ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Osteopathie

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze dat gebruik maakt van de uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie. Het is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van zowel het bewegingsapparaat als van organen en weefsels van het lichaam. Manueel, omdat de osteopaat het onderzoek en de behandeling uitvoert met de handen.

Het woord 'osteopathie' betekent letterlijk 'ziekte van de beenderen'. In de 19de eeuw werd de osteopathie ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still (1828 - 1917) uit de Verenigde Staten. Hij meende dat bij veel ziekten de oorspronkelijke oorzaak te vinden was in het mobiliteitsverlies van beenderen of gewrichten. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit nadelige effecten op de gezondheid heeft. Still ontwikkelde deze methode om met zijn handen minder beweeglijke weefsels op te sporen, de beweeglijkheid ervan te kunnen herstellen en zo ziekten te kunnen genezen of voorkomen.

Stills' opvattingen over de oorzaak van ziekte dateren van voor de tijd dat bacteriën, virussen en andere oorzaken bekend waren. De filosofie van Still moet dan ook in de tijdgeest worden geplaatst waarin deze is ontstaan.

Osteopathie wordt ook wel 'de kunst van het aanpassen' genoemd, omdat de therapeut het gehele lichaam weer aanpast aan de normale, ontspannen toestand; een toestand, die door alle stress en gestoorde bewegingen wordt ontregeld. Oorzaken hiervan zijn, onder andere: de computer, de luie stoelen, niet voldoende beweging en het niet beoefenen van sport.

Osteopaten stellen, onder andere, dat ze door het betasten van de schedel een diagnose kunnen stellen door de 'stroming en pulsaties' van het hersenvocht te voelen en dat zij het ritme hiervan kunnen beïnvloeden bij wijze van therapie. Deze tak van de osteopathie wordt 'cranio-sacraaltherapie genoemd.

Osteopaten werken bijvoorbeeld ook vanuit de buik. Zo beweren ze, dat ze - door speciale handgrepen via de buik uit te voeren - ze elders in het lichaam meer ruimte kunnen doen ontstaan.

Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook beweging van alle cellen, weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Ook geldt dit voor de inwendige organen. Denk aan de peristaltiek, de ademhaling en orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling), maar ook aan de lichaamsvloeistoffen, zoals het bloed, de lymfen en hersenvocht.

Osteopathie is - naar het schijnt - enkel en alleen effectief voor nekpijn, en in mindere mate voor lage rugpijn. Ook is het sterk verwant aan de chiropraxie, uitgevoerd door een chiropractor.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in osteopathie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in osteopathie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht