ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Osteopathie: een alternatieve behandelwijze, gebaseerd op beweeglijkheid van lichaamsweefsels

Osteopathie is een manuele methode, vooral gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en de fysiologie.
door Tsenne Kikke - zondag 17 februari 2013 1:05

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze dat gebruik maakt van de uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie. Het is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van zowel het bewegingsapparaat als van organen en weefsels van het lichaam. Manueel, omdat de osteopaat het onderzoek en de behandeling uitvoert met de handen.

Het woord 'osteopathie' betekent letterlijk 'ziekte van de beenderen'. In de 19de eeuw werd de osteopathie ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still (1828 - 1917) uit de Verenigde Staten. Hij meende dat bij veel ziekten de oorspronkelijke oorzaak te vinden was in het mobiliteitsverlies van beenderen of gewrichten. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit nadelige effecten op de gezondheid heeft. Still ontwikkelde deze methode om met zijn handen minder beweeglijke weefsels op te sporen, de beweeglijkheid ervan te kunnen herstellen en zo ziekten te kunnen genezen of voorkomen.

Stills' opvattingen over de oorzaak van ziekte dateren van vóór de tijd dat bacteriën, virussen en andere oorzaken bekend waren. De filosofie van Still moet dan ook in de tijdgeest worden geplaatst waarin deze is ontstaan.

Osteopathie wordt ook wel 'de kunst van het aanpassen' genoemd, omdat de therapeut het gehele lichaam weer aanpast aan de normale, ontspannen toestand; een toestand, die door alle stress en gestoorde bewegingen wordt ontregeld. Oorzaken hiervan zijn, onder andere: de computer, de luie stoelen, niet voldoende beweging en het niet beoefenen van sport.

Osteopaten stellen, onder andere, dat ze door het betasten van de schedel een diagnose kunnen stellen door de 'stroming en pulsaties' van het hersenvocht te voelen en dat zij het ritme hiervan kunnen beïnvloeden bij wijze van therapie. Deze tak van de osteopathie wordt 'cranio-sacraaltherapie genoemd.

Osteopaten werken bijvoorbeeld ook vanuit de buik. Zo beweren ze, dat ze - door speciale handgrepen via de buik uit te voeren - ze elders in het lichaam meer ruimte kunnen doen ontstaan.

Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook beweging van alle cellen, weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Ook geldt dit voor de inwendige organen. Denk aan de peristaltiek, de ademhaling en orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling), maar ook aan de lichaamsvloeistoffen, zoals het bloed, de lymfen en hersenvocht.

Osteopathie is - naar het schijnt - enkel en alleen effectief voor nekpijn, en in mindere mate voor lage rugpijn. Ook is het sterk verwant aan de chiropraxie, uitgevoerd door een chiropractor.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met osteopathie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Maureen-Helma Gepost op: 19/02/2013 6:29:15
Maureen-Helma

Ondanks dat ik niet van 'contacten' via het internet wil onderhouden kan ik het niet nalaten te reageren op dit artikel. De ondertoon is niet correct en voelt dus niet goed aan:  '' er wordt niet alleen beweert, er wordt ook aangetoond'' ... Still's ontdekkingen (methode) gelden vandaag nog steeds! ...osteopathie is zoveel meer dan behandelen van nekpijn! ... en weet dat manueel therapie en chiropractie hun bestaansrecht uit de osteopathie komt!!!

Zo, voor alles de eerste keer. Daarmee sluit ik nu af.


Tsenne Kikke Gepost op: 20/02/2013 3:32:45
Tsenne Kikke

Dit is geen diepgaand artikel, maar het heeft enkel en alleen een 'encyclopedisch karakter', en dus gebaseerd op studies, 'objectieve' bevindingen en resultaten.

Wijzelf zijn geen osteopaten. Dit betekent, dat we enerzijds de ervaring missen en anderzijds geen reden vinden om er reclame over te maken, of er een kleurtje aan te geven opdat het mooier oogt. We gaan dus voort op hetgeen anderen zeggen en schrijven.

Op wiki, bijvoorbeeld, eindigt de tekst over Osteopathie met: "Eind 2010 werd het rapport van het Federaal Kenniscentrum gepubliceerd. Hierin wordt geconcludeerd dat de effectiviteit beperkt is: enkel voor nekpijn en in mindere mate voor lage rugpijn. Daarom wordt aanbevolen geen terugbetaling door de ziekteverzekering te voorzien."

Op de Engelstalige versie lezen we ongeveer iets identiek, namelijk: "According to the U.K. National Health Service, the use of osteopathy is not always based on science, and there is no good evidence that osteopathy is effective for any health condition other than back pain and helping recovery after hip or knee operations. There is no good evidence that osteopathy is an effective treatment for asthma, painful periods, shoulder pain, headaches or migraines, sinusitis, stress or depression, even though it is sometimes used for these conditions."

Van zodra deze rapporten officieel worden tegengesproken, zal de tekst in Encyclopedia Spiritulia worden aangepast - beloofd.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht