ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fysiotherapeut

Mogelijk ook bekend als kinesist of kinesitherapeut.

Fysiotherapeut, of kinesitherapeut, is een beschermd beroep. Zo zijn Belgische kinesitherapeuten ingeschreven bij het RIZIV en Nederlandse fysiotherapeuten zijn ingeschreven in het BIG-register.

De fysiotherapeut, of kinesitherapeut, doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.

Het doel van de behandelingen kan bijvoorbeeld zijn: verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam - optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening - pijn verminderen.

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doe je ook vaak zelf oefeningen thuis. Deze oefeningen helpen om je bewust te maken van de beste manier om je te bewegen en om weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam.

Veel klachten in het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan: pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten - zwelling van gewrichten - krachtsvermindering - bewegingsbeperking - stijfheid - problemen met bewegen - evenwichtsstoornissen - ademhalingsproblemen - vermoeidheidsverschijnselen, of conditievermindering.

Daarnaast zorgt de fysiotherapeut voor preventie, advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen.

Organisaties geregistreerd als fysiotherapeut


  • Vind nog meer organisaties geregistreerd als fysiotherapeut op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht