ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Homeopaat

Een homeopaat praktiseert homeopathie, maar in wezen zijn er twee verschillende soorten homeopaten. De eerste groep werkt volgens de principes van Hahnemann, de andere groep wijkt daar volledig van af.

Natuurlijk kunnen we de apothekers, drogisten, en alle andere voortverkopers, als derde groep aanduiden, omdat ze homeopathische middelen verkopen die kant en klaar door de farmaceutische industrie worden aangemaakt.

De eerste soort doet aan homeopathie die op het gelijksoortigheidsprincipe van Samuel Hahnemann (1755-1843) berust. Dat wil zeggen, dat men ervan uitgaat dat een stof die een bepaald effect heeft het omgekeerde effect zal hebben als die is verdund tot een zogeheten infinitesimale dosis. Zo gebruikt men vaak een homeopathisch middel op basis van brandnetel om bepaalde vormen van jeuk te behandelen.

Deze  klassieke homeopaten, die nog geheel volgens de leer van Hahnemann werken, noteren precies alle symptomen, inclusief verschijnselen die soms door regulier werkende artsen irrelevant worden geacht. Vervolgens wordt in verdunning een middel toegediend, waarvan men gelooft dat dit onverdund diezelfde verschijnselen zou geven.

Maar wat hierbij belangrijk is, en daarom verschillend van de andere methode is, dat men slechts met één welbepaald ingrediënt werkt. De redenatie achter deze methode is dat men vrij spoedig weet of het middel ja dan neen werkt. Indien er geen beterschap wordt vastgesteld, wordt er een ander middel voorgeschreven en dan weet men ook precies dat dat specifiek middel niet het juiste was. Ook schijnen ze te weten dat één middel een bepaalde uitwreking heeft, en ander middel een totaal andere, maar tezamen kunnen ze elkaar, bijvoorbeeld, tegenwerken, oftewel elkaar annihileren. - en, indien de patiënt beterschap ondervind, weten ze niet welk middel precies die beterschap heeft bezorgd.

Daar regelrecht tegenover staat de klinische homeopathie. Deze is meer gericht op de ziekte en minder op de persoon. Het zoeken van het passende middel wordt daarmee een stuk eenvoudiger: er zijn minder ziektes dan mensen. Ook worden er doorgaans lagere potenties gebruikt en, zoals reeds vermeld - vaak ook meerdere middelen tegelijk: complex-homeopathie genoemd.  De redenatie achter het gebruik ervan is dat je door meerdere middelen tegelijkertijd in te zetten je de kans vergroot dat het juiste middel erbij zit.

Maar beide methoden zijn gericht op het versterken van de eigen defensie door het stimuleren van het inherent zelfgenezend vermogen, de vis medicatrix naturae.

Ook moet worden vermeld, dat er homeopaten zijn, die zich ook in dierengeneeskunde hebben gespecialiseerd.

Organisaties geregistreerd als homeopaat


  • Vind nog meer organisaties geregistreerd als homeopaat op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht