ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het is nu officieel: de beruchte Vinland-kaart is nep

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zaterdag 9 oktober 2021 23:27

De kaart – die suggereerde dat de Vikingen vóór Columbus al een bezoek aan de Nieuwe Wereld brachten – blijkt niet uit de vijftiende, maar uit de twintigste eeuw te stammen en is een bewuste vervalsing. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Yale, waar de kaart ligt opgeslagen. “De Vinland-kaart is nep,” aldus onderzoeker Raymond Clemens. “Er is geen gerede twijfel hier.”

De ontdekking

De kaart in kwestie werd in 1965 wereldnieuws toen onderzoekers van de universiteit van Yale het bestaan ervan wereldkundig maakten. De landkaart – die ontdekkingen van Vikingen in Groenland en Vinland (een deel van Noord-Amerika) toont – zou uit de vijftiende eeuw stammen. De kaart zou daarmee de oudste afbeelding van de Nieuwe Wereld vertonen én bewijzen dat de Vikingen deze Nieuwe Wereld eerder bereikten dan Christoffel Columbus.

Twijfels

Een geweldige vondst. Als de kaart echt was, tenminste. En daar werd eigenlijk direct nadat deze in 1965 aan de wereld werd gepresenteerd, al aan getwijfeld. De twijfel werd jaren later verder aangewakkerd toen onderzoekers aantoonden dat op meerdere plaatsen op de landkaart moderne inkten gebruikt waren.

Nieuw onderzoek

En nu hebben onderzoekers zich nog eens over de landkaart gebogen. Ze bestudeerden dit keer de samenstelling van alle inkt op de landkaart. Ook maakten ze daarbij gebruik van technologieën die er tot voor kort nog niet waren. Het leidt ze tot een niet te misverstane conclusie. De Vinland-kaart is nep.

Inkt

De onderzoekers trekken die conclusie onder meer op basis van het feit dat zowel de tekst als de tekeningen zijn aangebracht met inkt waarin titanium is verwerkt. Dergelijke inkten kwamen pas rond de jaren twintig van de vorige eeuw op de markt. Het betekent dat de vervalsing ergens na 1920 het levenslicht moet hebben gezien.

Bewuste vervalsing

Het onderzoek wijst er bovendien sterk op dat het om een bewuste vervalsing gaat en iemand er dus echt op uit is geweest om anderen te beduvelen.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een Latijnse inscriptie die op de achterzijde van de landkaart te vinden is. Het lijkt te gaan om een notitie van de boekbinder, bedoeld om de samenstelling van de Speculum Historiale in goede banen te leiden. De Speculum Historiale is een authentiek middeleeuws geschrift en aangenomen wordt dat de vervalser perkament uit dit boek heeft gehaald om daar vervolgens zijn landkaart op uit te tekenen. Maar wat de onderzoekers nu onomstotelijk aantonen, is dat de vervalser ook die notitie van de boekbinder met moderne inkt heeft overgetrokken, zodat het lijkt alsof ook de kaart – die dus met dezelfde inkt is vervaardigd – uit de Speculum Historiale afkomstig is. “De aangepaste inscriptie lijkt zeker een poging te zijn om mensen te laten geloven dat de kaart in dezelfde tijd gemaakt is als de Speculum Historiale,” aldus Clemens. “Het is sterk bewijs dat dit een vervalsing is en geen onschuldige creatie van een derde partij die vervolgens door iemand anders is opgepikt.” Onduidelijk blijft echter wie er achter de vervalsing zit.

Clemens is blij dat nu onomstotelijk is vastgesteld dat de Vinland-kaart nep is. “We willen niet dat dit een controverse blijft. Er zijn zoveel leuke en fascinerende dingen die we kunnen bestuderen en die ons daadwerkelijk meer kunnen vertellen over ontdekkingsreizen in de middeleeuwen.” Wel houdt de Vinland-kaart een plekje in de bibliotheek van de universiteit van Yale. “De kaart is een historisch object geworden,” vindt Clemens. “Het is een geweldig voorbeeld van een vervalsing met internationale impact.”

Hoewel nu vaststaat de Vinland-kaart nep is, wil dat niet zeggen dat ook het idee dat de Vikingen de eerste Europeanen waren die voet in de Nieuwe Wereld zetten, van tafel is. De Vinland-kaart leverde namelijk niet het enige bewijs daarvoor. Zo werden in de loop van de jaren zestig van de vorige eeuw in Newfoundland resten aangetroffen van een nederzetting van de Vikingen. Die nederzetting stamt uit de periode tussen 990 en 1050 na Christus.

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht