ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mesologie verbindt wetenschappelijk medische kennis met die van de traditionele geneeswijzen

Mesologie beschikt over meerdere therapeutische maatregelen, waaronder: fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, homeopathie en voedingsleer.
door Tsenne Kikke - zaterdag 29 december 2012 1:10

De term 'mesologie' werd voor de eerste maal in 1860 door Louis-Adolphe Bertillon geïntroduceerd, met de bedoeling een tak in de biologie te creëren, die de relatie tussen de omgeving en het organisme beter zou kunnen omschrijven. Veel later breidde hij het uit in de richting van de sociologie.

Vandaag de dag wordt de term vooral in de Franse taal gebruikt, evenals in het Portugees. In het Engels wordt het eerder door het woord 'ecologie' (in 1866 door Ernst Haeckel geïntroduceerd) vervangen.

In onze gewesten staat mesologie tegenwoordig eerder bekend als een complementaire geneeswijze, die reguliere medische kennis combineert met kennis uit de alternatieve geneeswijzen, waaronder de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG), de Ayurveda, de Orthomoleculaire Geneeskunde, de Homeopathie en de Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). Dit gebeurt zowel in onderzoek en behandeling van vooral chronische- of onbegrepen gezondheidsklachten.

Zo wordt vandaag beweerd dat het begrip 'mesologie' afgeleid is van het woord 'mesoderm'. Uit het mesoderm ontwikkelen zich, tijdens de embryonale fase, het bindweefsel, de bloedvaten en de weefsels voor het afweersysteem van het menselijk lichaam. In het mesoderm vindt de reactie van de mens op een prikkel plaats. Een prikkel kan zowel van buiten- als binnen het lichaam komen, omdat de mens voortdurend in contact staat met zijn omgeving. De reactie op een prikkel is bepalend voor het evenwicht in het menselijk functioneren. Als de reactie verstoord is, kan er een (chronische) ziekte ontstaan, die bij elk mens in verschillende klachten tot uiting kan komen.

Het mesologisch onderzoek en de behandeling zijn voornamelijk gericht op het mesoderm. De mesoloog heeft verschillende onderzoeksmethoden om deze dysfuncties vast te stellen : de anamnese, de polsdiagnostiek, de tongdiagnostiek, lichamelijk onderzoek en de EFD. Door de verschillende methoden transparant te maken worden alle aspecten van de patiënt bij de diagnose en de behandeling betrokken.

Mesologie is een beschermd beroep en de mesoloog dient de praktijk volgens vastgestelde richtlijnen uit te oefenen en zich regelmatig bij te scholen. Mesologen staan geregistreerd bij het Nederlands Register voor Mesologie (NRM) en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Mesologie (NVVM). Mesologie is een functionele geneeskunde.

Mesologie is gebaseerd op een grondige kennis van anatomie, fysiologie, neurologie, pathologie en interne geneeskunde vanuit de regulier geldende maatstaven. Deze kennis vormt enerzijds de wetenschappelijke basis: mesologie is een toegepaste wetenschap. Anderzijds is de kennis van groot belang voor de samenwerking met de reguliere geneeskunde.

Mesologie kiest dus voor die vormen van geneeskunde die aanvullend (complementair) zijn aan de reguliere geneeskunde. Dit zijn die vormen van geneeskunde die een wetenschappelijke basis hebben en voortdurend aan onderzoek onderhevig zijn. De integratie van de kennis uit de reguliere geneeskunde met kennis uit de complementaire geneeswijzen vinden we terug in de filosofie, de systeemtransparantie in de diagnostiek, de therapie en in de samenwerking van de mesoloog met artsen en ziekenhuizen.

De mesoloog is er vooral voor chronische klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten, eczeem, allergie, menstruatieklachten, problemen met het gewicht, gewrichtsklachten, psychische klachten, enzovoort.

Mesologisch onderzoek kan ook geschieden indien men geen klachten heeft om vroegtijdig dysfuncties op te sporen waardoor ernstige klachten mogelijk voorkomen kunnen worden.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met Mesologie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht