ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Chinese Geneeskunde

Chinese geneeskunde, ook bekend als Traditionele Chinese geneeskunde, TCG afgekort, is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Het wordt ook beschouwd als onderdeel van de Oosterse geneeskunde, waarvan de wortels liggen in het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme. Ze vindt haar oorsprong in een unieke, veelomvattende en systematische theoretische structuur waaronder de theorie van de Vijf Elementen, het meridiaanstelsel van het menselijk lichaam, Yin-Yang en andere systemen. Elke behandeling wordt uitgevoerd volgens dit filosofische raamwerk.

De Chinese geneeskunde is vaak complementair aan de Westerse, doch eerder oorzaakgericht dan symptoomgericht. De westerse arts onderzoekt de symptomen, de Chinese dokter richt zich op zowel lichaam als geest.

De twee verschillende wijzen van redeneren hebben de twee verschillende manieren van genezen elk in een andere richting gestuurd. De westerse geneeskunde houdt zich voornamelijk met ziekten en ziekteverwekkers bezig die ze vaststelt, als apart geval behandelt, probeert te veranderen, te beheersen of te vernietigen. De westerse arts begint met een symptoom en kijkt dan wat er achter zit; de precieze oorzaak van een bepaalde ziektes. De ziekte kan wel verschillende delen van het lichaam aantasten, maar blijft zelf een tamelijk nauwkeurig omschreven verschijnsel. Een goede diagnose betekent een gedetailleerde beschrijving van een klein onderdeel. Artsen denken analytisch, zij ontleden de lichamelijke verschijnselen als met het mes van een chirurg, om er uiteindelijk één oorzaak uit te halen.

De Chinese arts daarentegen richt zijn aandacht op zowel de lichamelijke als de geestelijke kenmerken van het individu. Alle informatie die van belang is en zowel het symptoom als de algemene karaktertrekken van de patiënt omvat, wordt bij elkaar gebracht en samengevoegd tot dat wat men in de Chinese geneeskunde het 'disharmonisch patroon' noemt.

De Chinese methode is dus holistisch, gebaseerd op het idee dat elk deeltje pas begrepen kan worden als het in samenhang met het geheel wordt gezien. Daarom worden symptomen niet herleid tot hun oorzaak maar als deel van het geheel beschouwd. Als iemand een bepaald symptoom vertoont, kijkt de Chinese geneeskunde hoe dit past in het totale lichaamspatroon van de patiënt. Bij iemand die gezond en in harmonie is, zijn er geen onrustbarende symptomen, en is er mentaal, lichamelijk en spiritueel evenwicht. Wanneer hij ziek wordt is dat een symptoom van totaal lichamelijk gebrek aan evenwicht dat ook in andere aspecten van zijn of haar leven en gedrag aanwezig is. Het begrijpen van dit totale patroon, met het symptoom als deel ervan, is de uitdaging waarvoor de Chinese geneeskunde zich gesteld ziet. Het Chinese systeem is dus niet minder logisch dan het westerse, alleen minder analytisch.

Binnen ons lichaam stroomt de energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd. Dit twaalf paar meridianen, elk verbonden met de dieper gelegen structuren, zoals de organen, zorgen voor de balans tussen yin en yang. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten, 365 in getal. Elk punt heeft een eigen invloed op de stroom van energie. Door, bijvoorbeeld, een naald in een punt te steken, of door er met de duim druk op uit te oefenen, wordt de energie in beweging gezet, of blokkades losgemaakt.

In elk punt kan de plaatselijke energie worden versterkt, maar als er een teveel van energie in aanwezig is, kan hetzelfde punt worden gedraineerd.

In de wereld van de Chinese geneeskunde treft men zeer veel Chinese geneeswijzen aan, waaronder acupunctuur, meridianenleer, tuina, qigong, acupressuur, shiatsu, Chinese kruiden- en voedingsleer, ooracupunctuur, voetreflexologie, massages, pols- en tongdiagnose, moxatherapie, werken met meridiaankogels,  enzovoorts.

Organisaties gespecialiseerd in chinese geneeskunde


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in chinese geneeskunde op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over chinese geneeskunde


De Vijf Elementen
De Vijf Elementen
Jean Haner
10/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht