft gecreëerd die geschikt zijn voor leven. De oudst bekende fossielen zijn echter slechts 3,7 miljard jaar oud. In die periode van 600 miljoen jaar kan het leven herhaaldelijk zijn ontstaan, om vervolgens te worden vernietigd door catastrofale botsingen met asteroïden en kometen.

De details van deze vroege gebeurtenissen zijn niet goed bewaard gebleven in het oudste gesteente van de aarde. Sommige hints komen van de oudste zirkonen, zeer duurzame mineralen die in magma zijn gevormd. Wetenschappers hebben sporen van een vorm van koolstof - een belangrijk element in levende organismen - gevonden in zo'n 4,1 miljard jaar oude zirkoon. Het levert echter niet genoeg bewijs voor het bestaan van leven op die vroege datum.

Waar is het leven op aarde begonnen?

Twee mogelijkheden zijn in vulkanisch actieve hydrothermale omgevingen op het land en in zee te vinden.

Sommige micro-organismen gedijen goed in gloeiend hete, zeer zure omgevingen, zoals die tegenwoordig voorkomen in IJsland, Noorwegen en Yellowstone National Park. Hetzelfde geldt voor diepzee hydrothermale bronnen. Deze schoorsteenachtige bronnen ontstaan waar zeewater in contact komt met magma op de oceaanbodem, wat resulteert in stromen van oververhitte rookpluimen. De micro-organismen die in de buurt van dergelijke pluimen leven, hebben sommige wetenschappers ertoe gebracht om ze te bestempelen als de geboorteplaatsen van de eerste levensvormen op aarde.

Organische moleculen kunnen zich ook gevormd hebben in bepaalde soorten kleimineralen die gunstige omstandigheden boden voor bescherming en bewaring. Dit zou op Aarde gebeurd kunnen zijn tijdens haar vroege geschiedenis - of, op kometen en asteroïden die ze later bij botsingen naar de Aarde brachten. Dit zou suggereren dat hetzelfde proces leven zou kunnen hebben gezaaid op planeten elders in het universum.

Wat zijn de ingrediënten van leven op aarde?

Het recept bestaat uit een constante energiebron, organische verbindingen en water. Anders gezegd, het was een samenwerking van Wereld-24 (de planeten) met die van Wereld-12 (onze Zon), dat zich in Wereld-48 manifesteerde.

Zonlicht levert de energiebron aan het oppervlak, die de fotosynthese aandrijft. Op de oceaanbodem levert geothermische energie de chemische voedingsstoffen die organismen nodig hebben om te leven.

Ook cruciaal zijn de elementen die belangrijk zijn voor het leven. Voor ons zijn dat koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof en fosfor. Maar er zijn verschillende wetenschappelijke mysteries over hoe deze elementen op aarde bij elkaar zijn gekomen. Wetenschappers zouden bijvoorbeeld niet verwachten dat een planeet die zo dicht bij de zon is gevormd, van nature koolstof en stikstof zou opnemen. Deze elementen worden alleen vast onder zeer koude temperaturen, zoals in het buitenste zonnestelsel, niet dichter bij de zon waar de aarde zich bevindt. Bovendien is koolstof, net als goud, zeldzaam aan het aardoppervlak. Dat komt omdat koolstof chemisch gezien vaker bindt met ijzer dan met gesteente. Goud bindt ook vaker met metaal, dus komt het meeste ervan in de kern van de aarde terecht. Hoe zijn de kleine hoeveelheden, die aan het oppervlak zijn gevonden, daar terechtgekomen? Zou een soortgelijk proces ook op andere planeten hebben plaatsgevonden?...

Het laatste ingrediënt is water. Water bedekt nu ongeveer 70% van het aardoppervlak, maar hoeveel zat er 4 miljard jaar geleden op het oppervlak? Net als koolstof en stikstof is het veel waarschijnlijker dat water deel uitmaakt van vaste objecten die zich op grotere afstand van de zon hebben gevormd. Om de aanwezigheid van water op aarde te verklaren, stelt één theorie voor dat een klasse meteorieten, koolstofhoudende chondrieten genaamd, zich ver genoeg van de zon heeft gevormd om als waterafvoersysteem te hebben gediend.

Wat zijn de belangrijkste wetenschappelijke theorieën over hoe het leven is ontstaan? Er zijn verschillende theorieën over hoe het leven op aarde is ontstaan. Deze zijn onder andere:

1) Het leven ontstond uit een oersoep

Als afgestudeerd student aan de Universiteit van Chicago voerde Stanley Miller in 1952 een beroemd experiment uit met Harold Urey, een Nobelprijswinnaar in de scheikunde. Hun resultaten onderzochten het idee dat het leven ontstond in een oersoep.

Miller en Urey injecteerden ammoniak, methaan en waterdamp in een afgesloten glazen vat om na te bootsen wat toen de omstandigheden van de vroege atmosfeer van de aarde werden geacht. Daarna stuurden ze elektrische vonken door de container om bliksem te simuleren. Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, werden al snel gevormd. Miller en Urey realiseerden zich dat dit proces de weg had kunnen vrijmaken voor de moleculen die nodig waren om leven te produceren.

Wetenschappers geloven nu dat de vroege atmosfeer van de aarde een andere chemische samenstelling had dan het recept van Miller en Urey. Desondanks leidde het experiment tot een nieuw wetenschappelijk gebied dat prebiotische of abiotische chemie wordt genoemd, zijnde: de chemie die voorafging aan de oorsprong van het leven. Dit is het tegenovergestelde van biogenese, het idee dat alleen een levend organisme een ander levend organisme kan voortbrengen.

2) Gezaaid door kometen of meteoren

Sommige wetenschappers denken dat sommige moleculen, die belangrijk zijn voor het leven, misschien buiten de aarde worden geproduceerd. Ze suggereren dat deze ingrediënten afkomstig zijn van meteorieten of kometen.

“Een collega zei ooit tegen me: "Het is een stuk makkelijker om een huis te bouwen van Lego's als ze uit de lucht vallen”, aldus Fred Ciesla, professor geofysische wetenschappen aan de UChicago. Ciesla en zijn collega Scott Sandford van het NASA Ames Research Center publiceerden onderzoek waaruit blijkt dat complexe organische verbindingen gemakkelijk werden geproduceerd onder omstandigheden die waarschijnlijk heersten in het vroege zonnestelsel toen veel meteorieten werden gevormd.

Meteorieten kunnen dan hebben gediend als de kosmische meibloemen die moleculaire zaden naar de aarde hebben getransporteerd. In 1969 bevatte de Murchison meteoriet die in Australië viel tientallen verschillende aminozuren: de bouwstenen van het leven.

Volgens experimentele resultaten die in 2001 werden gepubliceerd door een team van onderzoekers van Argonne National Laboratory, de Universiteit van Californië Berkeley en Lawrence Berkeley National Laboratory kunnen kometen ook een lift hebben geboden aan meeliftende moleculen op aarde. Door aan te tonen dat aminozuren een vurige komeetbotsing met de aarde konden overleven, versterkte het team het idee dat de grondstoffen van het leven uit de ruimte kwamen.

In 2019 meldde een team van onderzoekers in Frankrijk en Italië dat ze buitenaards organisch materiaal hadden gevonden in de 3,3 miljard jaar oude sedimenten van Barberton, Zuid-Afrika. Het team suggereerde micrometeorieten als de waarschijnlijke bron van het materiaal. Verder dergelijk bewijs kwam in 2022 van monsters van asteroïde Ryugu die naar de aarde waren teruggestuurd door de Hayabusa2-missie van Japan. Er zijn nu meer dan 20 verschillende soorten aminozuren gevonden in de monsters van Ryugu.

Wat is chiraliteit en waarom is het biologisch belangrijk?

In 1953 publiceerden onderzoekers van UChicago een baanbrekend artikel in het Journal of Biological Chemistry dat de ontdekking inluidde van het pro-chiraliteitsconcept, dat doordringt in de moderne chemie en biologie. Het artikel beschreef een experiment dat aantoonde dat de chiraliteit van moleculen - of 'handigheid', net zoals de rechter- en linkerhand van elkaar verschillen - alle levensprocessen aanstuurt. Zonder chiraliteit zouden grote biologische moleculen, zoals eiwitten, niet in staat zijn om structuren te vormen die gereproduceerd kunnen worden.

Welk onderzoek doen wetenschappers van UChicago momenteel naar de oorsprong van het leven?

Vandaag de dag breidt het onderzoek naar de oorsprong van het leven aan UChicago zich uit. Nu wetenschappers steeds meer exoplaneten (planeten rond sterren elders in het melkwegstelsel) hebben gevonden, is de vraag wat de essentiële ingrediënten voor leven zijn en hoe we naar tekenen daarvan kunnen zoeken, in een stroomversnelling geraakt.

Nobelprijswinnaar Jack Szostak trad in 2022 toe tot de faculteit van UChicago als universiteitshoogleraar scheikunde en zal leiding geven aan het nieuwe interdisciplinaire 'Origins of Life Initiative' van de universiteit om de onderzoeksinspanningen naar de oorsprong van het leven op aarde te coördineren. Wetenschappers van verschillende afdelingen van de 'Divisie Fysische Wetenschappen' sluiten zich aan bij het initiatief, waaronder specialisten in chemie, astronomie, geologie en geofysica.

“Op dit moment krijgen we echt ongekende hoeveelheden gegevens binnen: Missies zoals Hayabusa en OSIRIS-REx brengen ons stukken van asteroïden, wat ons helpt te begrijpen onder welke omstandigheden planeten worden gevormd, en NASA's nieuwe JWST-telescoop verzamelt verbazingwekkende gegevens over het zonnestelsel en de planeten om ons heen. Ik denk dat we enorme vooruitgang gaan boeken op dit gebied,” zei Jack Szostak.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op vrijdag 26 juli 2024 0 reactie(s)


Biden verklaarde waarom hij de stap opzij zette…

Hoe men het ook draait of keert: Joe Biden kwam onder veel te veel druk te staan, maar kon zijn gezicht redden. De man, die van zichzelf denkt dat hij naar buiten toe altijd de waarheid spreekt, loog door te zeggen dat de democratie verdedigen veel belangrijker was dan zijn persoonlijke ambitie...

Om te beginnen waren de cijfers van de laatste peilingen grimmig en toonden niet alleen een achterstand voor Biden in alle zes cruciale swing states, maar ook een ineenstorting op plaatsen als Virginia en New Mexico waar de Democraten niet van plan waren massale gelden te moeten uitgeven om er te winnen.

Het land had nu eenmaal gezien wat het op het debatpodium had gezien. Met zijn 81 jaar was Biden duidelijk niet meer dezelfde figuur die hij vier jaar eerder was geweest. En terwijl de president en zijn team een vastberaden houding aannamen om door te zetten, begonnen meer van de belangrijkste stemmen van de partij in actie te komen, vastbesloten om een delicate drukcampagne te laten escaleren die erop gericht was om hem te vervangen als de Democratische genomineerde.

Op een moment dat het erop leek dat Biden de roep om een stap opzij zou kunnen weerstaan, verscheen Pelosi op MSNBC's “Morning Joe” en zei dat de partij de president, die onvermurwbaar was geweest, meer tijd zou geven om tot een beslissing te komen. De opmerking rinkelde doorheen het Capitool. Het begon duidelijk te worden dat de kandidatuur van de president en de dreigende nominatie nog geen uitgemaakte zaak waren.

Hooggeplaatste medewerkers van Biden verwachtten dat voormalig Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi, die achter de schermen werkte om anderen in de partij aan te moedigen tot het soort collectieve actie dat de president er uiteindelijk toe zou kunnen bewegen om zijn campagne te beëindigen, deze week naar buiten zou treden en mogelijk zelfs Democratische peilingen zou onthullen die Biden's ernstige politieke situatie zouden verduidelijken.

“Nancy maakte duidelijk dat ze dit op de makkelijke of de moeilijke manier konden doen,” zei een Democraat die bekend was met privégesprekken en anoniem werd gelaten teneinde openhartig te kunnen spreken. “Ze gaf ze drie weken de makkelijke weg. Het zou de harde manier worden...” Want, Biden zei in een verklaring om de daaropvolgende volgende week weer campagne te gaan voeren. Sommigen in de partij waren ervan overtuigd dat een meer directe en publieke oppositie de enige manier zou kunnen zijn om Biden ervan te overtuigen een stap opzij te zetten. Minstens een half dozijn Democraten uit het Huis en de Senaat - waaronder hooggeplaatste wetgevers - waren van plan om de president maandag en dinsdag op te roepen om de campagne te verlaten; dit, volgens een wetgever die een vooraf opgestelde verklaring had.

“We gaven hem het respect van het weekend om zijn beslissing te nemen," klonk het.

Steve Ricchetti, die Biden al kent sinds zijn tijd in de Senaat, reed vorige vrijdag naar de president in zijn huis aan de kust van Delaware. Mike Donilon arriveerde zaterdag. De twee mannen, die beiden aan Biden's zijde hadden gestaan tijdens belangrijke beslissingen over het presidentschap in 2016 en 2020, zaten op een afstand van de president, die nog steeds positief testte op Covid, en presenteerden vernietigende nieuwe informatie in een vergadering die het einde van Biden's politieke carrière zou bespoedigen.

De enige andere mensen die bij Biden in de residentie waren toen hij zondag opstond, waren first lady Jill Biden en twee andere vertrouwde assistenten: plaatsvervangend stafchef Annie Tomasini en assistent van de first lady Anthony Bernal. Om 13.45 uur deelde hij een iets grotere groep naaste medewerkers mee dat hij de avond ervoor had besloten om zijn streven naar nog een termijn te beëindigen, waarbij hij zijn brief voorlas en hen bedankte voor hun diensten. Een minuut later, voordat andere medewerkers van de campagne en het Witte Huis op de hoogte konden worden gesteld, postte hij onderstaande historische aankondiging vanaf zijn campagneaccount op de sociale mediasite X.

Tussen haakjes: Toen de eerste aankondiging van Biden geen melding maakte van het steunen van vicepresident Kamala Harris als zijn opvolger als genomineerde van de partij, volgde er een golf van paniekerige sms'jes en telefoontjes. Even later plaatste Biden een tweede bericht waarin hij duidelijk maakte dat hij Harris wel degelijk steunde.

Over Joe Biden's verklaringen...

“Het is de eer van mijn leven geweest om te dienen als jullie president, maar de verdediging van de democratie, die op het spel staat, is belangrijker dan welke titel dan ook. Ik put kracht en vreugde uit mijn werk voor het Amerikaanse volk. Maar deze heilige taak van het perfectioneren van onze unie gaat niet over mij. Het gaat over jullie. Jullie families. Jullie toekomst. Het gaat over ‘Wij het Volk’. Dat mogen we nooit vergeten en dat heb ik nooit gedaan.

Ik heb duidelijk gemaakt dat ik geloof dat Amerika op een kruispunt staat. Een van die zeldzame momenten in onze geschiedenis, waar de beslissingen die we nu nemen, het lot van ons land en de wereld gaan bepalen voor de komende decennia. Amerikanen gaan moeten kiezen, tussen vooruit of achteruit gaan. Tussen hoop en haat, tussen eenheid en verdeeldheid. We moeten beslissen: geloven we nog in eerlijkheid, fatsoen, respect, vrijheid, rechtvaardigheid en democratie. Op dit moment kunnen we degenen met wie we het oneens zijn, niet zien als vijanden, maar nog als mede-Amerikanen. Kunnen we dat doen? Is karakter in het publieke leven nog van belang? Ik geloof dat jullie het antwoord op die vragen weten, want ik ken jullie, de Amerikaanse mensen. En ik weet: we zijn een geweldig land omdat wij goede mensen zijn.

Toen ik verkozen werd, heb ik beloofd dat ik altijd eerlijk zou zijn, jullie de waarheid zou vertellen. En de waarheid is dat de heilige missie van dit land groter is dan elk individu onder ons. En degenen onder ons die deze missie koesteren, koesteren die zo diep, de missie van democratie op zich, dat we ons zouden moeten verenigen om ze te beschermen.

De laatste weken is het mij duidelijk geworden dat ik mijn partij moet verenigen in de cruciale onderneming. Ik geloofde dat mijn staat van dienst als president, mijn leiderschap in de wereld, mijn visie voor de toekomst van Amerika, me allemaal een tweede termijn lieten verdienen. Maar niets kan in de weg staan van het redden van de democratie, inclusief persoonlijke ambitie. Dus heb ik besloten dat de beste weg vooruit is om de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie. Dat is de beste manier om onze natie te verenigen.

Er is een tijd en een plaats voor lange jaren ervaring. Er is ook een tijd en plaats voor nieuwe stemmen, verse stemmen, ja jongere stemmen, en die tijd en plaats is nu.

De komende zes maanden zal ik gefocust zijn op mijn werk doen als president. Dat betekent dat ik zal doorgaan met de kosten voor hardwerkende gezinnen te verlagen en onze economie te laten groeien. Ik zal onze persoonlijke vrijheden en burgerrechten blijven verdedigen – van het recht om te stemmen tot het recht om te kiezen.

Ik zal haat en extremisme blijven veroordelen, en duidelijk maken dat er geen plaats is in Amerika voor politiek geweld, of elk geweld ooit.”

Biden zei verder dat hij “onze kinderen” gaat blijven beschermen tegen vuurwapengeweld, en onze planeet tegen de klimaatverandering. Hij zal blijven vechten voor een remedie tegen kanker. En: “Ik ga oproepen tot een hervorming van het Hooggerechtshof, want dat is cruciaal voor onze democratie.”

Biden zal ook blijven werken om Amerika sterk te houden als leider van de vrije wereld. “Ik ben de eerste president in deze eeuw die aan de Amerikaanse mensen kan zeggen dat de VS nergens ter wereld in oorlog is.” Biden zei dat hij zal blijven werken om Poetin tegen te houden, de NAVO sterker te maken, de oorlog in Gaza te beëindigen, de gijzelaars naar huis te brengen, vrede in het Midden-Oosten te bekomen, en Amerikanen die onrechtvaardig vastgehouden worden overal ter wereld terug te brengen.

“We zijn al zo ver gekomen sinds mijn aanstelling”, zei Biden. De VS was toen in de greep van de “de ergste pandemie in een eeuw, de ergste economische crisis sinds de Great Depression en de ergste aanval op onze democratie sinds de burgeroorlog”. “Maar we kwamen samen als Amerikanen en we kwamen erdoor. We kwamen er sterker, welvarender en veiliger uit.” Hij wees op de verwezenlijkingen van zijn regering. Zo is de inflatie verlaagd, nam gewelddadige criminaliteit af en ligt het aantal grensoverstekingen nu lager dan onder de vorige regering, zei Biden. “Ik hield mijn belofte om een regering te hebben die eruit ziet als Amerika en om president te zijn voor álle Amerikanen.”

“Ik stelde me vier jaar geleden kandidaat als president omdat ik geloofde dat de ziel van Amerika en het karakter van wie we zijn op het spel stond. En dat is nog het geval.” Maar Amerika is een idee dat “sterker is dan gelijk welke dictator of tiran”, zei Biden, mogelijk verwijzend naar Donald Trump, die gezegd heeft “een dictator op dag één” te willen zijn als hij aan de macht komt. De Amerikanen gaan het idee van Amerika, dat iedereen gelijk is, niet opgeven, aldus Biden.

“Over enkele maanden gaan Amerikanen het pad van de toekomst van het land kiezen. Ik heb mijn keuze gemaakt. Ik heb mijn visie kenbaar gemaakt. Ik wil onze geweldige vicepresident Kamala Harris bedanken. Ze is ervaren, ze is taai, ze is capabel. Ze is een geweldige partner voor mij en leider voor ons land geweest.”

“Nu is het aan jullie om te kiezen.” En daarbij de woorden van Benjamin Franklin te onthouden, toen hij gevraagd werd of de founding fathers kozen voor een monarchie of republiek: “Een republiek, als je die kunt houden.” Of we die republiek inderdaad kunnen behouden, “ligt nu in jouw handen”.

“Het is de eer van mijn leven geweest om deze natie ruim vijftig jaar te dienen. Nergens anders ter wereld zou een stotterend kind met een bescheiden start” op een dag achter dit bureau in het Witte Huis zitten als president van de VS. “Maar hier ben ik. Dat is wat zo speciaal is aan Amerika”, aldus Biden. “We zijn een natie van beloften en mogelijkheden, van dromers en doeners. Van gewone Amerikanen die ongewone dingen doen. Ik heb mijn hart en ziel gegeven voor ons land.” Hij zei dat hij dankbaar is voor alle steun die hij daarvoor gekregen heeft.

“Het geweldige aan Amerika is dat koningen en dictators hier niet regeren. Dat doen de mensen. De geschiedenis ligt in jullie handen. De macht ligt in jullie handen. Het idee van Amerika ligt in jullie handen. We moeten gewoon blijven geloven en onthouden wie we zijn: we zijn de Verenigde Staten van Amerika, en er is simpelweg niets dat we niet kunnen doen als we het samen doen. Dus laten we samenwerken om onze democratie te beschermen”, besloot Biden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op donderdag 25 juli 2024 0 reactie(s)


Dossier Zelfkennis: Hebben onze hersenen een eigen microbioom?

Gurdjieff: "God and microbe are the same system, the only difference is in the number of centres.”

Beste eclecticus,

Deze blog is vooral tot jou gericht, gewoonweg omdat je aan Zelfkennis doet... Eerder schreef ik: "Het is niet dat mensen iets lezen dat ze het ook kunnen begrijpen. Sterker zelfs: de mens die niet aan ware Zelfkennis doet, kan de meeste zaken onmogelijk begrijpen (in de betekenis van be-grijp-en) en dan ook niet in het dagdagelijkse leven toepassen. Zo stond er in een vorige blog, getiteld Dossier Zelfkennis: "Hoe kan je in godsnaam niet in (een) God geloven?" - eveneens aan de eclectici gericht - het volgende...

"Nor is knowledge for Gurdjieff the only ponderable imponderable; "everything in the Universe is material”: the Absolute is as material, as weighable and measurable, as the moon, or as man. If the Absolute is God it means that God can be weighed and measured, resolved into component elements, ‘calculated’, and expressed in the form of a definite formula…. Therefore the Great Knowledge is more materialistic than materialism…. I repeat: everything in the Universe is material. Ponder these words and you will understand, at least to some degree, why I used the expression ‘more materialistic than materialism’…. God and microbe are the same system, the only difference is in the number of centres.”

De bacterie en het brein - Iris Sommer en Hermie Harmsen

Wat hebben darmbacteriën met jouw hersenen te maken? Die horen daar toch helemaal niet te komen? Darmbacteriën zijn niet alleen cruciaal voor onze weerstand, maar blijken ook invloed te hebben op de hersengezondheid. Een onevenwichtige darmflora verstoort het afweersysteem, maar ook de optimale hersenwerking, wat impact heeft op aandoeningen als depressie, bipolaire stoornis, Alzheimer en Parkinson.

Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en microbioloog Hermie Harmsen leggen via een lezing uit hoe een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan gezonde darmen en een optimaal functionerend brein. Hoe kunnen we effectief onze darmgezondheid bevorderen, en welke voedingskeuzes zijn hierbij essentieel? En, kun je met gezonde voeding je stressweerbaarheid verhogen en je hersenen fit houden?

Een hoop nietszeggende blablabla. Ga dus ineens naar de 4de minuut, en aanhoor het met een enthousiaste instelling en tracht er voeling mee te hebben!... :-)

Trefwoorden, onder andere zijn: keizersnede, borstvoeding, ADHD, alcohol en psychose.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op woensdag 24 juli 2024 0 reactie(s)


Elon Musk steekt de draak met wereldleiders en miljardairs met AI-modeshow

Joe Biden in een rolstoel, Donald Trump in een gevangenisplunje, de 59-jarige Kamala Harris als ‘bikinibabe’, … Ze passeren allemaal de revue in een meest grappige videoclip die Elon Musk gisteren op X plaatste. Het gaat om een door AI-gegenereerde modeshow waarin wereldleiders en miljardairs in extravagante outfits op een catwalk wandelen.

Het rijtje aan bekende gezichten is dan ook indrukwekkend. Naast de huidige en vorige Amerikaanse president passeren onder meer ook Vladimir Poetin, paus Franciscus, Hillary Clinton, Nancy Pelosi en Kim Jong-un in opvallende outfits. Barack Obama krijgt zelfs een heleboel gedaantes, gaande van een gladiator tot een basketbaloutfit.

Ook miljardairs Mark Zuckerberg, Apple CEO Tim Cook en Jeff Bezos worden niet vergeten in de compilatie. Net als Elon Musk zelf, die zowel met een X-onderbroek als een Tesla-ruimtepak zichzelf in de maling neemt. Bill Gates wordt tot slot nog voor de gek gehouden met een blauw laptopscherm in zijn handen: een duidelijke verwijzing naar de wereldwijde IT-storing van afgelopen vrijdag.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op dinsdag 23 juli 2024 0 reactie(s)


Joe Biden stapte eindelijk uit de race!

Joe Biden nam een stap terug en is dus niet langer kandidaat om zichzelf op te volgen als president. Daarmee maakte hij een einde aan de wekenlange speculaties.

De druk op Biden om uit de verkiezingsrace te stappen was in de laatste weken wel degeljk erg groot geworden. Er werd al langer getwijfeld aan onder meer zijn leeftijd. Een desastreus debat met Donald Trump gaf bij velen eveneens de doorslag om hem niet langer te steunen voor een herverkiezing. Steeds grotere namen riepen Biden in de afgelopen dagen op om ermee te stoppen.

“Het is de grootste eer van mijn leven geweest om jullie president te zijn. En hoewel het mijn intentie is geweest om te streven naar herverkiezing, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is dat ik een stap terug zet en me alleen richt op het vervullen van mijn taken als president voor de rest van mijn termijn”, schreef hij op X.

“Op dit moment wil ik mijn diepste dank uitspreken aan iedereen die zo hard heeft gewerkt om mij herkozen te krijgen. Ik wil vicepresident Kamala Harris bedanken voor een buitengewone partner in al dit werk te zijn. En ik wil mijn oprechte waardering uitspreken voor het Amerikaanse volk voor het vertrouwen dat jullie in mij hebben gesteld. Ik geloof vandaag in wat ik altijd heb gedaan: dat er niets is dat Amerika niet aankan, als we het samen doen. We moeten gewoon onthouden dat we de Verenigde Staten van Amerika zijn.”

Het is evenwel nog niet duidelijk of dit betekent dat zij de Democratische presidentskandidaat wordt, want eerder werd binnen de partij al opgeroepen om andere partijleden de kans te geven om zich kandidaat te stellen. Bovendien is ze na vier jaar nog altijd onbekend en dan ook onbemind. Op 20 januari 2021 legde zij de eed af als de 49ste vicepresident van de Verenigde Staten. Ze werd hiermee de eerste Afro-Amerikaanse, de eerste Indiaas-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident. "Kan  Kamala Harris Trump verslaan?", is vandaag de dag hamvraag.

Donald Trump reageerde op die nieuwe wending en had al een antwoord klaar. Hij noemde Harris “nog makkelijker te verslaan dan Joe Biden...” - en, ik vrees dat hij groot gelijk heeft. Ook zei hij niet uit te sluiten dat Biden “wakker wordt en vergeten is dat hij uit de race was gestapt...” :-)

Tot besluit: Minstens 27 Democratische senatoren - een meerderheid van de 51 die in de Senaat meestemmen met de Democraten - hebben zich al publiekelijk achter Kamala Harris als presidentskandidaat geschaard. Daarnaast hebben minstens 60 Democraten uit het Huis van Afgevaardigden - van de 212 - tot nu toe hun steun uitgesproken voor Harris. Meerdere gouverneurs deden dat ook al, net zoals de voorzitters van de partij van 50 staten.

Tussen haakjes: Het begrip 'hamvraag' is afkomstig uit de radio-quiz Mastklimmen die tussen 1953 en 1957 door de NCRV werd uitgezonden. Kandidaten kregen een reeks algemene vagen voorgeschoteld en mochten bij elk goed antwoord een stapje hoger klimmen op een denkbeeldige mast. Wie de top ervan bereikte, kreeg een zogenaamde hamvraag. Werd ook die vraag goed beantwoord dan won de kandidaat de hoofdprijs, zijnde: een ham.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op zondag 21 juli 2024 0 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht