ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Qigong

Het begrip qigong is vrij recent, maar de huidige oefeningen zijn wel gebaseerd op oudere tradities, zoals de dierendansen van de Chinese sjamanen. Het gaat om een opeenvolging van samenhangende en herhaalde houdingen of bewegingen, die gepaard gaan met een specifieke ademhaling. Hoewel qigong zelf geen gevechtskunst is, wordt het wel vaak gebruikt als aanvulling op martiale kunsten.

Het woord qì, of chi, betekent 'levensadem'. Het is de kracht die stroomt door alles wat leeft. Het woord gong betekent 'werk' of 'vaardigheid'. Tezamen betekent het: de vaardigheid om met qì om te gaan, het te beheersen, en vloeiend doorheen ons lichaam te laten stromen. Zo zorgt qigong voor het bevorderen en behouden van de gezondheid en voor harmonie van lichaam en geest.

Qi wordt - hoe verwarrend ook - ook als Chi geschreven. Zo kennen we, bijvoorbeeld, de woordjes Tai Chi (en niet Tai Qi), en Qigong (en niet Chigong)."

Er zijn vele vormen en oefeningen in qigong. Sommige zijn haast bewegingloos, andere juist heel levendig en sierlijk. Omdat ze helpen een innerlijk evenwicht te verkrijgen, worden ze ook door beoefenaars van gevechtskunsten, zoals taijiquan en shaolinquan (kungfu), toegepast.

Qigong wordt voornamelijk beoefend om te ontspannen, te ontstressen en om de gezondheid te bevorderen, vooral de Medische Qigong. Het reikt de beoefenaar een methode aan om zelf de controle over lichaam en geest te bewaren en gezondheid te promoten. Dit leidt tot een gezond en lang leven; in die zin, dat een mens er in slaagt zijn volledige levenspotentieel te benutten.

Organisaties gespecialiseerd in qigong


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in qigong op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht