ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

EFT

Mogelijk ook bekend als emotional freedom techniques.

Emotional Freedom Techniques, afgekort tot EFT, zijn vereenvoudigde ontspanningstechnieken, afgeleid van de 'Thought Field Therapy'. Vertaald, wordt het 'Emotionele Bevrijdingstechniek' genoemd.

De principes achter EFT zijn oorspronkelijk ontdekt door Dr. Roger Callahan, een klinisch psycholoog, die gefascineerd was door de studie van de energiesystemen van het lichaam. In 1980 ontdekte hij toevallig dat door het eenvoudig kloppen op bepaalde eindpunten van energiemeridianen, emotionele klachten spontaan verdwenen. Hij ontwikkelde een therapie en noemde die de 'Thought Field Therapy' (TFT).

Gary Craig, NLP- master en makelaar met een achtergrond als civiel ingenieur en leerling van Dr. Calahan, ontwikkelde een vereenvoudigde versie van TFT en ontdekte tevens dat de techniek ook goede resultaten heeft bij fysieke problemen en ziektes. Gary noemde zijn versie EFT (Emotional Freedom Techniques).

EFT gaat uit van de veronderstelling dat 'De oorzaak van alle negatieve emoties, een verstoring is in het energiesysteem van het lichaam'. Deze techniek wordt toegepast om onder andere trauma's, fobieën, lichamelijke of psychosomatische klachten - zoals: hoofdpijn, migraine, rugpijn - en verslavingen te behandelen. Het doel van de techniek is desensitisatie, bestaande uit het langzaam laten wennen aan situaties die angst veroorzaken, waarbij de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen wordt geneutraliseerd.

Bij EFT tikt men met de vingertoppen op specifieke punten op het lichaam terwijl men zich concentreert op de fysieke, emotionele of psychische pijn. Dit tikken zou naar het schijnt de emoties losweken, waardoor de negatieve lading, die verbonden is aan de oorspronkelijke ervaring van de klacht, of het probleem, verdwijnt. De energie zou dan opnieuw vrijelijk stromen en men voelt zich in evenwicht, omdat de spanning, of emotionele lading van een probleem of klacht is afgenomen en men er emotioneel en fysiek zou van zijn bevrijdt.

Anders gezegd: zodra men de negatieve lading van een bepaald trauma, herinnering, symptoom, ongemak of kwaal weghaalt, voelt men de negatieve emotie (pijn, angst, verdriet, onrust, enzovoorts), die er voordien mee gepaard ging niet langer. EFT beweert dus dat men de klacht, of probleem (1) kan plaatsen, (2) loslaten en (3) vergeten.

Om EFT toe te passen, is het bovendien niet nodig dat men zich de oorspronkelijke ervaring daadwerkelijk herinnert. In zeer veel gevallen heeft men zelfs geen flauw idee van wat de oorsprong van de negatieve ervaring is. Volgens traditionele psychologische methodes moet men dan eerst diep in zichzelf op zoek gaan naar deze ervaring, vooraleer men kan beginnen met de verwerking ervan. Bij EFT zou dit niet het geval zijn.

Indien men zich de oorspronkelijke ervaring wél herinnert, blijft die herinnering wel degelijk bestaan maar eraan terugdenken, zou naar het schijnt geen slecht gevoel meer geven.

EFT maakt gebruik van de meridianen uit de Chinese genezingsleer als koppeling tussen lichaam en geest. Elke sterk geladen herinnering of angst wordt gezien als verstoring in het meridiaanstelsel en de eindpunten van de meridianen worden dan ook beklopt om de verstoring weer te ontstoren. Daarnaast maakt EFT gebruik van specifieke kennis over hoe mensen hun onprettige ervaringen kunnen loslaten. Het fenomeen van het vasthouden of blokkeren wordt in de EFT 'psychological reversal' genoemd.

Deze psychological reversal moet worden opgeheven omdat het therapie compleet blokkeert. Dat tijdelijk opheffen kan middels affirmaties terwijl er op een ontstoorpunt wordt getikt. Het toepassen van de kennis van het tijdelijk opheffen van psychological reversal en het wegtikken van verstoringen is de essentie van EFT. Daarnaast wordt de intensiteit voor en na de behandeling een waarde gegeven.

Psychological reversal is het fenomeen waarbij het onderbewustzijn tegenwerkt. Psychological reversal wordt veroorzaakt door negatief denken over jezelf. De voorbereiding her-oriënteert de door psychological reversal omgedraaide energie tijdelijk en zorgt zo voor de ideale, maar ook noodzakelijke, voorbereiding voor de tik-procedure. Psychological reversal voorkomt compleet dat de tik-procedure werkt. De voorbereiding is een affirmatie doen terwijl je het gevoelige punt op je linker borst masseert of op het KC punt tikt. Aangezien psychological reversal veroorzaakt wordt door negatief denken over jezelf, is het logisch om een affirmatie te gebruiken om de psychologische reversal (tijdelijk) op te heffen.

De affirmatie luidt: "ik accepteer mezelf helemaal en volledig ondanks ....(vul in jouw specifieke probleem)". Doe de voorbereidende affirmatie krachtig en hardop, met nadruk op compleet accepteren. Zeg de affirmatie 3 à 4 keer.

Daarna kan de verstoring worden ontstoort met de tik-procedure, zijnde een serie van tikbewegingen op bepaalde plaatsen van het lichaam.

Tik, bijvoorbeeld, met de toppen van de eerste twee vingers op de verschillende punten van boven naar beneden op het lichaam terwijl je je aandacht bij de herinnering houdt door een geheugensteuntje: een samenvatting van een à twee woorden. Circa 7 keer tikken per punt.

Soms kan er nog iets blijven nahangen en dan wordt de affirmatie ietwat aangepast. Verander je affirmatie om aan te geven dat het gaat om het overgebleven deel van de klacht: ik accepteer mezelf helemaal en volledig ondanks het overgebleven deel van ."

Als je werk geen effect heeft gesorteerd, moet je wel verder blijven aanpassen.

EFT mag niet worden verward met Emotionally Focused Therapy, een model voor relatietherapie, gebaseerd op de hechtingstheorie.

Enkele voorbeelden van Emotional Freedom Techniques op YouTube:

1) http://www.youtube.com/watch?v=gvHIilsh2ug

2) http://www.youtube.com/watch?v=27u6AbcWTFc

Organisaties gespecialiseerd in eft


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in eft op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht