ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Knack-onderzoek: één op de drie Belgen gelooft in complottheorieën

Een onderzoek in opdracht van Knack en Le Vif kan ogen openen…
door Tsenne Kikke - woensdag 20 januari 2021 18:07

Eén op drie?...  Dat zijn er dus iets van een 3.900.000! Zijn de Belgische inwoners dan zó arm van geest? Oké, misschien wel.

Maar, heeft men jou - indien je een Belg bent natuurlijk - ook  ondervraagd? Mij alleszins niet. In elk geval lezen we het volgende...

Van een zionistische samenzwering via de klimaatopwarming tot de maanlanding: niet minder dan één op drie Belgen gelooft in minstens één complottheorie. Ook fake news over het coronavirus is verontrustend populair. Dat bleek uit nieuw onderzoek in opdracht van Knack en Le Vif.

Op verzoek van van Knack en Le Vif organiseerde onderzoeksbureau Kantar tussen 7 en 11 januari een online enquête bij 1.057 Belgen over complottheorieën en fake news. De resultaten waren ontstellend...

A-haa! Eén op de drie van de 1.057 ondervraagden... "Op welke doelgroep heeft die Kantar zich geconcentreerd?" Laten we dan maar aannemen dat enkel en alleen Knack-lezers bij die enquête betrokken waren... Verder konden we in dat artikel het volgende lezen:

Hoe bedroevend is de inhoud van het brein van die ondervraagden gesteld?

- Van de ondervraagden gelooft 22 procent dat het coronavirus er met opzet is gekomen, aan het eind van 2019. De hoofdbeschuldigde daarbij is China.

- Zo'n 6,3 procent denkt dat de 5G-technologie, die supersnel mobiel internet mogelijk moet maken, eigenlijk verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus.

- Meer dan 20 procent vermoedt ook dat de Belgische overheid en de farmaceutische sector samenspannen om de schadelijkheid van een vaccin te verbergen.

- En sowieso vindt 27 procent dat verplichte vaccinaties (zoals in België tegen polio) enkel dienen om big pharma te verrijken.

Nog opmerkelijker is een reeks van acht complottheorieën die de deelnemers - een representatief staal van de Belgische bevolking - voorgelegd kregen.

Het ging onder andere over de maanlanding die in scène is gezet, een zionistisch complot, de Illuminati en een LGBT+-samenzwering. Telkens zei minstens één op de vijftien Belgen akkoord te gaan met de stellingen.

Zo'n 8 procent van de Belgen (lees: 8% van de 1.057 = 85) gelooft ook dat Donald Trump de presidentsverkiezingen in november eigenlijk gewonnen heeft.

Zelfs iets meer dan 15 procent (van de 1.057) hangt de omvolkingstheorie aan: immigranten zouden bewust naar Europa worden gehaald om de originele, Europese bevolking te vervangen. Dat is ook de populairste theorie uit de reeks.

In totaal ging 34,7 procent van de respondenten akkoord met minstens één stelling, van wie 12,4 procent met drie stellingen of meer. Slechts 1,2 procent (van de 1.057) gelooft in alle theorieën.

Opvallend: onder jongeren raken complotten nog makkelijker verspreid. Eén op de twee van de ondervraagden tussen de 18 en de 24 jaar zei akkoord te gaan met minstens één van de acht stellingen. Een kwart van hen gelooft in een zionistisch complot, en zelfs 28 procent denkt dat het de Amerikaanse overheid was die de aanslagen van 11 september 2001 heeft georkestreerd.

Hier is de hamvraag dus: hoeveel van 1.057 waren tussen de 18 en de 24 jaar?

Kortom: denk dus niet dat van de 11,5 miljoen Belgische inwoners één op de drie in complottheorieën gelooft, alhoewel het misschien wel heel dicht bij de waarheid zou kunnen aanleunen...

Bron: Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht