ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zou cranio-sacraaltherapeut een beschermd beroep moeten worden?

Cranio-sacraaltherapie is niet altijd voor het behandelen van baby's aangewezen...
door Tsenne Kikke - donderdag 2 februari 2012 11:35

Van zodra je een boekje hebt gelezen over het onderwerp cranio-sacraaltherapie kun je morgen gerust een goudkleurig plaatje op jouw gevel aanbrengen waarop je jezelf als cranio-sacraaltherapeut naar de buitenwereld toe profileert. De vraag is dus: in welke mate is dit verantwoord?

Wat cranio-sacraaltherapie precies inhoudt, vind je in onze rubriek 'Encyclopedia'.

Zelfs fysiotherapeuten, die aan cranio-sacraaltherapie doen, lopen risico’s. Bijvoorbeeld ...

Een 64-jarige therapeut uit het Gelderse De Steeg, bij wie een baby na een behandeling stierf, werd op 23 december 2011 veroordeeld tot slechts een half jaar cel, voorwaardelijk. Voor de rechtbank in Arnhem stond nochtans vast dat het meisje van 3 maanden overleed door de behandeling van de cranio-sacraaltherapeut. Bij deze therapie worden baby's soms dubbelgevouwen of diep gebogen.

De officier van justitie had ook een werkstraf geëist van 240 uur. De rechtbank heeft die eis naast zich neergelegd. De volledige uitspraak is te vinden op rechtspraak.nl (onder LJN: BU9133, Rechtbank Arnhem, 05/500420-08), waarvan hier de link.

De rechtbank achtte bewezen dat op 3 oktober 2007 een drie maanden oud baby'tje uit de gemeente Rheden door de behandeling van de fysiotherapeut, die aan cranio-sacraaltherapie deed, was overleden. De fysiotherapeut had het meisje eerst in zijligging gebracht en het halsje en het nekwerveltje van de baby minutenlang gebogen gehouden.

De vader en moeder van het meisje, en de vrouw van de verdachte, waren daarbij aanwezig. Toen het baby'tje vanuit die foetushouding probeerde met strekneigingen van het hoofd uit deze foetushouding te komen, zijn die door verdachte tegenhouden. De ouders constateerden na beëindiging van de behandeling dat het kind blauwe lippen had en geen teken van leven meer gaf. Toen het baby'tje Marlou niet meer reageerde, raakte de man in paniek. Hij liet het kindje in eerste instantie aan haar lot over.

Een patholoog-anatoom heeft na sectie geconstateerd dat het slachtoffertje is overleden aan multi-orgaanuitval na een periode van ernstig zuurstofgebrek. Het baby'tje was vóór de behandeling gezond en wel, oordeelden neurologen.

In eerste instantie, verklaarde de verdachte, liet het baby'tje zaaggeluidjes horen die hij interpreteerde als 'een beetje in slaap, lekker rustig ademend.' De rechtbank oordeelde dat de gehoorde ademhalingsgeluiden, het zwaaien met de linkerarm, het volpoepen van de luier, het rustig en slap worden van het lichaam en het ontstaan van een witte gloed en blauwe lippen, echter hadden moeten worden geïnterpreteerd als 'klinische verschijnselen van lichamelijke nood'.

De verdachte heeft in 1990 in de Verenigde Staten een opleiding tot cranio-sacraaltherapeut gevolgd maar kon geen certificaten voorleggen. Hij heeft tot 2004 met grote regelmaat behandelingen uitgevoerd, maar na 2007 bijna geen meer. Omdat de therapeut al jaren niets meer had gedaan, achtte de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen dat de therapeut niet bekwaam was en niet bevoegd kon worden geacht tot het toepassen van cranio-sacraaltherapie. Het feit dat de man dacht aan een ontspannen baby'tje maakte duidelijk dat de man niet bekend (meer) was met de risico's van zo’n craniobehandeling van zuigelingen, meende de officier.

De officier van justitie had een werkstraf geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. De rechtbank achtte de onbekwaamheid echter niet bewezen. De rechtbank was van mening dat de man foute handelingen heeft verricht. Ook vond de rechtbank het vreemd dat de man klinische verschijnselen verkeerd heeft geïnterpreteerd. De rechtbank heeft daarom de laatste eis van de officier van justitie overeind gehouden: een voorwaardelijke straf van een half jaar.

Zo lezen we: “Gelet op de mate van verwijtbaarheid, het wettelijk strafmaximum, de tijd die is verstreken sinds de fatale avond van 3 oktober 2007 en de persoonlijke omstandigheden van verdachte zoals hiervoor weergegeven, zal de rechtbank de gevangenisstraf geheel voorwaardelijk opleggen.

De benadeelde partij heeft overeenkomstig het bepaalde in artikel 51b van het Wetboek van Strafvordering opgave gedaan van de inhoud van de vordering, strekkende tot vergoeding van geleden schade, bestaande uit de kosten van de begrafenis van [slachtoffer]. De benadeelde partij [vader slachtoffer] vordert een bedrag van € 2.855,16, te vermeerderen met wettelijke rente vanaf 5 november 2007. De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat de vordering kan worden toegewezen, waarbij zij tevens de schadevergoedingsmaatregel heeft gevorderd. “
 
Nabericht: Begin januari 2012 is de therapeut bij het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep gegaan. De man claimt dat het meisje niet door zijn behandeling kan zijn overleden.

Medici waarschuwen voor dit soort therapieën. Vooral voor huilbaby's is er een wildgroei aan therapieën. Sommige therapeuten proberen de baby terug te brengen in de foetushouding. De foetushouding belemmert de ademhaling. Het dubbelvouwen, of buigen van de baby, kan niet alleen zorgen voor ademhalingsproblemen, maar ook kan het ruggenmerg worden geknikt.

Besluit: Mensen zijnde, trachten we anderen met de allerbeste bedoelingen te helpen en te steunen. Geen mens doet bewust kwaad en iedereen handelt zoals hij/zij door het eigen brein wordt gedicteerd. Geen mens doet bewust kwaad, gewoonweg omdat geen mens bewust leeft. Toch niet in de ware betekenis van het woordje ‘bewust’.

Lees, bijvoorbeeld, het boek: ‘Op zoek naar het wonderbaarlijke’, geschreven door P.D. Ouspensky, waarin fragmenten worden beschreven van de leer die George Ivanovich Gurdjieff ons vorige eeuw bracht.

Maar in de wereld van het alternaïeve prefereren de meeste mensen om vanuit de wereld van slaap - waarin ze onwetend permanent vertoeven - andere hulpbronnen aan te spreken. Hulpbronnen, die er een roeping van hebben gemaakt anderen te helpen en gelukkig te maken. En speciaal voor die mensen publiceer ik hieronder - met veel plezier zelfs - twee filmpjes van medium Jomanda.

Geniet ervan, houd een zakdoek bij de hand om je tranen op te drogen, en droom van de allermooiste dingen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht