ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Happinez heeft Toña Wong Chung het over het belang van seksualiteit…

Hoe kom je in jouw hart?
door Tsenne Kikke - donderdag 19 november 2020 20:17

De Nederlandse 44-jarige Toña Wong Chung is ruim 25 jaar holistisch energetisch (relatie)therapeut en holistisch coach in haar eigen behandelcentrum en opleidingsinstituut 'Healing Space'. Anders gezegd: sinds haar 19de verjaardag. In 2015 publiceerde ze het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’. Daarin vertelde ze over haar seksualiteit en het in balans brengen van haar hart.

“In mijn leven vloeien de gewone, de hartstochtelijke en de heilige momenten naadloos in elkaar over. Het is maar net waartoe het moment zich opent en elke sensatie is welkom. Seksualiteit is een manier om mijn energie te laten stromen en om mezelf te uiten. Daarmee is het een cruciaal onderdeel van wie ik ben en hoe ik door het leven wil gaan. Het is ook heel belangrijk binnen een relatie: wat je met seks tot uitdrukking kunt brengen, kan op geen enkele andere manier. Ik heb mijn seksualiteit wel moeten veroveren. Tot mijn 20e heb ik veel pijn gehad bij seks; haast na elke vrijpartij stond ik huilend onder de douche met een brandende vagina. Veel vrouwen kampen met soortgelijke problemen, weet ik nu, en denken dat het normaal is. Dat dacht ik toen ook, maar dat is het niet.”

Overgave

“Voor mij veranderde het radicaal toen ik met mijn man Marcelino, met wie ik nu zestien jaar samen ben, seks durfde te verbinden met liefde. Sindsdien geniet ik ervan. In mijn praktijk merk ik dat steeds meer mensen seksuele problemen hebben, omdat ze niet tevreden zijn met hoe ze eruitzien. Bij seks gaat het in essentie om de verhouding die je hebt met je eigen lichaam. Er is een bepaalde mate van overgave nodig om je ervoor te kunnen openen en dat lukt niet als je je schaamt voor je lichaam. Dan wordt seks moeilijk. Bij seksueel plezier gaat het niet om de buitenkant, maar om de binnenkant: hoe je je over jezelf voelt, de verbinding die je maakt. Er gaat ook niks verloren als je ouder wordt, merk ik, integendeel. Onze seks wordt steeds beter. Naarmate je meer geheeld bent vanbinnen, kun je ook je seksualiteit heler ervaren.”

De keizer

“Het hart gaat over verbinding. Pas betrekkelijk recent is ontdekt dat er ook zenuwcellen in het hart zitten. Dat je denkt met je hart is dus helemaal niet zo gek. Dat wisten de Chinezen altijd al: in hun traditionele geneeskunde wordt awareness in het hart geplaatst. Als je bewust bent in je hart, zeggen zij, ben je bewust in de situatie, in het hier en nu. Om dat te kunnen zijn, moet je hart in balans zijn: open, maar tegelijkertijd goed beschermd. In de Chinese geneeskunde wordt het hart ‘de keizer’ genoemd, en het hartzakje ‘de lijfwacht van de keizer’. Die metaforen geven aan hoe het moet zijn: zonder toestemming van de lijfwacht mag niemand de vertrekken van de keizer binnenkomen. In het ideale geval staat je hart dus niet zo ver open dat iedereen maar naar binnen kan marcheren en je kan kwetsen, maar is de poort ook niet zo hermetisch afgesloten dat niets of niemand je kan raken.”

Samen naar huis

“Een hart in balans voelt wanneer het open mag zijn en de energie van het moment kan toelaten, en wanneer het dicht mag om zichzelf te beschermen. De meeste mensen die ik behandel, worstelen op een of andere manier met die balans. Ik merk zelf vaak aan de groepen die ik begeleid hoe het met mijn hart gaat. Als alles vanzelf loopt, is het in orde. Maar als het knettert met iemand in de groep, ga ik hard aan het werk. Dan is het tijd voor zelfonderzoek: lijkt die persoon op mijn vader of mijn moeder? Heb ik ergens onverwerkte pijn? Of ben ik gewoon moe en kan ik daarom weinig hebben? Pas als ik weet wat het is en iets in mezelf oplos, kan de verbinding tot stand komen. Ieder lid van de groep vertegenwoordigt een aspect van mij. We zijn allemaal één, leert mijn hart me, en we gaan samen naar huis.”

Bron: Happinez - Liddie Austin

Prachtige tekst, vind ik. De kunst bestaat er uit om in dat 'hart' terecht te komen. Ik bedoel: niet door jouw aandacht ernaar te richten, te denken of te verbeelden dat je je daar bevindt - want, dan zit je nog altijd in jouw hoofd - maar, door er daadwerkelijk in te verblijven.

Nu mag je er duizenden boeken over lezen, honderdtallen werkgroepen bijwonen of cursussen volgen: voor de meerderheid is en blijft het een bijna onmogelijke taak. Toch zullen velen zich blijven verbeelden dat ze effectief in hun hart kunnen zitten. Och, het is hen gegund.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winkeluitbater: "Kan ik u helpen."...
Bezoeker: "Nee, dank u! Ik kijk gewoonweg eventjes rond..."
Kortom: Véél te veel bezoekers, die Spiritualia niet ondersteunen...

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht