ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tsenne Kikke's blog

Paleomagnetisme en de omkering van de polen

Aan de hand van magnetische velden uit heden en verleden kun je nagaan waar gesteente ooit ontstaan is. Want die velden variëren door de tijd heen; de magnetische noord- en zuidpool zijn zelfs herhaaldelijk omgedraaid. Geoloog Mathijs Booden beantwoordde twee verwante vragen, zijnde: (1) Hoe weten we op grond van de magnetische eigenschappen waar op aarde een gesteente is gevormd - en, (2) Wat gebeurt er als de magnetische polen omkeren?

Paleomagnetisme

Eerst iets over de vorming van gesteente... De aarde heeft een magnetisch veld dat wordt geproduceerd door het bewegende vloeibare ijzer in de buitenkern. Magnetisme is een natuurkracht, net als zwaartekracht, maar werkt net wat ingewikkelder. Bij zwaartekracht trekt alles elkaar aan, bij magnetisme is er sprake van zowel aantrekking als afstoting. Bijgevolg kun je twee kanten onderscheiden waar magnetische dingen heen ‘willen’. Omdat ze ongeveer samenvallen met de draai-as van de aarde, noemen we dat de noord- en zuidpool. Tussen die polen lopen veldlijnen, die voor ons net zo onzichtbaar zijn als de zwaartekracht. De richting van zwaartekracht kun je echter wel tonen door een object te laten vallen, oftewel vrij te laten bewegen met als enige invloed de zwaartekracht. Magnetisme kun je zichtbaar maken door een magnetisch object vrij te laten bewegen. Denk aan een kompasnaald. Onderstaande afbeelding laat zien hoe de magnetische veldlijnen van de aarde ongeveer lopen.

In de buurt van de noordpool staan ze verticaal en ‘wijzen’ naar beneden. Rond de evenaar staan ze ongeveer horizontaal en in de buurt van de zuidpool weer verticaal en naar boven wijzend. Dit is de sleutel tot onderzoek naar waar op aarde een gesteente gevormd is. Als je namelijk iets kunt zeggen over de oriëntatie van het magnetisch veld bij de vorming van het gesteente (horizontaal, verticaal of iets ertussenin, vergelijkbaar met de Wet van Drie), is dat een aanwijzing voor de breedtegraad waarop het gevormd is: bij de evenaar, bij een van de polen of ergens daartussenin.

Om op aarde nú het magnetisch veld te meten, heb je in principe alleen een kompas nodig. Om iets te zeggen over het magnetisch veld toen een gesteente zich vormde, moet je iets aan het gesteente kunnen meten dat door dit magnetisme beïnvloed is. 

Stenen bestaan uit kristallen, waaronder vaak ook magnetische. Het meest voorkomend is het mineraal magnetiet (Fe2+Fe3+2O4), dat bestaat uit de elementen ijzer en zuurstof. Het ontstaat onder andere als basaltisch magma afkoelt. Als het magma stolt (bij circa 900 °C), is het nog zo heet dat de kristallen hun magnetische eigenschappen constant aanpassen aan het aardmagnetisch veld. Als het gesteente afkoelt tot onder de 580 °C, kan dat niet meer en liggen de magnetische eigenschappen vast. Gemiddeld nemen ze op dat moment de richting van het aardmagnetisch veld over en die houden ze vast zolang ze onder de 580 °C blijven. Deze eigenschap heet paleomagnetisme. 

We kunnen dat paleomagnetisch veld miljoenen jaren later nog meten, in feite gewoonweg door een kompasnaald in de buurt van het gesteente te houden. In het eenvoudige geval dat het gesteente horizontaal is gevormd en ook zo is blijven liggen, kun je dan vaststellen dat het paleomagnetisch veld bijvoorbeeld onder een hoek van 60 graden met het aardoppervlak staat, terwijl het aardmagnetisch veld ter plaatse onder een hoek van 40 graden staat. Dan is het gesteente blijkbaar wat dichter bij de pool gevormd en richting de evenaar geschoven sinds de vorming. 

Magmatische (stollings)gesteenten zijn de voornaamste bron van paleomagnetische gegevens. Maar als magnetische deeltjes ergens neerdwarrelen als sediment, bijvoorbeeld: magnetietkristallen als onderdeel van een zandafzetting, kan er ook een paleomagnetisch veld worden vastgelegd. 

Bij metamorfose – als de mineralen in het gesteente veranderen door vooral grote druk of hoge temperatuur – kan het paleomagnetisch veld weer worden ‘gereset’ als de temperatuur boven de 580 °C uitkomt. Als het later weer afkoelt, kun je dan in principe de breedtegraad vaststellen waarop de metamorfose heeft plaatsgevonden, maar niet meer de breedtegraad waarop het gesteente oorspronkelijk gevormd is.

Omkering

Uit paleomagnetisch onderzoek blijkt dat het aardmagnetisch veld op geologische tijdschaal nogal grillig is. De precieze locatie van de magnetische noord- en zuidpool verandert in de loop der tijd (polar wander). Het is zelfs zo dat de magnetische noord- en zuidpool in het verleden vaak zijn omgekeerd. Dat kwam onder meer aan het licht toen onderzoekers op grote schaal het paleomagnetisme van de (basaltische) oceaankorst in kaart brachten. Omdat oceaankorst langs een centrale rug ontstaat (en daarbij het aardmagnetisch veld vastlegt) wordt er in een bepaalde periode overal langs de rug gesteente met hetzelfde paleomagnetisme gevormd. Wat blijkt: als je je verwijdert van de mid-oceanische ruggen, klapt het paleomagnetisme af en toe om en dat gebeurt symmetrisch aan weerszijden van de ruggen (bekijjk onderstaande afbeelding). De enige mogelijke conclusie is dat het aardmagnetisch veld af en toe omklapt.

De polariteit van het aardmagnetisch veld wordt opgeslagen in de gesteenten die nieuw gevormd worden (hier: ijzerrijke basalten bij mid-oceanische ruggen). Door onderzoek naar de polariteit en de ouderdom van het gesteente is te bepalen hoe het aardmagnetisch veld miljoenen jaren terug georiënteerd lag.

Inmiddels is tot in groot detail vastgelegd wanneer dat allemaal precies gebeurd is. Daaruit blijken twee dingen. Ten eerste: er zijn geen langere periodes zonder duidelijk magnetisme, het omklappen gaat geologisch gezien dus blijkbaar vrij plotseling. Al zijn er soms wel tussenpozen van misschien enkele duizenden jaren waarin het aardmagnetisch veld sterk verzwakt (maar niet omklapt). 

Ten tweede: er is niet echt een systematiek te ontdekken in de frequentie van het omklappen: er zijn periodes waarin het lange tijd constant is, periodes waarin het vaak wisselt, maar niets dat echt een voorspellende waarde heeft. Het huidige aardmagnetisch veld is al zo’n 770.000 jaar constant en de laatste keer dat het magnetisch veld tijdelijk afzwakte, was 41.000 jaar terug. Er is geen reden aan te nemen dat dit snel gaat veranderen (maar ook niet dat het hetzelfde blijft). 

Als het magnetisch veld omklapt, is dat geologisch gezien vrij snel, maar naar menselijke maatstaven een langgerekte gebeurtenis, vermoedelijk in de orde van enkele duizenden jaren. Wat zo’n proces precies in gang zet, is nog niet bekend. Maar wel dat het even duurt voor het bestaande magnetisme van de kern is weggeëbd en vervangen door een omgekeerde variant. Gedurende die tijd is er dus sprake van nauwelijks of geen aardmagnetisch veld. Een kompas werkt dan niet. In de ruimte zouden satellieten blootstaan aan veel meer straling van de zon, door geladen deeltjes die onder normale omstandigheden worden afgebogen door de magnetische veldlijnen. De atmosfeer zou in zo’n periode ook sneller eroderen: geladen deeltjes van de zon kunnen dan met hoge snelheid inslaan op de hoge atmosfeer, waarbij moleculen in de ruimte geslingerd worden. Dat is hoe Mars zijn atmosfeer is kwijtgeraakt. Wat precies de impact op het leven op aarde is, is niet zo duidelijk. Het magnetisch veld is in het verleden vaak omgeklapt zonder tot duidelijke uitsterving te leiden. De impact valt dus misschien wel mee. Maar dat onze technologische beschaving er op allerlei manieren last van gaat hebben, staat wel vast. 

Bron: Geografie.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op maandag 21 oktober 2024 0 reactie(s)


Wat doe je als een vriend, familielid of geliefde verandert in een complotdenker?

Yvonne kan steeds moeilijker omgaan met haar broer Harold, sinds hij een complotdenker is geworden. Ze kreeg al het advies om een meta-gesprek te voeren: om niet in discussie te gaan over wat wel of niet waar is, maar bijvoorbeeld over de vraag wat kritisch denken eigenlijk is, en over onderling gedeelde waarden. Maar wat als ze wél op de inhoud wil ingaan?

Yvonne: “Ik merk dat ik nu in een fase ben beland waarin ik in het gezelschap van Harold ieder politiek of maatschappelijk onderwerp mijd. Maar toch zou ik het liefst wel gewoon ook over dat soort onderwerpen kunnen praten. Als je dat soort onderwerpen moet mijden, en je alleen over koetjes en kalfjes kan praten, wat stelt zo’n broer-zus-relatie dan nog voor?”

Het is geen makkelijke weg, want als ze rechtstreeks zou inhakken op de onbewezen theorieën zou ze geen vooruitgang boeken, weet Philipp Schmid. Als taal- en communicatiewetenschapper ontwikkelt hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen technieken die artsen kunnen gebruiken om in gesprek te treden met mensen die een vaccin weigeren. Kan Yvonne daar iets aan hebben in haar situatie?

Kracht van de tegenstander

Philipp Schmid: “Zeker. De belangrijkste overeenkomst is dat je iemand tegenover je hebt die iets gelooft dat vreemd en onbewezen is en zelfs schadelijk kan zijn, zoals in het geval van ongegronde weerstand tegen vaccins. Het verschil is wel dat er bij een dokter en een patiënt al een soort natuurlijke rolverdeling is, waarbij de dokter de expert is en de patiënt niet. Ook al is dat evenwicht in autoriteit misschien verstoord, in de basis is het helder, en daar kun je op voortbouwen. Dat is tussen een broer en zus niet zo, het kan in zo’n familierelatie een issue zijn wie ‘de slimste’ is en wie iets van de ander wil aannemen, dat kan spanning opleveren.”

Als we aannemen dat Yvonne erin slaagt om het gesprek met haar broer gaande te houden, zijn er volgens Schmid ruwweg drie stappen nodig om uiteindelijk over de inhoud te kunnen praten. En de complottheorie te weerleggen. Of op zijn minst een opening te vinden naar twijfel – en daarmee naar versterkte eensgezindheid.

Die stappen zijn ontleend aan het project Jitsu Vax, een samenstelling van Jiu Jitsu en vaccinatie. Jiu Jitsu is een vechtkunst waarin je om te winnen gebruik maakt van de kracht van je tegenstander. Zo werkt het ook in deze gesprekstechniek, door inleving en begrip krijg je de gesprekspartner waar je wilt en voer je een ‘empathisch weerleggend interview’.

Stap 1: Stel open vragen

In de eerste stap komt het erop aan om een gesprekssfeer te creëren die gebaseerd is op empathie. Dit is in lijn met de psychologie van de ‘motiverende gespreksvoering’, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt als mensen verteld moet worden dat hun alcoholconsumptie te hoog is – ook dan werkt directe confrontatie averechts. Als we er niet bewust bij nadenken, stellen we makkelijk gesloten vragen, die erg sturend zijn: ‘Vind jij zelf ook niet dat je veel drinkt?’

In deze eerste stap moet je juist vooral open vragen stellen. Wat vind je van dit vaccinatieprogramma? Wat vind je van klimaatverandering? Wat vind je van de verkiezingen? Schmid: “Hierdoor begint de ander te praten. En dat is heel belangrijk om de zogenaamde attitude roots van de persoon te begrijpen. Voor vaccinatiegesprekken hebben we elf verschillende attitude roots geïdentificeerd die mensen ertoe aanzetten om in misinformatie te geloven. Maar op elk gebied bestaan zulke roots. Denk bijvoorbeeld aan religie: als iemand religieus is en je zou dit negeren in je argumentatie, zou je niets bereiken.”

Stap 2: Geef bevestiging

Deze stap is voor wetenschappers en dokteren het moeilijkste, zegt Schmid. “Het komt erop neer dat je de 'attitude root' van de ander nu eerst moet gaan bevestigen. Yvonne zal haar broer Harold ergens gelijk in moeten geven. Ga in zijn verhaal op zoek naar dat ene sprankje waarheid. Ook als de gehele complottheorie volkomen lariekoek is, zal er toch wel ergens iets in zitten dat je kunt beamen.”

Dat kan knap lastig zijn als het bijvoorbeeld gaat om een theorie waarin reptielen een rol spelen in de wereldheerschappij. “De afstand kan groot zijn. En toch is er altijd wel een overeenkomst te vinden. Als iemand de overheid wantrouwt, kun je bijvoorbeeld zeggen dat er inderdaad heel veel voorbeelden zijn van overheden die op geen enkele manier te vertrouwen waren. Ik kom uit Duitsland, van 1933 tot 1945 heeft het naziregime experimenten gedaan op onschuldige gevangenen. Of denk aan de Tuskegee-studie in de Verenigde Staten (1932-1972). Daarin heeft de Amerikaanse overheid Afro-Amerikanen op totaal onethische manier gebruikt als proefpersonen, in de zoektocht naar een medicijn tegen syfilis. Dit resulteert onder bepaalde groepen Afro-Amerikanen nog steeds in wantrouwen tegen de overheid. En je zou kunnen zeggen: met goede grond. Ik vertrouw ook niet altijd op de overheid, zeker niet blind. We moeten op zijn minst kritisch zijn.”

Stap 3: Weerleg de onzin

Als je voldoende onderling vertrouwen hebt opgebouwd of hervonden, en je hebt de ander bevestigd in zijn manier van denken, kan je voorzichtig beginnen aan het weerleggen van de onjuiste opvattingen. “Een arts kan wijzen op zijn jarenlange ervaring en zeggen dat hij het bewijs zelf heeft gezien in de praktijk. Als zus kan je dat niet zeggen tegen je broer. Maar je kunt wel zeggen: ‘Ik vertrouw de overheid ook lang niet altijd, en zeker niet blind. In dit geval zijn er goede redenen om de overheid wél te vertrouwen, ik heb bijvoorbeeld gelezen…’ En dan kun je op specifieke informatie wijzen.”

Bron: Nemo Kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op zondag 20 oktober 2024 0 reactie(s)


Waarom hebben vrouwen seks? Enig idee?

Seks heeft weinig of niets met het onderwerp 'Zelfkennis' te maken, omdat het eerder tegen het dierlijke in de mens aanleunt. Toch is het interessant om aan de weet de komen hoe het menselijke lichaam, als voertuig van een zogenaamde Innerlijke Zelf, machinaal in elkaar steekt - en, hoe mensen er eventueel mee kunnen omspringen. Laten we het ditmaal over vrouwen en seks hebben...

Zo las ik dat vrouwen 1.006 redenen hebben om te seksen. 1.006, omdat er 1.006 aan de enquête deelnamen, en wees gerust: ieder van hen 'doet het' voor weloverwogen, of onbewuste, eigenzinnige redenen.

Maar in de antwoorden ontbraken twee primordiale ingrediënten, namelijk: 'liefde' en Liefde-met-een-hoofdletter. Och, ongekend is onbemind. Tenslotte verlangt Moeder Natuur slechts één enkel ding van eeniedere mens, en dat is: de onsterfelijkheid van de mensheid verzorgen. Hoe je 'het' doet, waar en met wie je 'het' doet, speelt geen rol. Moeder Natuur is onverbiddelijk. Haar motto is: zorg voor het nageslacht! Het is dan ook dankzij dit beginsel dat wij ons bestaan hier op Aarde te danken hebben, nietwaar?

Waarom mannen seksen, is algemeen geweten. Maar vrouwen?... Weet jij het? Wel, je kunt het naar het schijnt allemaal lezen in een boek, geschreven door Cindy Meston en David Buss, twee hooggewaardeerde psychologen. Het werk draagt de titel 'Why Women have Sex: Understanding Sexual Motivations From Adventure To Revenge (and Everything In Between)'.

Een opvallende constante is dat het leeuwendeel van de redenen helemaal niets te maken heeft met romantische gevoelens, of zelfs niet met de zucht naar fysiek genot. Om te weten wat vrouwen dan wel behelst om zich aan de vleselijke lusten over te geven, ondervroegen beide auteurs een representatief staal van 1.006 vrouwen over de gehele wereld. Hun conclusie: vrouwen vrijen uit fysieke, emotionele en materiële overwegingen: om hun zelfbeeld op te vijzelen, om hun man/vrijer/partner niet te verliezen, vanwege de zucht naar begeerd te worden, maar ook omdat ze tijdens de seksdaad worden verkracht, of tot seks gedwongen worden, en zo meer.

Het 6-letterwoord (liefde) komt dus amper ter sprake. Verveling verdrijven, de vrede bewaren, zichzelf afhankelijk van de ander maken, en zelfs het verzachten van een migraine zijn grotere motivaties voor een stevige vrijpartij. Dat liefde niet altijd een grote rol speelt, blijkt ook het feit dat 60% van de universiteitsstudentes regelmatig met iemand 'slaapt' die niet hun liefje is. Hun redenen zijn divers: van 'het leven is te kort om er niet van te profiteren', tot: 'om mijn seksuele vaardigheden te verbeteren'. Zo heeft houdt elk meisje, of vrouw, er haar eigen redenen op na.

Circa 80 % van de ondervraagde vrouwen geeft 'het behoud van een rustig leventje' aan als reden. Seks bedrijven om met de partner te kunnen onderhandelen over huishoudelijke taakjes, werd eveneens veel genoemd. Het krijgen van een royale maaltijd, of cadeautjes, blijkt voor een op de tien een reden om met een man het bed in te duiken. En dit laatste is dan ook één van de redenen waarom sommige vrouwen vreemd gaan, nadat ze in de eerste plaats van de andere man de nodige aandacht hebben verkregen, natuurlijk - want, dit is ook één van de voorwaarden die bij dat kat-en-muisspel horen. O ja: sympathie lijkt ook nog een reden om te vrijen. En, vergeet vooral de motivatie 'weerwraak' niet. Promotie op het werk verkrijgen, kan ook het verleidingsmechanisme in gang zetten. 'Nieuwsgierigheid', of 'lust voor avontuur' kunnen voor vrouwen een reden zijn om te seksen. En, machtswellustige dames gebruiken seks om de sekspartner in het gareel te houden. Zo van: "als hij braaf is, mag hij wel eens..." De lijst is té lang om hier afgedrukt te worden. Kortom, vergeet niet: er zijn minstens 1.006 redenen. :-)

Van het thema 'Liefde' is het hart van vol, gewoonweg omdat elke mens naar datgene hunkert dat hij in wezen zelden of nooit zal kunnen verkrijgen. Liefde wordt bezongen in liedjes, in films, in romans, in gedichten, in de kunstwereld, et cetera. 'I love you' van hier, 'Je t' aime' van daar, 'Ik hou van jou', van links, 'Yo te amo' van rechts. Het klinkt allemaal mooi in de oren, en die oren staan niet enkel en alleen in verbinding met onze verbeeldingswereld, maar vooral met onze dierlijke instincten.

Laten we nu niet de laatste sprankeltjes romantiek verpulveren, ophouden met al dat geschrijf, en stilaan afronden...

Seksen kan in het algemeen worden aanzien als een 'stoom afblazen' - of: als een 'zichzelf ontlasten'. Daarom raadde Gurdjieff de mens een propere zakdoek of wc-pot aan. :-) Och, tussendoor een beetje humor mag ook wel, nietwaar?

In wezen zou met elkaar seksen een uitwisseling van energieën kunnen zijn. En, indien men geen kortsluitingen in eigen lichaam wil veroorzaken, doet men er best aan om het met iemand van het andere geslacht te doen. En nogmaals: de primaire bedoeling is om voor het nageslacht te zorgen dat zich achteraf manifesteert in het baren van een kind. Maar, naar het schijnt kan men ook de energieën in zichzelf opsparen teneinde 'iets in zichzelf te baren'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op zaterdag 19 oktober 2024 0 reactie(s)


Zo heb je de maan nog nooit gezien

Een kleurrijke wereld, met extreem hoge bergen en peilloos diepe kraters? Het ziet er vreemd uit, toch is deze bijzondere ‘foto’ gebaseerd op echte wetenschappelijke metingen.

De maan is in werkelijkheid een kleurloze stenen bal. De Apollo-astronauten hadden ruim een halve eeuw geleden het gevoel dat ze in een ouderwetse zwart-witfilm terecht waren gekomen, met louter grijstinten. Dat wij de maan vaak als een geelwit hemellichaam zien, komt doordat maanlicht in werkelijkheid gereflecteerd zonlicht is.

Toch bestaan er wel degelijk subtiele kleurverschillen op het maanoppervlak, veroorzaakt door kleine variaties in samenstelling van het maangesteente. De 19-jarige Oekraïense amateurastronoom Ildar Ibatullin heeft die kleine tintverschillen kunstmatig aangepast en vervolgens enorm versterkt. Blauwe tinten duiden nu op materiaal dat relatief veel ijzer bevat; in de oranje gebieden komt juist meer aluminium voor.

Ibatullin gebruikte daarnaast waarnemingen van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter om het reliëf van het maanoppervlak in beeld te brengen. Het LOLA-instrument aan boord van deze succesvolle maansonde (Lunar Orbiter Laser Altimeter) heeft gedetailleerde hoogtekaarten van de maan gemaakt met behulp van een laser. Ook die hoogteverschillen zijn hier enorm overdreven weergegeven.

Bergachtig

Vanwege hun scherpe, puntige schaduwen werd in de zeventiende en achttiende eeuw vaak aangenomen dat de bergen op de maan inderdaad extreem steil zijn. Dat is in werkelijkheid niet het geval: het maanoppervlak is relatief glooiend; de scherpe schaduwen ontstaan doordat de maan geen dampkring heeft. De hoogteverschillen zijn overigens wel indrukwekkend: er is een verschil van circa twintig kilometer tussen het hoogste en het laagste punt op de maan.

Wat op dit bijzondere beeld vooral opvalt, is dat het gebied rond de zuidpool van de maan veel bergachtiger is dan het noordelijk halfrond. Uitgerekend dit geaccidenteerde terrein is het het reisdoel van veel onbemande maansondes. Ook de eerste bemande landing in het kader van NASA’s Artemisproject moet daar plaatsvinden, naar verwachting binnen drie jaar.

Bron: Eos Wetenschap

Tussen haakjes: (Volgens de Internationale Astronomische Unie heeft de maan maar liefst 9.137 kraters vanwege de inslagen van meteorieten, die anders op onze aarde zouden zijn gevallen - alhoewel een Chinese studie uit 2020 met kunstmatige intelligentie berekende dat het er 109.956 zijn).

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op donderdag 17 oktober 2024 0 reactie(s)


Dossier Godsdiensten: Driemaal zwaaien met een kip boven jouw hoofd

Vanaf zaterdag 12 oktober vieren de orthodoxe Joden Jom Kipoer waarbij kleine kinderen evenals grote mensen met een kip rond hun hoofd zwaaien... :-)

De joodse jaartelling, of joodse kalender, rekent vanaf het jaar waarvan het jodendom aanneemt dat de schepping van de wereld heeft plaatsgevonden. Anders gezegd: iets van een 5.785 jaar geleden. Op grond van de Tenach, de bijbel van het jodendom, wordt 'de schepping' namelijk geacht te hebben plaatsgevonden in het jaar 3761 voor de gangbare jaartelling en dus niet 4,5 miljard geleden.

Die Tenach bevat dezelfde 39 bijbelboeken als het Oude Testament, maar in een andere volgorde. Naast de Tenach kent het jodendom de Talmoed, die ook eisen en verhalen bevat.

Het nieuwe jaar begint op Rosj Hasjana, een gewichtige tweedaagse periode van gebed en inkeer, die in september of oktober van onze gregoriaanse kalender valt.

In de Tenach staat beschreven, dat op Jom Kippoer twee geitenbokken als zondenoffer en een ram als brandoffer voor het hele volk Israël werden geofferd. Daarnaast werd een stier geofferd voor de zonden van de hogepriester en zijn familie. Allereerst werd het lot gebruikt om te bepalen welk geitje geslacht zou worden als zondenoffer en welke als 'zondebok' zou fungeren.   

Jom Kippoer is de Hebreeuwse naam voor 'Grote Verzoendag'. Rosj Hasjana en Jom Kipoer worden tezamen ook wel de 'Jamiem Nora'iem', 'de ontzagwekkende dagen', genoemd. De 10 dagen vanaf Rosj Hasjana tot en met Jom Kippoer heten 'de dagen van inkeer'.

Op Wikipedia lezen we, onder andere, dat Jom Kippoer het plechtigste feest is van die 10 dagen en 25 uren duurt. Het is een dag van de Grote Sabbat, dag van volledige rust waarop de ziel moet gestraft worden voor zijn zonden, de dag van rechtspraak. Het was de ene dag dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betrad om te pleiten voor God's volk.

Vreemd hier is dat (1) bezieldheid verward wordt met 'ziel' en (2) dat hier wordt geschreven dat 'de ziel kan zondigen'..., zonder enige verder uitleg met betrekking tot het stoffelijke lichaam, en (3) dat de ziel als mannelijk wordt vertaald; wetende dat zielen altijd vrouwelijk van geaardheid zijn en gekristalliseerd uit de zogenaamde 'Zielenzee'. Maar, we lezen verder...

Op deze dag wordt noch brood noch water benuttigd, door Joodse mannen boven 13 jaar en door vrouwen boven de 12 jaar. De gelovigen blijven van ‘s ochtends tot ‘s avonds in de synagoge. De aanwezigen mogen geen leren schoeisel dragen; dit, als soort van pijnigen voor de zonden. Men mag zich niet wassen, geen seksueel omgang hebben, er mag niet worden gewerkt, en zo meer. Verder wordt veel witte kleding gedragen als symbool voor onschuld of zuiverheid. Nergens ter wereld is dat zo goed te zien als in Israël, waar het leven zo goed als stil ligt tijdens Jom Kippoer. Wegen zijn leeg, restaurants sluiten, tv en radio gaan op zwart. Bussen en treinen rijden niet en ook vliegvelden zijn dicht.

Noteer vooral hoe sterk men de nadruk legt op 'zonde' en 'pijnigen', alsof we nog immer ten tijde van Mozes leven.

(Tussen haakjes: In 1973 maakte het Egyptische leger gebruik van deze feestdag om Israël te overvallen.)

Tijdens het feest vindt er een Kaparot, het boeteoffer, plaats. Dit moet ons herinneren aan de zondebok, alleen slachten ze hier een levende kip of vis. Een bok werd in de tijd van de Tempel op Kippoer voor de verzoening van het volk de woestijn ingestuurd. Het dier werd eerst beladen met de mensenzonden van het voorbije jaar vooraleer te worden weggestuurd om achteraf in de woestijn te creperen. Het begrip 'zondebok' dat de Nederlandse taal kent, is afkomstig van dit ritueel. In het heden is het doneren van geld aan de armen een andere manier van symbolische ‘vrijkoping’.

Ook, volgens de Talmoed, wordt op Jom Kippoer de zonden jegens God vergeven wanneer de mens zijn zonden tegenover zijn medemens heeft goedgemaakt. Kippen helpen hier dus bij. Gelovigen betuigen hun spijt jegens anderen die ze gekwetst hebben. De zonden die men tegenover anderen heeft gepleegd, moet men ook opsommen tegenover God. De Vidoej, een lijst met alle mogelijke zonden, wordt gemakshalve opgezegd door de gemeenschap.

Het Ne’ilagebed, het laatste gebed van de dag, is de afsluiter van de hele dag. Hierbij schenkt de priester vergiffenis aan de gelovigen en worden ze aangemaand zich aan hun beloftes te houden en zo weinig mogelijk te zonden.

Het gebruik van de kaparot, zijnde: driemaal een kip rond het hoofd zwaaien, die vervolgens geofferd wordt, herinnert aan eerdere tijden in het jodendom. Maar, indien je interesse hebt om het ritueel met de kip zélf eens  uit te voeren, volgen hierna de nodige instructies.

Men neme een kip voor een vrouw, en een haan voor een man, (en een stier voor een priester?). Hou deze in de rechterhand vast en spreek nu vervolgens driemaal bijbelteksten uit Psalmen en Job uit. Zwaai het nog levende dier drie keer omheen je hoofd, en zeg: "Dit is voor mij inwisselbaar, dit is mijn plaatsvervanger, dit is mijn verzoening – deze kip/haan/stier zal de dood ingaan, en ik zal een lang en goed leven ingaan, in vrede...".

Natuurlijk gaat kaparot nochtans gepaard met enorm veel dierenleed, waarmee helemaal geen rekening wordt gehouden: de dieren staan uren - en soms dagen - in krappe, warme kooien te wachten op hun dood. In de meeste gevallen: zonder eten of drinken. 

Vanuit de traditie zijn ook allerlei andere varianten mogelijk: vissen, plantaardige ingrediënten, of geld. Dit laatste is gebruikelijk onder orthodoxe Joden die geen kippen kunnen krijgen, of daar bezwaar tegen hebben. Zij zwaaien driemaal met het geld om hun hoofd en zeggen dezelfde formule, maar vervangen het woord ‘kip’ door ‘geld’ en ‘dood’ door tsedaka (liefdadigheid) dus: ‘Dit geld zal naar tsedaka gaan, en ik zal... enzovoort.’

Vroeger beleefde men godsdienst op een veel strengere manier. Tegenwoordig is men ietwat gemazuchtiger geworden, maar de godsdienst zélf blijft alleszins bestaan. Een mooi chassidisch verhaal vertelt hierover het volgende:

“De Baäl Sjem Tov ging, wanneer er een catastrofe dreigde, naar een plek in het bos. Daar stak hij vuur aan en sprak een vurig gebed uit voor God waarna de ramp werd afgewend. Wanneer tijdens het leven van zijn opvolger, de Magied van Mezeritsj, een ramp zijn volk bedreigde, dan ging hij naar dezelfde plek in het bos, en zei: ‘Meester van het universum, ik weet niet hoe ik het vuur moet ontsteken, maar ik ken wel het gebed. Laat dat genoeg zijn.’ En het was genoeg.

Toen Rebbe Mosje Leib Sasov later de gemeente van een ramp moest redden, ging hij naar dezelfde plek in het bos en zei met gebroken stem: ‘Meester van het Universum, ik weet niet hoe ik het vuur moet aanmaken. En ook het gebed ken ik niet. Maar ik ken wel de plek in het bos. Laat dat genoeg zijn.’ En het was genoeg.

Jaren later, toen het de beurt was van de Ruzjiner Rebbe om Israël van een ramp te behoeden, zat hij op een stoel in de kamer, zijn hoofd rustend op de handen en sprak: ‘Meester van het Universum, ik weet niet hoe ik het vuur moet ontsteken; het gebed ken ik niet, en ook de plek in het bos is mij onbekend. Ik kan slechts het verhaal vertellen. Laat dat genoeg zijn.’ En het was genoeg.”

Zo, dat was het dan alweer - en, indien je nog op zoek bent naar de één of andere godsdienst is al dat kippengezwaai misschien wel iets voor jou. Wees er dus als de kippen bij.

Het gemakkelijkste zou zijn - indien je jezelf een '(bij)gelovige' waant - is om gewoonweg niet meer te zondigen. Maar, 'k geef toe: zondigen ligt nu eenmaal in de geaardheid van elke mens. Stoppen met zondigen zou lijden betekenen, en daar wil niemand iets van weten. Nochtans heeft 'bewust lijden' zin, naar het schijnt.

De Joden, die indertijd 'de mens, of het symbolische Lam, die de zonden van de mensheid wegnam', hebben gekruisigd, leven met het diepe geloof dat al dat kippengezwaai effectief hun zonden wegneemt. Godzijdank is het slechts een geloof en geen écht weten.

In elk geval kunnen ze, eenmaal van hun zonden bevrijd, opnieuw 365 dagen lang gaan zondigen, totdat de volgende kip er het leven bij laat. Eigenlijk doen we in het katholicisme net hetzelfde door te gaan biechten - om, eenmaal uit die biechtstoel - lekker terug te kunnen zondigen, nietwaar?

Tot besluit: nog enkele foto's van 'ontwikkelde mensen' uit de 21ste eeuw, die echt waar geloof hechten aan hetgeen ze uitvoeren. 'k Zie jou daar al in het midden van het dorp, of stad staan, met de armen in de lucht, met zo'n kip boven je hoofd, en maar draaien en zwaaien, terwijl je hardop stukken uit de Bijbel leest...

De kans is groot, dat mensen jou muntstukjes zullen toewerpen.

Och, we mogen er niet mee lachen! Een godheid, via een godsdienst dienen, moet op eender welke manier kunnen geschieden, vooral als het diens wil is...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!



Gepost door Tsenne Kikke op maandag 14 oktober 2024 0 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht